Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Ένταξη προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία
Ένταξη προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία

Ένταξη προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία

Τάσσονται υπέρ εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί της Μαγνησίας

Θετικοί στην ένταξη προσφυγόπουλων στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα είναι οι εκπαιδευτικοί και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας(παιδαγωγικών τμημάτων του Π.Θ.), όπως προέκυψε κατά την απογευματινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν, με αφορμή απόφαση της Συνόδου προέδρων και κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων της χς.

Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη από τους προέδρους των Παιδαγωγικών Τμημάτων, η Σύνοδος ομόφωνα θεωρεί ότι τα των προσφύγων, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς παραμονής και τον προβλεπόμενο χρόνο διαμονής τους στη χ, πρέπει να ενταχθούν στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και πρέπει να εγγραφούν σε σχολείο της ευρύτερης περιοχής τους, με ταυτόχρονη ενεργοποίηση από πλευράς πολιτείας καταλλήλων υποστηρικτικών δομών (τάξεις υποδοχής/φροντιστηριακά τμήματα), στελεχωμένων από εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Ο πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Απ. Μούσιος ανέφερε ότι η εκπαίδευση αποτελεί βασικό δικαίωμα όλων και πρέπει να παρέχεται σε όλα τα που ζουν στη χώρα, αρκεί αυτή η εκπαίδευση να παρέχεται στα δημόσια Δημοτικά και ηπιαγωγεία της περιοχής.

Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο τα παιδιά αυτά απέχουν για μεγάλο διάστημα από την εκπαιδευτική διαδικασία και ταυτόχρονα κουβαλούν μαζί τους τραυματικές εμπειρίες.

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Διαλεχτή Τσιτούμη τόνισε ότι η ΕΛΜΕ αντιμετωπίζει το προσφυγικό με ιδιαίτερη ευαισθησία και, σε συνεργασία με μαθητές και τοπικούς φορείς, συγκέντρωσε τρόφιμα, ρούχα, είδη ζωγραφικής κ.λπ.

Η ίδια σημείωσε πως αν και στα προσφυγόπουλα δεν υπάρχουν μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το δημόσιο σχολείο πρέπει να εντάξει τα προσφυγόπουλα στις δομές του και κανένα παιδί να μη μείνει εκτός σχολείου και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη γλωσσική εκπαίδευση των παιδιών για να γίνει πραγματική συνεκπαίδευση.

Επίσης, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ ζήτησε να συνδράμουν όλοι οι φορείς (Πανεπιστήμιο, Κοινωνικό Ιατρείο κ.λπ.), ώστε να ευαισθητοποιήσουν και να προετοιμάσουν την κοινωνία για να μην υπάρξει ούτε μια περίπτωση ρατσιστικών αντιδράσεων στην περιοχή μας, αλλά να βοηθηθούν και οι ενήλικες για να ενταχθούν στην κοινωνία.

Εκ μέρους της προέδρου του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Π.Θ. κας Χριστίδου, ο Κώστας Μάγος ανέφερε ότι το Τμήμα προσυπογράφει την απόφαση της συνόδου και εστιάζει στο ότι η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων πρέπει να γίνει στα δημόσια σχολεία και εντός του ωραρίου του σχολείου, με επιπλέον υποστήριξη των . Ο ίδιος είπε ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό που θα αναλάβει αυτά τα παιδιά πρέπει να είναι ειδικά καταρτισμένο και το Τμήμα είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει με επιμορφωτικά σεμινάρια προς τους εκπαιδευτικούς και με εθελοντές.

Για τα παιδιά της προσχολικής αγωγής είπε ότι ζητούμενο είναι να ενταχθούν το γρηγορότερο σε σχολικές δομές και να αλληλεπιδράσουν με το ντόπιο μαθητικό πληθυσμό και χαρακτήρισε πολύ θετικό που εκπαιδευτικοί της Μαγνησίας δήλωσαν ότι αποδέχονται τα παιδιά στα σχολεία, υπάρχουν μονάδες έτοιμες να τα υποδεχτούν και αναμένεται η απόφαση του υπουργείου. Ακόμη ανέφερε ότι υπάρχουν σκέψεις για δράσεις τόσο για τα παιδιά όσο και τους ενήλικες, στο κέντρο φιλοξενίας «Μόζα», όσο και στο Πανεπιστήμιο.

Ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής και μέλος της Συνόδου των προέδρων και κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων για τη διετία 2016-17 Διον. Βαβουλιός ανέφερε ότι το Τμήμα του υιοθετεί το ψήφισμα της Συνόδου. Παράλληλα, ομάδα διδασκόντων στο τμήμα έκανε σειρά προτάσεων για την κάλυψη των ιατρικών, εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών, καθώς και της ένταξης στην κοινωνία, με εκ της Ελληνικής γλώσσας, ως δεύτερη ξένη, που τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από διδάσκοντες και φοιτητές, σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους.

Τέλος, ο πρόεδρος του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Π.Θ. Τάκης Πολίτης είπε ότι το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων απασχόλησε και τη γενική συνέλευση του Τμήματος, με σύγκλιση σε βασικές αρχές όπως ότι η εκπαίδευση πρέπει να γίνει στο υπάρχον δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται στην ίδια χρονική ζώνη με την εκπαίδευση των μικρών Ελληνόπουλων. Παράλληλα, ανέφερε πρέπει να δρομολογηθούν οι κατάλληλες δομές – φροντιστηριακά τμήματα και τμήματα ένταξης – όπως στη δεκαετία του '90 όταν μικρά Αλβανόπουλα έφτασαν στα Ελληνικά σχολεία. Τέλος, ανέφερε ότι γι' αυτού του τύπου την εκπαίδευση καταλληλότεροι είναι οι εκπαιδευτικοί που έχουν επιμορφωθεί στη διδασκαλία της Ελληνικής, ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας, που πρέπει, κατά προτεραιότητα να αναλάβουν την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

α σημειωθεί ότι στην απόφαση της Συνόδου -μεταξύ άλλων- αναφέρεται: «Η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων οφείλει να είναι συμβατή με τις βασικές αρχές της διαπολιτισμικότητας και ένταξης, γεγονός που προφυλάσσει από τη δημιουργία περιβάλλοντος αποκλεισμού και γκετοποίησης με προφανείς κινδύνους ως προς την κοινωνική πορεία των ομάδων που περιθωριοποιούνται, την εδραίωση στερεοτύπων και προκαταλήψεων, τη δαιμονοποίηση του “άλλου” και τη διάχυση πρακτικών διάκρισης και σε άλλους κοινωνικούς χώρους».

Τέλος, στις εγκαταστάσεις «», όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες από τη Συρία υπάρχουν πολλά παιδιά από τα οποία οκτώ είναι προσχολικής ηλικίας και πρέπει να φοιτήσουν στο Νηπιαγωγείο και 25 Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Πανεπιστήμιο αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει δασκάλους και νηπιαγωγούς για να μπορούν να διδάξουν στα προσφυγόπουλα και να συνεισφέρουν σε φοιτητές, καθηγητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές ενώ έγιναν προτάσεις για υλοποίηση δράσεων ένταξης, τόσο για τα προσφυγόπουλα, όσο και για τους ενήλικες.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση