Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Επίσκεψη Μουσικού Σχολείου Βόλου & 6ου Γυμνασίου Βόλου στο Δήμο για τη Χάρτα του Ρήγα
Επίσκεψη Μουσικού Σχολείου Βόλου & 6ου Γυμνασίου Βόλου στο Δήμο για τη Χάρτα του Ρήγα

Επίσκεψη Μουσικού Σχολείου Βόλου & 6ου Γυμνασίου Βόλου στο Δήμο για τη Χάρτα του Ρήγα

Μαθητές από το 6ο υμνασίου Βόλου και το Μουσικού Σχολείου Βόλου επισκέφτηκαν το Δήμο Ρήγα Φεραίου και τον δήμαρχο Δημ. Νασίκα το Σάββατο 16 Ιανουαρίου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος για το 2015-2016 με θέμα «Μαγνησία και Παραδουνάβιες Ηγεμονίες» και σκοπός της ήταν οι να ενημερωθούν και να δούνε τη Χάρτα του Ρήγα.

Συνοδοί καθηγητές των μαθητών οι Φωτάκη Αθηνά, Κούκιου Δήμητρα, Σταθάκη Φωτεινή, Σδρόλια Αντιγόνη, Πατσαρούχα Βασιλική.

Αναφερόμενος, εξάλλου, ο δήμαρχος στη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή, τόνισε ότι πρόκειται όχι μόνο για ένα κορυφαίο επίτευγμα του Ελληνικού Διαφωτισμού και της ελληνικής χαρτογραφίας στα τέλη του 18ου αιώνα, αλλά για ένα παγκόσμια σημαντικό χαρτογραφικό και επισήμανε ότι ο Ρήγας, γνωστός για τη γεωγραφική του ευρυμάθεια, άρχισε την προετοιμασία της Χάρτας στο Βουκουρέστι και ολοκλήρωσε τη χάραξη και την εκτύπωσή της στη Βιέννη το 1797, λίγους μόνο μήνες πριν τη σύλληψή του.

Μιλώντας για το Ρήγα, ο κ. Νασίκας σημείωσε ότι κατέχει περίοπτη θέση στο πάνθεον της ελληνικής εθνικής ιδεολογίας καθώς είναι ο «πρωτομάρτυρας της ελληνικής εθνεγερσίας».

«Είναι εκείνος που με το όραμα της συναδέλφωσης και του κοινού αγώνα εναντίον του Οθωμανού δυνάστη, συγκίνησε και συνεπήρε όλους τους βαλκανικούς λαούς, οι οποίοι αναγνώρισαν στο συγγραφικό του , στο πολιτικό του πρόγραμμα και στη θυσία του τα πρώτα σπέρματα της πραγμάτωσης της εθνικής τους ανεξαρτησίας.

Το έργο του Ρήγα αποτελεί – μαζί με αυτό του Αδαμάντιου Κοραή – σύμφωνα με όλους τους ιστορικούς τον σημαντικότερο αγωγό για το μπόλιασμα των ιδεών και των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτισμικών στρατηγικών στις παραδοσιακές αγροτικές κοινωνίες της Νοτιοανατολικής ς.

Ο Ρήγας με τα του ήταν εκείνος που σφυρηλάτησε την έννοια της εθνικής συνείδησης και προετοίμασε τους λαούς για την κοινωνική και πολιτική τους χειραφέτηση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Νασίκας, καλώντας τους και τους εκπαιδευτικούς να επισκεφτούν ξανά την περιοχή προκειμένου να επισκεφτούν και το Σπίτι του Ρήγα που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς όχι μόνο για την περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου αλλά και για όλη την .

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον ιώργο Δημ. Σαββανάκη φιλόλογο – ξεναγό, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία – Αρχαιολογία και Κοινωνική Ανθρωπολογία για την ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΤΟΥ ΞΕΝΑΓΗΣΗ και την εμπεριστατωμένη παρουσίαση της «Χάρτας του Ρήγα».

Οι μαθητές έμειναν ενθουσιασμένοι και αποχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από το Δήμο Ρήγα Φεραίου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση