Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Φεστιβάλ παιδικού-εφηβικού βιβλίου στο Βόλο
Φεστιβάλ παιδικού-εφηβικού βιβλίου στο Βόλο

Φεστιβάλ παιδικού-εφηβικού βιβλίου στο Βόλο

Ένα μοναδικό για τα δεδομένα της Μαγνησίας, αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας πολυδιάστατο πολιτιστικό γεγονός, το οποίο ήδη έχει αποσπάσει τα σχόλια της σχολικής κοινότητας και όχι μόνο, θα πραγματοποιηθεί από την ερχόμενη Παρασκευή 8 Απριλίου στον Βόλο (Επίσημα Εγκαίνια στις 6.00 μ.μ.).

Μέσα από μια μοναδική σύμπραξη που επιβεβαιώνει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να δραστηριοποιούνται από κοινού, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, θα γίνουν τα εγκαίνια τόσο του «1ου Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου» -(Μιλάμε, γράφουμε, παίζουμε, εκφραζόμαστε δημιουργικά), που θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 10 Απριλίου 2016, όσο και της «Διασχολικής Έκθεσης Τέχνης», με έργα μαθητών και θέμα: «Η φαντασία στον κόσμο των εφήβων», που θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου.

Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία των διοργανωτών και των δύο παράλληλων σημαντικών γεγονότων, τα αριθμητικά δεδομένα, επιβεβαιώνουν την ανάγκη στοχευμένων κινήσεων στις μαθητικές κοινότητες και στον χώρο του πολιτισμού. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί, περισσότερες από 1.500 εγγραφές μαθητών, εκπαιδευτικών, φοιτητών και γονέων για τα εργαστήρια του «1ου Φεστιβάλ», πάνω από 800 έργα μαθητών στην Έκθεση, 40 και πλέον εργαστήρια, περισσότεροι από 200 ενεργά συμμετέχοντες, δεκάδες , συναυλίες, θεατρική παράσταση και …μια συνολική προσπάθεια που στηρίζεται με αγάπη και θέρμη από την πρώτη στιγμή από φορείς και επιχειρήσεις.

Σε όλους αυτούς βεβαίως θα πρέπει να προστεθούν, όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και όλοι όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν τους χώρους δράσης, να μιλήσουν με τους συγγραφείς και άλλους συμμετέχοντες, να περιηγηθούν στις εκθέσεις έργων και βιβλίων, να παρακολουθήσουν τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις και τα υπόλοιπα , εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, με ελεύθερη είσοδο.

*Οι προεγγραφές που έγιναν, αφορούν την ενεργή παρακολούθηση- συμμετοχή στα εργαστήρια μέσα από εκδήλωση ενδιαφέροντος που είχε ζητηθεί με προηγούμενη επιστολή- ανακοίνωση στα σχολεία. ια τελευταίες δηλώσεις (ελάχιστες θέσεις, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας), αποστολή e-mail στο φιλόλογο κ. Διονύση Λεϊμονή leimont@gmail.com ή κλήση στο τηλέφωνο 6973-694826.

Η «Διασχολική Έκθεση Τέχνης»
Στo πλαίσιο της «ιορτής Παιδείας 2016» και με τη σύμπραξη των εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί η «Διασχολική Έκθεση Τέχνης», με θέμα: «Η φαντασία στον κόσμο των εφήβων». Σύμφωνα με την υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας κ. Κυριακή Δανιηλίδου η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο της «Γιορτή Παιδείας 2016. Το Σχολείο Δημιουργεί».

Στην Έκθεση Τέχνης, κάθε σχολείο συμμετέχει, ανάλογα με το δυναμικό του, με 30-40 έργα μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί των καλλιτεχνικών μαθημάτων έχουν επιλέξει τα έργα των μαθητών τους και θα τα εκθέσουν (υπολογίζονται στα 800 έργα) στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας. Η Έκθεση Τέχνης θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου.

Το «1ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου»
(μιλάμε, γράφουμε, παίζουμε, εκφραζόμαστε δημιουργικά)

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου, συνδιοργανώνει μαζί με την Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού Δ. Βόλου, το «1ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου» (μιλάμε, γράφουμε, παίζουμε, εκφραζόμαστε δημιουργικά) στην πόλη του Βόλου στις 8, 9 και 10 Απριλίου του 2016 με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Παιδικού βιβλίου (2 Απριλίου) αλλά και την 23η Απριλίου ως την «Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου».

Στη συνδιοργάνωση συμμετέχουν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και ο Τομέας Σχολικών Δραστηριοτήτων, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, και η Μαγνησίας.

Ενεργή ήταν η υποστήριξη από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, με την πολύτιμη και απαραίτητη συνδρομή δεκάδων εκπαιδευτικών, γονέων και βέβαια των μαθητών, που ενισχύουν την προσπάθεια.

Το Φεστιβάλ, διοργανώνεται υπό την αιγίδα του «Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου» και την συνεργασία του «Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων» (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ), της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών», του «Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- Κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου και της «Μαγνήτων Κιβωτός» της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού .

Το Φεστιβάλ υποστηρίζουν ο Δήμος Βόλου, ο Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, οι «Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» του Δ. Βόλου, το «Δημοτικό Ωδείο Βόλου», η ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Δ. Βόλου και το Σωματείο «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων».

Ξεχωριστή η συμβολή για την ασφάλεια και βοήθεια, των μελών της «Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας».
Παρουσία και σημαντική συμβολή στην προώθηση του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, θα έχουν μέλη των Συλλόγων «Φλόγα Μαγνησίας» και «Στηρίζω το Παιδί» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερμανόγλωσσων «Ιάσων».

Παράλληλα ευχαριστίες ανήκουν και σε όλους τους υπαλλήλους των παραπάνω φορέων, που στήριξαν και στηρίζουν το εγχείρημα.

Τα Εργαστήρια

Για πρώτη φορά, θα βρεθούν μαζί το ίδιο τριήμερο στον Βόλο, 40 και πλέον συγγραφείς, εικονογράφοι, ψυχολόγοι, μουσικοί και ηθοποιοί από την πόλη μας, την καθώς και άλλες περιοχές, προκειμένου να «στήσουν» από κοινού με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, εργαστήρια με επίκεντρο το βιβλίο.
Περιλαμβάνονται αφηγήσεις παραμυθιών, εικονοποιία για μικρούς και μεγάλους, τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί στην τάξη για την αξιοποίηση λογοτεχνικών κειμένων, δημιουργική γραφή, , συναισθηματική διαλεκτική, διαδραστικά παιχνίδια φιλαναγνωσίας…

Στα εργαστήρια οι μαθητές θα ευαισθητοποιηθούν γύρω από τα θέματα, του σχολικού εκφοβισμού, της αποδοχής της διαφορετικότητας, του σεβασμού της αναπηρίας, της περιβαλλοντικής συνείδησης, της ανάδειξης συναισθημάτων, του σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς, της αγάπης για διάφορες μορφές τέχνης. καθώς θα κληθούν από έμπειρους εμψυχωτές και δημιουργούς να μιλήσουν, να γράψουν, να παίξουν και να εκφραστούν δημιουργικά. Οι δράσεις θα πλαισιωθούν από μουσικά σχήματα, δίνοντας

Έτσι στην όλη διοργάνωση και μια ατμόσφαιρα γιορτής. (Αναλυτικά το πρόγραμμα στο http://enosigoneonvolou.blogspot.gr, έχει διανεμηθεί σε όλους τους χώρους εκπαίδευσης, ενώ θα διατίθενται και στους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου).
Το σημαντικό κομμάτι της έκθεσης των βιβλίων, θα υποστηρίξουν τρία βιβλιοπωλεία της πόλης, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων: «Γράμματα», «Πλαστελίνη» καθώς και «Publlic Βόλου».

Αλληλεγγύη

Σημαντικό κομμάτι της διοργάνωσης, έχει αφιερωθεί και στο θέμα της αλληλεγγύης, τόσο με ότι αυτό συνδέεται με τα βιβλία, αλλά και με την πράξη. Γι΄ αυτό, στους χώρους της Έκθεσης Τέχνης και του Φεστιβάλ, σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου, θα υπάρχουν εκπρόσωποι της «ΦΛΟΓΑΣ Μαγνησίας: Σύλλογος γονιών παιδιών με καρκίνο» που θα ενημερώνουν για τη δυνατότητα προσφοράς μυελού των οστών, ενώ θα υπάρχει και μικρό Bazaar. Παράλληλα, για όλη τη διάρκεια του Σαββάτου, θα γίνεται ενημέρωση από τον «Σύλλογο Στηρίζω το Παιδί» για την σημαντική δράση, ενώ απ' τα μέλη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, θα γίνει προσπάθεια συγκέντρωσης δωρεάς που θα δοθεί για τους σκοπούς του συλλόγου.

Προσφορά βιβλίων

Στο μεταξύ, μετά από πρωτοβουλία της «Αντιδημαρχίας Παιδείας και Πολιτισμού» Δ. Βόλου και προσωπικά της αντιδημάρχου κας Γιούλης Μποντού –Τοκαλή, στη διάρκεια του τριημέρου, όσοι επιθυμούν, μπορούν να φέρνουν μαζί τους ένα βιβλίο που δεν χρειάζονται, ώστε να ενισχυθούν σχολικές βιβλιοθήκες που θα επιλεγούν».
Τα βιβλία με τη συνδρομή των εθελοντών, θα συγκεντρωθούν σε ειδικό χώρο.

Οι καλεσμένοι – συμμετέχοντες

Σημαντική ήταν η άμεση ανταπόκριση -υποστήριξη των συμμετεχόντων στο «1ο Φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου», σημαντικών και γνωστών προσώπων, από όλους τους χώρους του πολιτισμού και όχι μόνο, ενώ ήδη, από την επιπλέον προσφορά, ξεκίνησε η δημιουργία λίστας συμμετεχόντων για το επόμενο Φεστιβάλ!
Οι φιλοξενούμενοι (ερχόμενοι από άλλες περιοχές που θα φιλοξενηθούν από την Ένωση και τους συνδιοργανωτές) κατά αλφαβητική σειρά είναι: Ανδρικόπουλος Νικόλας, Γεροκώστα Εύη, Γιώτη Μαρίνα, Γραμμένου Καλλιόπη, Ηλιόπουλος Βαγγέλης, Κανταρτζή Ευαγγελία, Καρακώστα Βασιλική, Κατσέλης Γιώργος, Μακρής Κωστής, Μπουμπουρή Ράνια, Μπουμπούσης Γιώργος, Παπαμόσχου Ηρώ, Σιδηρόπουλος Παναγιώτης, Σκάρπας Δημήτρης, Στοφόρος Κώστας, Τσιλιμένη Τασούλα, Τσόλκα Αλεξάνδρα, Χαριτίδου Αστερόπη, Χρήστος Δημόπουλος.

Μαγνησιώτες συμμετέχοντες: Αισώπου Μάρω, Αμυγδαλίτση Κασσιανή, Αποστολάκη Γιολίνα, Βασιλείου Φωτεινή, Γεροστάθη Ζωή, Ζαράρης Λάσκαρης
Ιγνάτιος (Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης), Καρακασίδης Θεόδωρος, Καραχάλιου Καίτη, Κούγιαλη Γιώτα, Κούρκουλου Αγγελική, Λαμπαδάρη Σταυρίνα, Λεϊμονής Διονύσης, Μπερλής Παναγιώτης, Νίκας Κώστας, Παπαδόπουλος Στέφανος, Παπαναστασίου Φαίδρα, Παυλίδης Μπάμπης, Σδρόλια Αντιγόνη, Στανιού ΄Ελενα
Τσιμπλούλης Γεράσιμος, Φιλίππου Δάφνη και Φώτου Γιώτα.

Ξεχωριστή η παρουσία
του κ. Ιγνατίου

Ξεχωριστή θεωρείται σίγουρα, η παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου στο Φεστιβάλ, ως συμμετέχων – συζητητής με τους εφήβους αλλά και τους γονείς, όπως και τους εκπαιδευτικούς, γεγονός που δίνει και μια άλλη διάσταση, στο γενικότερο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Ο επικεφαλής της τοπικής μας εκκλησίας, θα ανταλλάξει απόψεις και ιδέες με τους συμμετέχοντες, σε μια συζήτηση πάνω στα θέματα της επικαιρότητας.

Κάλεσμα σε γονείς και

Καθοριστική ήταν στο μεταξύ, η ανταπόκριση δεκάδων εθελοντών, μετά το κάλεσμα που απηύθυνε η Ένωση, για συμμετοχή και υποστήριξη των δράσεων, τόσο στη διάρκεια της προετοιμασίας τους, όσο και στην εξέλιξή τους, σε όλους τους συλλόγους γονέων, τους τοπικούς φορείς, τις οργανώσεις, όπως και άλλους συλλόγους, που έχουν ως βάση την αγάπη για το βιβλίο και τα . Πέρα από τις μεμονωμένες προσωπικές προσφορές εθελοντισμού, σημαντικές σε αριθμό, υπολογίζονται μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βόλου μέσω του Δικτύου «Νοιάζομαι και Δρω», αλλά και του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού (Τοπικό Τμήμα Βόλου). Εθελοντικά θα συνδράμουν, σπουδαστές των τμημάτων «Υποδοχής και Φιλοξενίας», «Μαγειρικής Τέχνης» και «Τέχνης Φωτογραφίας» του Δημοτικού ΙΕΚ της ΚΕΚΠΑ- ΔΙΕΚ Δ. Βόλου.

Ωστόσο, επειδή κάθε εθελοντική προσφορά είναι αποδεκτή και χρήσιμη, όσοι ακόμη επιθυμούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, μπορούν να αποστέλλουν μήνυμα στο enwsigonewnvolou@gmail.com, ή να επισκέπτονται το http://enosigoneonvolou.blogspot.gr .

Παράλληλα, για κάθε διευκρίνιση, τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης, είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων (Κουτσερής Ηλίας πρόεδρος 6 koutseris@hotmail.com, Κορομηλής Θέμης αντιπρόεδρος 6980664859 koromilis@outlook.com ,Διανέλλου Έφη γενική γραμματέας 6909141527 edianellou@yahoo.gr, Μπίτση Γεωργία ειδική 6973317677 bitgia@gmail.com, Βεργίνη Μανιάτη Ελένη ταμίας 6937771525
lenamaniath@yahoo.gr, Χαρίτου Ευαγγελία έφορος 6983739605
evaggeliaxar@gmail.com , Λιάνα Πασχούδη έφορος 6977070414
lianapashoudi@yahoo.gr).

Καθοριστικός είναι για τη διοργάνωση, με τις συμβουλές που εκφράζουν, ο ρόλος τόσο του συμβούλου της Ένωσης, επί οικονομικών θεμάτων κ. Αλέκου Κεχαγιά, όσο και του νομικού συμβούλου της Ένωσης Σταμάτη Παπαγγελή.

Τα βιβλία και οι εκδοτικοί οίκοι

Τα βιβλία και οι εκδοτικοί οίκοι του 1ου Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου που διοργανώνει η Ένωση Γονέων Δ. Βόλου, είναι :
Πατάκης
Ελένη Δικαίου, «Ένας ήρωας με πέταλα»
Ελένη Δικαίου, «Ο άνεμος στα μαλλιά της»
Διονύσης Λεϊμονής, «Το δέκατο έβδομο κιβώτιο»
Ηρώ Παπαμόσχου, «Στα βήματα της Ιφιγένειας»
Ηρώ Παπαμόσχου, «Το γεφύρι της Ανατολής»
Βαγγέλης Ηλιόπουλος, «Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ποτέ… αχινό»
Κωστής Μακρής, «Η Εβίτα που νίκησε τα Αποθαρρύνια»

Μίνωας
Αντιγόνη Σδρόλια, «Η συμμορία των πέντε»

Μεταίχμιο
Αλεξάνδρα Τσόλκα, «Καληνύχτα νεράιδα, νονά»
Γιολίνα Αποστολάκη, «Νυχτοπερπατήματα»
Τασούλα Τσιλιμένη, «Γάτα, σκύλος κι ένα αρνί πορτρέτα σε μια γκαλερί»

Χριστάκης
Γιώργος Κατσέλης, «Ο θησαυρός του Θεόφιλου»
Γιώργος Κατσέλης, «Το συναξάρι του κυρ Αλέξανδρου»
Εύη Γεροκώστα, «Μια μέρα που έγινε νύχτα»

Ψυχογιός
Γιώτα Φώτου, «Όταν χάσαμε την Ντόλυ»
Ελενα Στανιού, «Το μυστικό της ριγέ βαλίτσας»
Ράνια Μπουμπουρή, «Μια τρελή τρελή ΑΒ»
Χρήστος Δημόπουλος, «Κατασκευές από το Ουράνιο Τόξο»

Δυάς
Λάσκαρης Ζαράρης, «Τα Μυστικά της Θεόπετρας»

Κόκκινη κλωστή δεμένη
Φωτεινή Βασιλείου, «Το φεγγάρι γλίστρησε στην καμινάδα»

Ελληνοεκδοτική
Γιώργος Μπουμπούσης, «Κερδιστανοί-Χανιστανοί και… μια χαδιάρα φάλαινα»
Γιώργος Μπουμπούσης, «Πιο πολύ κι από βντεοπαιχνίδι»

Ιπτάμενο κάστρο
Κώστας Στοφόρος, «Η κούπα του Πτολεμαίου- Περιπέτεια στο Πόρτο Ράφτη»

Ήρα Εκδοτική
Κώστας Νίκας, «Το όνειρο της τριανταφυλλιάς»
Μάρω Αισώπου, «Άκου να δεις»
Γεράσιμος Τσιμπλούλης, «Η αλφαβήτα στη Γραμματούπολη»

Κοντύλι
Σταυρίνα Λαμπαδάρη, «Μια καινούρια μέρα αρχίζει»

Διόπτρα
Μαρίνα Γιώτη, «Η σκουφοκοκκινίτσα»

Ίαμβος
Καλλιόπη Γραμμένου, «Τα φτερωτά σανδάλια του μικρού Παυσανία»

Καστανιώτης
Δάφνη Φιλίππου, “Ιστορίες για να ονειρεύεσαι παιχνίδια για να μεγαλώνεις”
Δάφνη Φιλίππου, «365 μέρες γονιός»

Πανεπιστημιακές εκδόσεις Θεσσαλίας
Γιώτα Κούγιαλη, «Αργοναυτική εκστρατεία σε κόμικ»

Εκδόσεις Παλμός
Στέφανος Παπαδόπουλος, «Ο ταχυδρόμος δεν είναι για φάγωμα»
Στέφανος Παπαδόπουλος, «Η παχουλή βατραχίνα»

Αρχονταρίκι
Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, «Πίσω από τα καθημερινά»

Διάφορος
Θεόδωρος Καρακασίδης, «Ρούλης ο Επιστημογατούλης (και η επιστημοπαρέα του»

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση