Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Επίσκεψη στο δημοτικό σχολείο Σέσκλου
Επίσκεψη στο δημοτικό σχολείο Σέσκλου

Επίσκεψη στο δημοτικό σχολείο Σέσκλου

Πολιτική παρέμβαση έκανε το πρωί της Παρασκευής στο δημοτικό σχολείο Σέσκλου μετά την άρνηση του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για ένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία 33 προσφυγόπουλων από την που αυτή την στιγμή φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του ΜΟΖΑ, κλιμάκιο της Τ.Ο. Βόλου του ΚΚΕ με τον Κώστα Στεργίου Μαγνησίας του Κόμματος.

Ο ς του ΚΚΕ συναντήθηκε στην αρχή με τον διευθυντή του σχολείου Γεράσιμο Τσιμπλούλη και ακολούθως συζήτησε και με τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας.

Ο διευθυντής του σχολείου παρουσίασε αναλυτικά όλο το ιστορικό της υπόθεσης.

Ο Κώστας Στεργίου στην τοποθέτησή του ανάδειξε τις αιτίες του προβλήματος της προσφυγιάς σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη στη που ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες λαού να αναζητήσει εκτός της χώρας του, την τύχη του.

Από τον Απρίλιο εκατό περίπου Σύροι διαβιώνουν σε πολύ άσχημες συνθήκες στις εγκαταστάσεις ΜΟΖΑ. Από τότε τόσο φορείς της Λαϊκής συμμαχίας όσο και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έχουν επισκεφθεί τον χώρο αυτό και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την βελτίωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων αυτών. Μεταξύ αυτών των προσφύγων είναι και αυτά τα μικρά παιδιά που πρέπει να ενταχθούν σήμερα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Τόνισε ότι «μας προβληματίζει έντονα η εξέλιξη που υπάρχει στο δημοτικό σχολείο Σέσκλου . Ο δάσκαλος πέρα από το υπηρεσιακό του καθήκον, είναι και παιδαγωγός. Δηλαδή χρειάζεται να μεταδώσει στους μικρούς την αγάπη προς τον άνθρωπο, να μην τους ξεχωρίζει με βάση το θρήσκευμα, την εθνική τους καταγωγή ή το χρώμα τους.

Επίσης αυτό να το μεταφέρει και στους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών. Οι ίδιοι οι δάσκαλοι χρειάζεται να απευθυνθούν και στους γονείς και να τους μεταφέρουν αυτά τα θέματα. Διότι δεν αποτελούν σοβαροί ισχυρισμοί η έλλειψη εμβολιασμού ή ότι τα παιδιά του ολοήμερου θα έρχονται σε επαφή με τα μεταξύ 2 το μεσημέρι και έξι το απόγευμα. Δεν πρέπει αυτό που συνέβη στο δημοτικό σχολείο του Σέσκλου, δηλαδή η απόρριψη από κάποιους γονείς εδώ των προσφυγόπουλων, να συμβεί σε άλλα σχολεία που έχουν προταθεί για την υποδοχή των παιδιών αυτών. Ιδιαίτερα οι γονείς που διαφωνούν με τέτοιες απόψεις, που αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε την διείσδυση ακροδεξιών φασιστικών στοιχείων που σπέρνουν τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία, πρέπει να μπουν μπροστά και να καλωσορίσουν τα στο σχολείο τους, δίνονται το καλύτερο μάθημα και στα παιδιά τους.»

Πρόσθεσε ότι: «Από το έγγραφο του συλλόγου γονέων πέραν των άλλων αναδεικνύονται και οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που με την ελλιπή , ουσιαστικά αφήνει να καλλιεργείται το έδαφος για ξενοφοβικές αντιλήψεις και ρατσιστικές φωνές.»
Τέλος, με αφορμή το ζήτημα ανέπτυξε τα αιτήματα των σωματείων και φορέων για το ζήτημα, τα οποία στηρίζει το ΚΚΕ, και πιο συγκεκριμένα:
• Απεμπλοκή της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ! Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!
• Να καταργηθούν όλες οι αντιδραστικές συμφωνίες για τους πρόσφυγες (Δουβλίνο, συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας κτλ.). Να δοθεί δυνατότητα γρήγορης χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες και προώθησής τους στις χώρες που θέλουν. Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εκπαίδευσης για όλους τους πρόσφυγες με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Έξω οι ΜΚΟ! Άμεσα μέτρα για τους πρόσφυγες στο Μόζα.

Ο δημοκρατικός σύλλογος γυναικών

Εν τω μεταξύ, ο δημοκρατικός σύλλογος γυναικών καταγγέλλει την απαράδεκτη και ρατσιστική απόφαση του συλλόγου γονέων Σέσκλου να μη δεχτούν προσφυγόπουλα να φοιτήσουν το απόγευμα στο δημόσιο σχολείο που φοιτούν τα παιδιά τους με το πρόσχημα της μη έγκαιρης ς απ' το διευθυντή του σχολείου. Αντιλαμβάνεται ο κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος ότι αυτός ο λόγος είναι απλά μια δικαιολογία και δε σκέφτονται καθόλου,αν και είναι γονείς, ότι με τη στάση τους αποστερούν στα προσφυγόπουλα που κυνηγημένα απ΄τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο έχασαν την πατρίδα τους και το δικαίωμα στη μόρφωση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, δεσμευμένη από τις αποφάσεις της ΕΕ που στήριξε και οι οποίες δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων, φέρει τεράστιες ευθύνες γιατί παρά τις διακηρύξεις της, εδώ και μήνες, δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις.

Η ολιγωρία της κυβέρνησης, του Υπουργείου Παιδείας και των υπεύθυνων για την ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στις δομές της εκπαίδευσης και η στάση των γονέων ας μη γίνουν η αιτία να στερηθούν τα παιδιά το αυτονόητο δικαίωμά τους στη μόρφωση.

Έχουμε χρέος όλοι μας γονείς, εκπαιδευτικοί, , φοιτητές να αντιτάξουμε τη δική μας αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες. Να δυναμώσουμε την κοινή πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που σπέρνουν το θάνατο και την προσφυγιά.

Αυτοί που αντιδρούν για τη φοίτηση των προσφυγόπουλων στο σχολείο και όχι μόνο ας διαβάσουν το παρακάτω ποίημα που έγραψαν μόνα τους τα παιδιά που ζούν στου «ΜΟΖΑ» και το τραγούδησαν σε εκδήλωση του συλλόγου μας.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΛΣΑΜ (ΣΥΡΙΑΣ)
Τι έχουμε κάνει και μας σκοτώνετε;
Τι έχουμε κάνει και μας καίτε τα σπίτια σκοτώνοντας τα όνειρά μας;
Τι φταίμε εμείς που είμαστε μικρά παιδιά;
Γιατί να μην έχουμε παιδεία όπως όλα τα παιδιά του κόσμου;
Δικαιούμαστε να ζούμε και να ονειρευόμαστε και να πραγματοποιούμε μεγαλώνοντας τα όνειρά μας.
ΚΟΣΜΕ γιατί δε μας προσέχετε και μας αφήνετε μπροστά στα όπλα;
Θέλουμε ειρήνη κι όχι να μας κάψετε μέσα στα σπίτια μας.
ΕΙΡΗΝΗ , ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
Έτσι θέλουμε να ζούμε εμείς τα παιδιά του Αλσάμ!!!
Ετσι θέλουμε να ζούμε εμείς τα παιδιά της Συρίας!!!

prosfygopoula

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση