Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Εγκαινιάστηκε το ηλιακό ρολόι στο 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας
Εγκαινιάστηκε το ηλιακό ρολόι  στο 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας

Εγκαινιάστηκε το ηλιακό ρολόι στο 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας

Το πρώτο ηλιακό ρολόι στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα παγκοσμίως, με ακρίβεια λεπτού, εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί στο 2ο ΓΕΛ της Ν. Ιωνίας, παρουσία μαθητών του σχολείου, μαθητών της ομάδας που το κατασκεύασαν και σήμερα είναι φοιτητές, του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και καθηγητών του σχολείου.

Ο ηλιακό ρολόι, που είναι διαστάσεων 6Χ8 και βρίσκεται στο προαύλιο του 2ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, ενώ αποτέλεσμα έργο μαθητών, που συμμετείχαν σε πρόγραμμα και εργάστηκαν επί δύο χρόνια, σήμερα είναι φοιτητές, ενώ κατασκευάστηκε χάρη στις χορηγίες τοπικών και όχι μόνο βιομηχανιών.

Σήμερα το πρωί έγινε παρουσίαση του ηλιακού ρολογιού στους μαθητές του 2ου ΓΕΛ, σε μια εκδήλωση που διήρκεσε πάνω από μια ώρα, όπου τους μίλησαν ο καθηγητής που έφτιαξε το ρολόι, μαθηματικός Δημήτρης Μπλατσής και ο Διονύσης Βαβουλιός, καθηγητής φυσικής και διδακτικής του Π.Θ., ενώ έγινε και προβολή περιεχόμενου υπολογιστή.
ηλιακο ρολόι1
Ο ιθύνων νους του ηλιακού ρολογιού Δημήτρης Μπλατσής, μαθηματικός του 2ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, τόνισε ότι εδώ και δύο χρόνια το Β1 τμήμα της σχολικής χρονιάς 2013-14 υλοποίησαν ένα φιλόδοξο σχολικό πρόγραμμα, την κατασκευή ενός μεγάλου ηλιακού ρολογιού, που έχει ακρίβεια λεπτού και βρίσκεται στην αυλή του σχολείου.

Για το πρόγραμμα αυτό δούλεψαν τα παιδιά επί δύο χρόνια, υπολόγισαν, μέτρησαν, έσκαψαν, μελέτησαν και ξεκίνησαν την υλοποίηση. Η Αστρονομία διδάχθηκε για τελευταία χρονιά στο σχολείο τη σχολική χρονιά 2013-14. Τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι πλέον φοιτητές, αλλά είναι υπερήφανοι για το έργο.

Το ρολόι έχει ως δείκτη ένα συρματόσχοινο, που ξεκινάει από την αυλή και καταλήγει στην ταράτσα του κτιρίου, έχει προσανατολισμό προς τον Βόρειο Πολικό Αστέρα και η σκιά του πέφτει στο έδαφος, όπου υπάρχει το καντράν του ρολογιού, που δείχνει την ηλιακή ώρα, που με μια μικρή διόρθωση γίνεται ώρα Ελλάδος.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση