Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Ένας αιώνας λειτουργίας του Καρτάλειου Διδακτηρίου
Ένας αιώνας  λειτουργίας του Καρτάλειου Διδακτηρίου

Ένας αιώνας λειτουργίας του Καρτάλειου Διδακτηρίου

Εκδήλωση,για τη συμπλήρωση ενός αιώνα λειτουργίας του Καρτάλειου Διδακτηρίου στην υπηρεσία των Οικονομικών Σχολείων του Βόλου, διοργανώνει το 1ο Επαγγελματικό Βόλου την ερχόμενη Τρίτη 10 Μαΐου, στις 11 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος, σύμμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου Ν. Κατσαβριά.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Καρτάλειου, που συμπληρώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου , περιλαμβάνει σύντομο ιστορικό του Καρτάλειου Διδακτηρίου από τον διευθυντή του σχολείου, συνάντηση και συζήτηση παλιών μαθητών των Οικονομικών Σχολείων του Καρταλείου με τους σημερινούς μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ, ενώ θα κλείσει με δημοτικά τραγούδια και χορούς από τους μαθητές του σχολείου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή στην εκδήλωση κλήθηκαν περίπου 10 παλιοί μαθητές της Εμπορικής Σχολής, μερικοί από τους οποίους ακόμη και από τη δεκαετία του '30, που φοίτησαν στη Σχολή και στη συνέχεια έκαναν καριέρα, ενώ η Εμπορική Σχολή ιδρύθηκε το 1900 από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου και από το 1916, με δωρεά του Ιωάννη Καρτάλη, χτίστηκε το Καρτάλειο Διδακτήριο επί των οδών Πολυμέρη – , που βρίσκεται σήμερα.

Ο διευθυντής του σχολείου και δρ. Ιστορίας της Επιστήμης αναφέρθηκε και στη φιλοξενία από την ερχόμενη Δευτέρα και για ένα μήνα 14 μαθητών από τη , στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ αλλά και στην ένσταση στην Επιτροπή του Άρθρου 152, στην απόφαση του Δήμου Βόλου για τη μεταφορά των γραφείων του 1ου ΕΠΑΛ από το Καρτάλειο στο Αποστόλου, που στεγάζεται σήμερα, τονίζοντας ότι το σχολείο διεκδικεί την επιστροφή του στο Καρτάλειο Διδακτήριο και, αν περισσέψουν αίθουσες, μπορούν να παραχωρηθούν στο 5ο Γυμνάσιο Βόλου.

Από το 1975, που ιδρύθηκε το 5ο Γυμνάσιο Βόλου ξεκίνησε η διαμάχη, ποιο σχολείο θα διεκδικήσει το Διδακτήριο, ανέφερε ο κ. Κατσαβριάς, που τόνισε ότι το 1ο ΕΠΑΛ επιμένει στη νομιμότητα και τη διατήρηση της ιστορίας.

Με την απόφαση της Επιτροπής του Άρθρου 152, στην οποία έκανε ένσταση το 1ο ΕΠΑΛ, δικαιώνεται για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους και η αίθουσα των γραφείων καθηγητών, λογικά θα επιστραφεί μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς. «Δικαιωνόμαστε και δε μας αρκεί η παραχώρηση της αίθουσας. Η Δημοτική Αρχή Βόλου προσπάθησε να λύσει το θέμα με λάθος τρόπο. Κι εμείς ζητούμε να δοθεί τέλος στο πρόβλημα και ζητάμε να μεταφερθεί στο Καρτάλειο όλο το 1ο ΕΠΑΛ, για τη λειτουργία του οποίου απαιτούνται 20 αίθουσες διδασκαλίας. Αν περισσέψουν αίθουσες, μπορούν να παραχωρηθούν στο 5ο Γυμνάσιο, το οποίο δεν διώχνουμε, αλλά δεν χωρούν και τα δύο σχολείο στο ίδιο Διδακτήριο», δήλωσε ο διευθυντής.

Σήμερα το 1ο ΕΠΑΛ φιλοξενεί 230 μαθητές, που στεγάζονται στο Λύκειο Αποστόλου (Δεληγιώργη – Γαλλίας), ενώ τέσσερα στο Καρτάλειο Διδακτήριο και ο διευθυντής τόνισε ότι το σχολείο, βρίσκεται υπό διωγμό εδώ και 10 χρόνια.

Μαθητές από τη

Την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαΐου, το 1ο ΕΠΑΛ θα υποδεχτεί, για δεύτερη χρονιά, 14 μαθητές από τη Σλοβακία του τομέα ς και διοίκησης, που θα παραμείνουν στο Βόλο για ένα μήνα και θα κάνουν πρακτική εξάσκηση με σε οικονομικές υπηρεσίες, σε τουριστικά και λογιστικά γραφεία.

Η ανταλλαγή των μαθητών γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και ο διευθυντής του σχολείου Ν. Κατσαβριάς δήλωσε ότι οι Ευρωπαϊκοί φορείς απέρριψαν αίτηση του 1ου ΕΠΑΛ για των Ελλήνων μαθητών σε σχολεία της Σλοβακίας, ώστε να κάνουν πρακτική εξάσκηση.

kartaleio1

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση