Εκπαίδευση μελών της σχολικής κοινότητας στην παροχή των πρώτων βοηθειών
Συνεργασία, με στόχο αφενός μεν την ενημέρωση και εκπαίδευση, γονέων, εκπαιδευτικών, αλλά και των ίδιων των μαθητών (συγκεκριμένης ηλικίας), αλλά και την προσφορά της πρώτης φροντίδας υγείας, με αφορμή κάποιο ατυχές περιστατικό σε σχολικούς και όχι μόνο χώρους, αναπτύχθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα, μέσα στους κόλπους της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου.
Απαραίτητοι συνοδοιπόροι στην προσπάθεια που ξεκίνησε και η οποία σταδιακά θα κορυφωθεί, με την ελπίδα να υπάρξει σημαντική ανταπόκριση, με την διάθεση φορητών απινιδωτών σε διάφορα σημεία του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, είναι ο αντιπρόεδρος της «Πρότασης Ζωής» και αντιπρόεδρος του Γηροκομείου Βόλου Ευθύμιος Ζιγγιρίδης που είχε την πρωτοβουλία, καθώς και ο στρατιωτικός γιατρός- καρδιολόγος Χαράλαμπος Παρίσης, που εθελοντικά θα προσφέρει τις υπηρεσίες του.
Πρόσφατα, υπήρξε σχετική συνάντηση με τη συμμετοχή των δύο συγκεκριμένων προσώπων, καθώς και μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, εκπροσώπων συλλόγων γονέων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ.ά., ώστε να μπουν οι βάσεις, για μία φιλόδοξη ενέργεια που θα αφορά σε πρώτη φάση την εκπαίδευση των μελών της σχολικής κοινότητας στην παροχή των πρώτων βοηθειών και σε απώτερο χρόνο, τη συμβολική παροχή – τοποθέτηση, φορητών απινιδωτών.
Όπως τονίστηκε μάλιστα, σε σχολικά συγκροτήματα, υπήρξαν προβλήματα στο παρελθόν, για τα οποία χρειάστηκε να παρέμβουν άμεσα και πριν την παροχή της όποια άλλης βοήθειας από τους επαγγελματίες της υγείας, άνθρωποι που γνώριζαν την παροχή πρώτης ιατρικής βοήθειας (ΚΑΡΠΑ).
Παράλληλα, διαπιστώθηκε, ότι πέραν μικρού αριθμού φορητών απινιδωτών, δυστυχώς, δεν υπάρχουν σε δημόσιους χώρους και σωστά κατανεμημένα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, μηχανήματα που θα μπορούσαν όταν χρειαστεί, να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή.
Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα δοθεί βαρύτητα με συζητήσεις που θα διευρυνθούν, ώστε να γίνουν κοινωνοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι, ενώ προς το τέλος του φθινοπώρου, θα διοργανωθούν και ανοικτές εκδηλώσεις, με στόχο τη μεγαλύτερη συμμετοχή και ανταπόκριση των συμπολιτών.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, η «Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση», γνωστή ως «ΚΑΡΠΑ» (για την οποία παλαιότερα έχουν συμμετάσχει σε σεμινάρια αρκετοί γονείς), παρέχει προσωρινά τεχνητές αναπνοές και κυκλοφορία.
Μπορεί να μεταφέρει περιορισμένη ποσότητα αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλο μέχρι ένας απινιδωτής να είναι διαθέσιμος.
Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής είναι μια φορητή συσκευή που χρησιμοποιείται για να χορηγεί ηλεκτρική εκκένωση (απινίδωση) στη καρδιά ώστε να αποκαθιστά τον φυσιολογικό ρυθμό της καρδιάς κατά την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.
Εάν η καρδιά απινιδωθεί γρήγορα, μπορεί να αποκατασταθεί φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός. Παλαιότερα , οι απινιδωτές ήταν περίπλοκοι και δύσχρηστοι.
Σήμερα, όσοι χρησιμοποιούνται σε δημόσιους χώρους και στο σπίτι, είναι αυτόματοι, φορητοί και εύχρηστοι.