Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του λογοτέχνη Ζήση Σκάρου
Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση  του λογοτέχνη Ζήση Σκάρου

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του λογοτέχνη Ζήση Σκάρου

Το 2017 συμπληρώνονται χρόνια από τη γέννηση και 20 χρόνια από τον θάνατο ενός άξιου και πνευματικού τέκνου της Θεσσαλίας, του  συγγραφέα  Ζήση Σκάρου (1917-1997). Γεννημένος στα Κανάλια Καρδίτσας και μετά τις εγκύκλιες σπουδές του συνέχισε στη Νομική Σχολή του Αθηνών. Ενωρίς αναμείχτηκε στα πολιτικά και γνώρισε πολλές περιπέτειες στη ζωή του. Στα ελληνικά Γράμματα εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1938, με τη νουβέλα «Οι Δυνατοί». Για το συγγραφικό του έργο –εκτενές και πολύμορφο– θεωρείται ένας από τους πολυγραφότερους Έλληνες συγγραφείς.

Ο «Σύλλογος των εν Βόλω Καναλιωτών Καρδίτσας» με τη συνδρομή και των αντίστοιχων Σωματείων στην Καρδίτσα, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, οργανώνει ημι στη μνήμη του, στις 10 Μαΐου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 8 μ.μ. στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Κυριαζή» (Κωνσταντά με Κ. Καρτάλη) .

Για τη ζωή και το λογοτεχνικό του έργο θα μιλήσουν οι :Αρτέμης  Χαλάτσης, , πρόεδρος του Συλλόγου Καναλιωτών Βόλου, Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος, ομ. καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστας Μαυρομμάτης, μαθηματικός – πρώην λυκειάρχης, Βασίλης Μπρακατσούλας, πρώην βουλευτής και νομάρχης Μαγνησίας.

Κείμενα από το λογοτεχνικό του έργο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Βασίλης Μητσάκης και η Αμαλία Γκιζά.

Την Τετάρτη, 10 Μαΐου και ώρα 8 μ.μ. οργανώνεται από το Σύλλογο των εν Βόλω Καναλιωτών Καρδίτσης τιμητική εκδήλωση στον Καναλιώτη λογοτέχνη Ζήση Σκάρο με την ευκαιρία των χρόνων από τη γέννησή του και των 20 χρόνων από το θάνατό του. Για τη ζωή και το έργο του θα μιλήσουν οι: Βασίλειος Αναγνωστόπουλος, Κων/νος Μαυρομμάτης και Βασίλειος Μπρακατσούλας, ενώ αποσπάσματα από το έργο του θα διαβάσουν οι: Βασίλης Μητσάκης και Αμαλία Γκιζά

Ο Ζήσης Σκάρος (ψευδ., το πραγματικό του όνομα: Απόστολος Χρ. Ζήσης) γεννήθηκε στα Κανάλια Καρδίτσας (1917), όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια και εν συνεχεία πήγε στην Καρδίτσα. Το 1929 εγγράφεται στο Γυμνάσιο της Καρδίτσας, απ' όπου αποβάλλεται δια παντός το 1933, γιατί πρωτοστάτησε σε ική απεργία. Το 1934 δημοσιεύει το πρώτο του διήγημα με τίτλο «Νέος Λενινιστής». Το 1938 εμφανίζεται στα γράμματα με τη νουβέλα «Οι δυνατοί», αναφερόμενη στη ζωή της ορεινής Θεσσαλίας.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής πήρε μέρος στην Αντίσταση. Το 1944 συλλαμβάνεται από τα SS και κλείνεται στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Το 1945 εκδίδεται το μυθιστόρημά του «Οι κλούβες», αναφερόμενο στα υπονομευμένα με δυναμίτες βαγόνια (κλούβες), που έβαζαν οι ναζί μπροστά από τις μηχανές των τρένων, για να προφυλάγονται από τις επιθέσεις των ανταρτών. Το 1955 ταξιδεύει στο εξωτερικό και τον επόμενο χρόνο εκδίδει τις εντυπώσεις του με τίτλο «Το ταξίδι της φιλίας».  Μετά το πραξικόπημα του 1967 έζησε στο εξωτερικό (Ρώμη, Βρυξέλλες), όπου έμεινε πολιτικός πρόσφυγας έως την πτώση της δικτατορίας. Παίρνει μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα και στο Συνέδριο του Ελσίνκι (1969) εκλέγεται Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Ελληνικών Αντιδικτατορικών Επιτροπών Εξωτερικού.

Με τη μεταπολίτευση γυρίζει στην Ελλάδα και από το 1977-1982 υπήρξε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Το 1980 παίρνει το Β' Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας με τη μυθιστορηματική τριλογία του «Οι ρίζες του ποταμού», που αποτελεί μια υποδειγματική Κοινωνική-Ιστορική χρονογραφία «που ξεκινάει από τα μέσα περίπου του περασμένου αιώνα, με τις πρώτες αρχές του αγροτικού ζητήματος, για να καταλήξει μέσα από την εμφάνιση και τα κινήματα της εργατικής τάξης και τους αστικούς σχηματισμούς έως τις μέρες μας», καθώς επισημαίνει ο καθηγητής Μ. Μερακλής.

Ο Ζήσης Σκάρος έγραψε , μυθιστορήματα, νουβέλες, ποιήματα, . Ανήκει στις ρωμαλέες μορφές της ς. Έχει τιμηθεί από την ιδιαίτερη πατρίδα του και την πολιτεία.

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση