Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Ενημέρωση για ΚΑΡΠΑ και απινιδωτές σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς
Ενημέρωση για ΚΑΡΠΑ και απινιδωτές σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

Ενημέρωση για ΚΑΡΠΑ και απινιδωτές σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

Ξεκινούν δράσεις πό την Τετάρτη 21 Μρτίου στο 9ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας

Εκδήλωση για την εκπαίδευση των μελών της σχολικής κοινότητας στην παροχή των πρώτων βοηθειών αλλά και την χρήση φορητών- εξωτερικών απινιδωτών, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Μαρτίου από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική αίθουσα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας.

Η εκδήλωση γίνεται σε συνδιοργάνωση του ηροκομείου Βόλου και της Ένωσης Συλλόγων ονέων και Κηδεμόνων Δ. Βόλου, με έναν επιπλέον στόχο, που αφορά στην σύσφιξη των γενεών αλλά και την βοήθεια και την γνώση που μπορεί να προσφέρει ο νεότερος προς τον μεγαλύτερο σε ηλικία, αλλά και το αντίστροφο.

Ο τίτλος της ενημερωτικής δράσης, είναι «Η ενημέρωση και η εκπαίδευση σώζουν ζωές» και γίνεται με την συνεργασία των διευθύνσεων των δύο σχολείων, και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων 3ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας και 9ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας. Θα γίνουν χαιρετισμοί του προέδρου της Βόλου Ηλία Κουτσερή και του αντιπροέδρου του Γηροκομείου Βόλου Ευθύμιου Ζιγγιρίδη.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο στρατιωτικός ιατρός Χαράλαμπος Παρίσης.

Σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη, είναι η πρώτη οργανωμένη σε σχολικό συγκρότημα του Πολεοδομικού Συγκροτήματος για την φετινή χρονιά, ανάλογη εκδήλωση και θα ακολουθήσουν αρκετές ακόμη, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των διοργανωτών, αλλά και τα αιτήματα που τέθηκαν ή πρόκειται να τεθούν από τις σχολικές κοινότητες.

Σημαντικός παράγοντας βέβαια, είναι και η διαθεσιμότητα των συμμετεχόντων, καθώς το πρόγραμμα βασίζεται στην εθελοντική παρουσία και προσπάθεια, ενώ θετικό θεωρείται το γεγονός, ότι και οι εκπαιδευτικοί, στέκονται ένθερμοι υποστηρικτές στην παροχή γνώσης των πρώτων βοηθειών, όπως αποδείχθηκε και σε πρόσφατο σεμινάριο που διοργανώθηκε στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Σεμινάρια και ενημέρωση

Υπενθυμίζεται, ότι από το περασμένο ήδη καλοκαίρι και πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, υπήρξε συνεργασία, με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση, γονέων, εκπαιδευτικών, αλλά και των ίδιων των (συγκεκριμένης ηλικίας), αλλά και την προσφορά της πρώτης φροντίδας υγείας, με αφορμή κάποιο ατυχές περιστατικό σε σχολικούς και όχι μόνο χώρους.

Απαραίτητοι συνοδοιπόροι στην προσπάθεια που ξεκίνησε και η οποία σταδιακά θα κορυφωθεί, με την ελπίδα να υπάρξει σημαντική ανταπόκριση, ακόμη και με την διάθεση φορητών απινιδωτών σε διάφορα σημεία του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, είναι ο Αντιπρόεδρος της «Πρότασης Ζωής» και Αντιπρόεδρος του Γηροκομείου Βόλου Ευθύμιος Ζιγγιρίδης που είχε και την πρωτοβουλία, καθώς και ο στρατιωτικός γιατρός- καρδιολόγος Χαράλαμπος Παρίσης, που εθελοντικά προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Στην τελευταία της Ένωσης Συλλόγων Γονέων εξάλλου, υπήρξε σχετική συνάντηση και ενημέρωση τόσο των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, όσο και εκπροσώπων συλλόγων γονέων, σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να μπουν οι βάσεις, για μία φιλόδοξη ενέργεια που θα αφορά σε πρώτη φάση την εκπαίδευση των μελών της σχολικής κοινότητας στην παροχή των πρώτων βοηθειών και σε απώτερο χρόνο, τη συμβολική παροχή – τοποθέτηση, φορητών απινιδωτών που αν χρειαστεί, μπορεί να σώσουν ζωές.

Όπως τονίστηκε μάλιστα, σε σχολικά συγκροτήματα, υπήρξαν προβλήματα στο παρελθόν, για τα οποία χρειάστηκε να παρέμβουν άμεσα και πριν την παροχή της όποιας άλλης βοήθειας από τους επαγγελματίες της υγείας, άνθρωποι που γνώριζαν την παροχή πρώτης ς βοήθειας (ΚΑΡΠΑ).

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, η «Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση» γνωστή ως «ΚΑΡΠΑ» (για την οποία παλαιότερα έχουν συμμετάσχει σε σεμινάρια αρκετοί γονείς), παρέχει προσωρινά τεχνητές αναπνοές και κυκλοφορία. Μπορεί να μεταφέρει περιορισμένη ποσότητα αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλο μέχρι ένας απινιδωτής να είναι διαθέσιμος. Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής είναι μια φορητή συσκευή που χρησιμοποιείται για να χορηγεί ηλεκτρική εκκένωση (απινίδωση) στη ώστε να αποκαθιστά τον φυσιολογικό ρυθμό της ς κατά την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Εάν η καρδιά απινιδωθεί γρήγορα, μπορεί να αποκατασταθεί φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση