Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΑΙΔΕΙΑ / Εκδήλωση –αφιέρωμα προς τιμήν του αείμνηστου λαογράφου Κίτσου Μακρή
Εκδήλωση –αφιέρωμα  προς τιμήν του αείμνηστου  λαογράφου Κίτσου Μακρή

Εκδήλωση –αφιέρωμα προς τιμήν του αείμνηστου λαογράφου Κίτσου Μακρή


Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 στις 6 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο «Γ. » (συγκρότημα ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα πραγματοποιηθεί στον αείμνηστο λαογράφο Κίτσο Μακρή (1917-1988).
Η αυτή, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατό του, αποτελεί ελάχιστο δείγμα σεβασμού, αναγνώρισης και τιμής που η τοπική αλλά και η ευρύτερη κοινωνία οφείλουν στην προσωπικότητα, το έργο και την πνευματική προσφορά μιας από τις σημαντικότερες μορφές στην ιστορία της ελληνικής λαογραφίας.

Την εκδήλωση διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, ο Φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου, το Kέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» και το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ.).

Προσδοκία των διοργανωτών είναι να φωτιστούν σημαντικές πτυχές της πολυδιάστατης πνευματικής, ερευνητικής, διδακτικής και συγγραφικής δραστηριότητας του Κίτσου Μακρή, που καλύπτει πάνω από μισό αιώνα. Το περιλαμβάνει εισηγήσεις έγκριτων επιστημόνων – ερευνητών καθώς και βιωματικές ενθυμήσεις συνοδοιπόρων του από το χώρο της Λαογραφίας, οι οποίοι τον γνώρισαν προσωπικά και διδάχτηκαν από αυτόν.

Το της τιμητικής αυτής εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμούς εκπροσώπων των διοργανωτών φορέων, παρουσίαση Power Point με θέμα: «Κίτσος Μακρής. Η του σε εικόνες» με αναφορά και στη σύντροφο της ζωής του Κυβέλη Μακρή, που επιμελήθηκε η Θάλεια Μακρή-Σκοτινιώτη και ομιλίες από τους: Τέτη Χατζηνικολάου – ιστορικό – λαογράφο, επίτιμη διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου – τ. αναπληρώτρια καθηγήτρια Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του .Π.Θ., δρ. Μαρία Μόσχου – ιστορικός Τέχνης, ειδική επιστήμονας στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη – τ. διευθύντρια και επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Γιάννη Κίζη – ομότιμος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστα Λιάπη- λαογράφος – συγγραφέας, μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων και Μαρία Νάνου – ιστορικός βυζαντινής τέχνης από κοινού με την Βάλια Καραθανάση – φιλόλογος, Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή – Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με καταληκτήρια παρέμβαση του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Είκοσι έξι θετικά κρούσματα στα rapid test στη Θεσσαλία #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/SJSSao6dUy -

  • Υπό μερικό έλεγχο #φωτιά στη Χαλυβουργία  #φωτιά - https://t.co/JsI89fCvCp -

  • Τέσσερις στους δέκα ανεμβολίαστους θα νοσήσουν #εμβολιασμένο - https://t.co/KOkL9gp2AF -

"Αλιεύοντας" την είδηση