Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Eκδήλωση της Τ.Ο. Βόλου του ΚΚΕ για το σχολείο
Eκδήλωση της Τ.Ο. Βόλου του ΚΚΕ για το σχολείο

Eκδήλωση της Τ.Ο. Βόλου του ΚΚΕ για το σχολείο

Eκδήλωση της Τ.Ο. Βόλου του ΚΚΕ με θέμα: «Για το σχολείο των αναγκών μας, το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας» πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του «Μεταξουργείου» με ομιλητή το Ν. Σοφιανό, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Η πλούσια συζήτηση που άνοιξε μετά την ομιλία φανέρωσε το μεγάλο ενδιαφέρον εργαζόμενων και εκπαιδευτικών πάνω στην πρόταση του ΚΚΕ για το σχολείο. Αποτελεί το καλύτερο έναυσμα ώστε η συζήτηση αυτή να ανοίξει πιο πλατιά στις λαϊκές οικογένειες.

Στην ομιλία του ο Ν. Σοφιανός τόνισε: “Ο λαός μας είναι αντιμέτωπος με δυο νομοσχέδια λαιμητόμους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να βγει στο δρόμο, να ακυρώσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να πάρει ό,τι έχει απομείνει από την κοινωνική ασφάλιση και να διευρύνει ακόμα περισσότερο τη φορο. Υπάρχει ανάγκη για άμεση απάντηση αυτές τις μέρες. Μέσα σε αυτές τις εξελίξεις, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσει η των μειωμένων απαιτήσεων, η που λέει ότι στον ορυμαγδό αυτόν είναι πολυτέλεια να συζητάμε για την κάλυψη των αναγκών για παράδειγμα στην υγεία και την παιδεία. Αντίθετα, χρειάζεται να μπουν στην πάλη όλα τα ζητήματα που αφορούν την εργατική – λαϊκή οικογένεια απαντώντας στο ποιες είναι οι ανάγκες, αλλά και οι δυνατότητες σήμερα.

Ανοίγουμε οργανωμένα τη συζήτηση σε όλη τη χώρα με την πρόταση του Κόμματος μας σχετικά με το Δωδεκάχρονο Βασικό Υποχρεωτικό Σχολείο. Πρόκειται για ένα σχολείο, το οποίο μπορεί να απαντήσει στις σημερινές ανάγκες, στην ανάπτυξη της επιστήμης, στην ικανο των σύγχρονων μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας. Η πρότασή μας έχει άμεση σχέση με την ανάγκη ο λαός να δει αλλιώς τα πράγματα. Ο λαός μας έχει πληρώσει ακριβά τους μονόδρομους και έχει πληρώσει σκληρά τους διάφορους διαχειριστές. Η τελευταία εκδοχή της αριστερής διαχείρισης βλέπουμε τι σημαίνει για την καθημερινότητα του λαού μας. Θεωρούμε ότι είναι ώριμο σήμερα να βαδίσουμε σε έναν δρόμο με τον λαό μας ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, κυρίαρχο στην μας και στο πλαίσιο αυτό υπάρχει δυνατότητα, είναι ρεαλιστικό να οργανώσουμε την Εκπαίδευση με τρόπο τέτοιο ώστε να μην αφαιρείται το δικαίωμα αυτό από κανένα παιδί του λαού μας, προκειμένου να αποκτά σύγχρονα εφόδια με άμεση προοπτική στη δουλειά.

Αφετηρία της επεξεργασίας και της πρότασής μας, του ΚΚΕ για το περιεχόμενο του σχολείου είναι ο προσδιορισμός του σκοπού της μόρφωσης και της αγωγής. Με λίγα λόγια, η απάντηση στο ερώτημα τι άνθρωπο θέλει να διαμορφώσει η .

Η σημερινή , που αποθεώνει τον ατομισμό, στηρίζει και στηρίζεται στο κέρδος, δεν έχει συμφέρον να ανεβάσει το μορφωτικό επίπεδο όλων των μαθητών, γι' αυτό και έχει διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές διαδρομές, κατηγοριοποιεί τα σχολεία και τους μαθητές.

Στον αντίποδα αυτής της λογικής, το σχολείο για το οποίο μιλάμε σήμερα, αυτό το οποίο όχι μόνο οραματιζόμαστε, αλλά παλεύουμε για τη διαμόρφωση των όρων ς του, είναι ένα σχολείο που θα δουλεύει για την όσο το δυνατόν αρμονική ανάπτυξη των ικανοτήτων όλων των μαθητών.

Έτσι λοιπόν, στη δική μας αντίληψη, σκοπός της εκπαίδευσης είναι η συνολική διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου. Η όσο το δυνατόν πιο ισόρροπη και ολόπλευρη ανάπτυξη της νόησης, του συναισθήματος, της βούλησης.

Το ζητούμενο στο σχολείο για το οποίο μιλάμε είναι από τις πιο μικρές κιόλας ηλικίες να χτίζονται οι προϋποθέσεις ώστε απ' όλα τα μαθήματα να ξεπροβάλλει η πίστη στη δυνατότητα του ανθρώπου να γνωρίσει και να αλλάξει τον κόσμο. Προοδευτικά, όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, πιο συστηματικά και ολοκληρωμένα να κατανοούν την κίνηση ως τρόπο ύπαρξης της ύλης. Να προκαλούμε τη των μαθητών, να οδηγούμε σε καταστάσεις προβληματισμού, να ταρακουνάμε συνειδήσεις και έτοιμες “αλήθειες”.

Να μπορούν οι μαθητές να ξεχωρίζουν μέσα από τον καταιγισμό των ορισμών, των τύπων και των κανόνων ότι όλα αυτά είναι οι απαντήσεις που έδωσε η επιστήμη σε πρακτικά προτα που είχαν να κάνουν με την εξέλιξη των κοινωνιών, τις ανάγκες της παραγωγής. Εμείς θέλουμε ένα σχολείο που θα δουλεύει για την όσο το δυνατόν αρμονική ανάπτυξη των ικανοτήτων. Ένα σχολείο που θα οργανώνει την επαφή του νέου με όλες τις πτυχές του ανθρώπινου πολιτισμού. Να μπορεί το παιδί, ο νέος να διευρύνει τις παραστάσεις του, τα ερεθίσματά του, γιατί το πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε άνθρωπος δεν έχει μόνο μια ικανότητα, αλλά πολλές.”

12xrono_volos2

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση