Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Εγκαινιάζεται το Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας
Εγκαινιάζεται το Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας

Εγκαινιάζεται το Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας

ογιέφσκι, Τολστόι, Τσέχοφ, Τσαϊκόφσκι, Γκλίνκα, Σαγκάλ, Μαγιακόφσκι, Πούσκιν, Μπλοκ, Αχμάτοβα, Πάστερνακ. Είναι μόνο λίγα από τα σπουδαία ονόματα που συνθέτουν τον πάνθεον του ρωσικού πολιτισμού, στον κόσμο του οποίου μυούνται οι του Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι το πρώτο τμήμα στην Ελλάδα που εστιάζει στη ρωσική και φιλολογία, εκτός από τις Σλαβικές Σπουδές, και εγκαινιάζεται σήμερα. Η μετονομασία του τμήματος συνδέεται και με την ανακήρυξη του 2016 ως Αφιερωματικού Ετους Ελλάδας-Ρωσίας.

Ειδικότερα, ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος, η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Ελένη Καραμαλέγκου και η πρόεδρος του τμήματος Ελένη Στεργιοπούλου θα υποδεχθούν σήμερα (7 μ.μ.) τον Πρόεδρο της ς Προκόπη Παυλόπουλο και την υπουργό Παιδείας και Επιστήμης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Olga Vasilyeva στην αίθουσα τελετών στα Προπύλαια, όπου θα γίνει πανηγυρική εκδήλωση για τη μετονομασία του τμήματος. Το τμήμα, ως Σλαβικών Σπουδών, δέχθηκε τους πρώτους το ακαδημαϊκό έτος 2008-09. Σήμερα, όπως εξήγησε στην «Κ» η κ. Στεργιοπούλου, δέχεται 100 φοιτητές ετησίως και έχει 458 φοιτητές. Καλλιεργεί τη -γλωσσολογία, τη , την και τον πολιτισμό της Ρωσίας και των άλλων σλαβικών χωρών. Εύλογα, το έργο του τμήματος είναι και εθνικής σημασίας, καθώς η προαγωγή αυτών των σπουδών στην Ελλάδα λειτουργεί και ανταποδοτικά στην καλλιέργεια των ελληνικών σπουδών (κλασικών, βυζαντινών, νεοελληνικών) στη Ρωσία και σε άλλες σλαβικές χώρες. Συγκεκριμένα, εκτός από τα τμήματα ή προγράμματα κλασσικών σπουδών, όπου διδάσκεται η αρχαία ελληνική, σε πολλά ΑΕΙ υπάρχουν Τμήματα Βυζαντινών και εοελληνικών Σπουδών ή διδάσκεται η νέα ελληνική ως ξένη γλώσσα.

Επίσης, λάκτισμα συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας στον χώρο των επιστημών θα αποτελέσει η υπογραφή, σήμερα, σχετικής συμφωνίας από την ηγεσία του αρμόδιου ελληνικού υπουργείου και την κ. Vasilyeva.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση