Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γιόρτασαν τα 50χρονα της αποφοίτησής τους από το 1ο Λύκειο Βόλου
Γιόρτασαν τα 50χρονα  της αποφοίτησής τους από το 1ο Λύκειο Βόλου

Γιόρτασαν τα 50χρονα της αποφοίτησής τους από το 1ο Λύκειο Βόλου

Το Σάββατο, 3η Σεπτεμβρίου, οι απόφοιτοι του πρακτικού τμήματος του 1ου Λυκείου Αρρένων Βόλου, του έτους 1966, γιόρτασαν τα 50χρονα της αποφοίτησής τους από το αγαπημένο τους σχολείο.

Νωρίς – νωρίς, κατά τις 7 το απόγευμα, άρχισαν να καταφθάνουν στην είσοδο του προαυλίου οι ηλικιωμένοι πια, παλαιοί , με τις φαλάκρες τους, τα άσπρα μαλλιά τους, τα γένια τους μερικοί και να προσπαθούν να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλο.

Την ίδια κατέφθαναν και οι μαθήτριες, οι οποίες φοιτούσαν, τότε στο σχολείο, προερχόμενες από το Λύκειο Θηλέων, επειδή το σχολείο τους, δεν είχε πρακτικά τμήματα την εποχή εκείνη.

Αγκαλιές και φιλιά αντάλλαξαν μεταξύ τους, για πολλή και οι εκ νέου γνωριμίες και συζητήσεις έδιναν και έπαιρναν.

Στην είσοδο του σχολείου τους υποδέχτηκαν οι αεικίνητοι διοργανωτές της εκδήλωσης, εώργιος Διακογιάνης, που υπηρέτησε και ως στο ίδιο σχολείο επί 30 σχεδόν χρόνια, ο Στάθης Σλίτσας, που με τη φωτογραφική του μηχανή απαθανάτισε τη συγκέντρωσή τους και η Ρίτσα Σατραζέμη για τις παλιές μαθήτριες.

Μετά τις πρώτες συγκινήσεις κατευθύνθηκαν όλοι στη αίθουσα διδασκαλίας, του Παγκυπρίου Διδακτηρίου, την οποία είχαν αποχαιρετίσει πριν από 50 χρόνια και την οποία έδωσε εντολή να ανοίξει, στην επιστάτρια Μάγδα Σταματάκη, ο διευθυντής του υμνασίου Ιωάννης Καραφέρης.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση μπήκαν μέσα και κάθισαν στις ίδιες θέσεις των θρανίων, όπου κάθονταν κατά την αποφοίτησή τους.

Τότε, η απουσιολόγος της τάξης Αθανασία Παναγιωτοπούλου, άνοιξε τον κατάλογο του απουσιολογίου και πήρε απουσίες.

Από τους 43 (34 αγόρια και 9 κορίτσια) ήταν παρόντες οι 27, ενώ απουσίασαν οι 16, εκ των οποίων οι 6 είχαν φύγει για την άλλη .

Γι' αυτούς τους τελευταίους, αλλά και τους αείμνηστους καθηγητές τους, σηκώθηκαν όλοι όρθιοι στα θρανία τους και τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Ύστερα ήρθε η ώρα του μαθήματος. Ο παρευρισκόμενος καθηγητής Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης, που τους τίμησε με την παρουσία του, ανέβηκε στην έδρα και τους έκανε ένα μάθημα κοσμογραφίας, σαν κι εκείνο που τους δίδασκε πριν από 50 χρόνια, όταν το μάθημα αυτό διδασκόταν επί δίωρο την εβδομάδα και μάλιστα από τη «Μεγάλη Κοσμογραφία» του Νικολάου Νικολάου, ενώ σήμερα έχει καταργηθεί.

Τους υπέβαλε δε και κάποιες ερωτήσεις, στις οποίες απάντησαν μερικοί, οι οποίοι έλαβαν ως δώρο το πρόσφατο DVD με τα 130 χρόνια του 1ου Γυμνασίου – 1ου Λυκείου Βόλου, που εξέδωσαν οι συνταξιούχοι καθηγητές. Μεταξύ εκείνων που απάντησαν σωστά ήταν και ο καθηγητής πανεπιστημίου Νικόλαος Ζούμπος.

Όταν πια τελείωσαν όλα τα προκαταρτικά κατευθύνθηκαν προς την γειτονική ταβέρνα του Νικολάου Τσαρδακά, παλιού μαθητού του ίδιου σχολείου, όπου τους περίμενε πλούσιο φαγοπότι.

Εκεί μεταξύ φαγητού και ποτού συζήτησαν μεταξύ τους, αντάλλαξαν πολλές πληροφορίες για την τωρινή και τη μετέπειτα τους, την καριέρα τους στα διάφορα επαγγέλματα των καθηγητών πανεπιστημίων, εκπαιδευτικών, ιατρών, νομικών, πλοιάρχων, πιλότων, οικονομολόγων κ.λπ. κλπ.

Δεν παρέλειψαν δε να θυμηθούν και τον καθηγητή τους Δημήτριο Ζυγαλάκη, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στη συνάντησή τους, καθώς και τους αείμνηστους διευθυντές του σχολείου τους: Γεώργιο Αλεξίου και Τιμολέοντα Ζήση.

Στο τέλος του θαυμάσιου και με σπάνιες νοστιμιές εκείνου δείπνου ήλθε και η τούρτα των 50 γενεθλίων, τα κεράκια της οποίας έσβησε ο παρευρισκόμενος καθηγητής τους, κάτω από τα χειροκροτήματα και τις ευχές των 68άρηδων πλέον παλιών μαθητών.

Τα ονοματεπώνυμα των 19 μαθητών και των 8 μαθητριών, που παραβρέθηκαν στη έχουν ως εξής: Αμπαστάδος Σαμουήλ, Αυγερινός Νίκος, Βάγιας Νίκος, Βλαχάκη Έρικα, Δημάδη Μαίρη, Δημοτάκης Κώστας, Διακογιάννης Γιώργος, Ζούμπος Νίκος, Ζούμπος Τάσος, Ιακώβου Γιώργος, Καρτσιώτου Άννα, Κοντογιάννης Κώστας, Κορδελούδης Δημήτρης, Κούμπου Καίτη, Μανθογιάννης Αλκιβιάδης, Νικολαΐδης Ζήσης, Ντάνας Φώτης, Παϊπάη Ρόη, Παναγιωτοπούλου Σία, Πανταζάρα Γιόλα, Παπαθασασίου Απόστολος, Παπάντος Κώστας, Σατραζέμη Ρίτσα, Σλίτσας Στάθης, Τζούρος Σάκης, Τσουράπας Βαγγέλης, Τυχερός Θανάσης.

apofoitoi1ou1

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση