Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Επιστρέφουν στο ΕΠΑΛ οι καθηγητές σε διαθεσιμότητα
Επιστρέφουν στο ΕΠΑΛ οι καθηγητές σε διαθεσιμότητα

Επιστρέφουν στο ΕΠΑΛ οι καθηγητές σε διαθεσιμότητα

Επιστρέφουν οσονούπω στα καθήκοντά τους στα ΕΠΑΛ οι εκπαιδευτικοί που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, μετά την επανίδρυση τομέων που καταργήθηκαν το 2013.

Η τους γίνεται μετά την νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την οποία στις Ομάδες Προσανατολισμού με τους αντίστοιχους τομείς και ειδικότητες που ήδη λειτουργούν στα ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση χθες οι καθηγητές έδωσαν συνέντευξη τύπου στο ΕΠΑΛ , εκφράζοντας την ικανοποίησή τους με αυτή την εξέλιξη.

Αρχικά ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Σωκρ. Σαβελίδης ανέφερε ότι μετά από δυο χρόνια αγώνα του συνδικαλιστικού κινήματος επανιδρύονται τομείς που είχαν καταργηθεί το 2013. « Δεν εφησυχάζουμε μέχρι και ο τελευταίος εκπαιδευτικός που είναι σε διαθεσιμότητα να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Είμαστε μεν ικανοποιημένοι , αλλά ο αγώνας συνεχίζεται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαβελίδης.

Η εκπαιδευτικός της νοσηλευτικής Αγάπη Κουτσοκώστα εξέφρασε ικανοποίηση που επαναλειτουργούν τομείς οι οποίοι καταργήθηκαν εν μια νυκτί, εις βάρος τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των . Η ίδια εξήγησε πως πλέον εμπλουτίζεται ο τομέας υγείας , στον οποίο φοιτούσαν πάρα πολλοί ές κάθε χρόνο, αφού τους δίνει τη δυνατότητα να μπουν άμεσα στην αγορά εργασίας. Η κα Κουτσωκώστα είπε επίσης ότι επιστρέφουν 18 καθηγητές στον τομέα υγείας από το σύνολο των 48, εκ των οποίων κάποιοι μετατάχτηκαν σε άλλους κλάδους.

Στη συνέχεια η εκπαιδευτικός του τομέα υγείας Βέρα Βελεντζάκου σημείωσε ότι το ΕΠΑΛ συνδυάζει την παροχή θεωρητικών και εργαστηριακών ειδικών γνώσεων καθ' όλη τη χρονιά και ότι οι απόφοιτοι έχουν την δυνατότητα να φοιτήσουν στη συνέχεια σε ανώτερα και ανώτατα , ενώ και ές των ΕΛ μπορούν να εγγραφούν στα ΕΠΑΛ για να αποκτήσουν κάποια ειδικότητα.

Η εκπαιδευτικός γραφιστικής Αντζελίτα Καμπούρη εξήγησε πως τίθενται νέοι τομείς προσανατολισμού από την Α' τάξη, αφού κάποιες ειδικότητες ενσωματώθηκαν από τα ΕΠΑΣ στα ΕΠΑΛ. Η ίδια είπε ακόμη ότι οι εγγραφές ξεκινούν από τον Ιούνιο, ενώ για τους καθηγητές που είναι σε διαθεσιμότητα τόνισε ότι πέρασαν δύσκολες ώρες τα τελευταία δυο χρόνια, από τη στιγμή που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μετά από 20 χρόνια εργασίας.

Ακολούθως η καθηγήτρια αισθητικής Σταυρούλα Χαρχαρή είπε ότι το ΕΠΑΛ έχει ειδικότητες με μεγάλο ενδιαφέρον και ζήτηση από τους μαθητές.

Τέλος η εκπαιδευτικός κομμωτικής Ελισσάβετ Λιάπη ανέφερε πως 55 μαθητές τέλειωσαν τη Β' τάξη με ωρομίσθιους καθηγητές και διερωτήθηκε αν από αυτό είχε κέρδος το κράτος και συμπλήρωσε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι , όπως και τα εργαστήρια να παρέχουν τις γνώσεις τους στους μαθητές.

Οι τομείς που θα επαναλειτουργήσουν στα ΕΠΑΛ, μετά την κατάργηση των ΕΠΑΣ είναι οι εξής:

Τομέας Υγείας-Πρόνοιας

-Βοηθός Νοσηλευτή

-Βοηθός Ιατρικών- Βιολογικών Εργαστηρίων

-Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

-Βοηθός Φυσικοθεραπευτή

-Βοηθός Οδοντοτεχνίτη

-Βοηθός Ακτινολογικών Εργαστηρίων

-Βοηθός Φαρμακείου

Τομέας Αισθητικής –Κομμωτικής

-Αισθητικής ς

-Κομμωτικής ς

Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών

-Γραφικών Τεχνών

-Σχεδιασμού Εσωτερικών χώρων

-Αργυροχρυσοχοΐας

-Συντήρηση έργων τέχνης –αποκατάστασης

Ψηφιδογραφία- υαλογραφία

Τομέας Βιομηχανικού Σχεδιασμού

-Σχεδίασης και παραγωγής ενδύματος

-Επιπλοποιίας-ξυλος

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση