Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Εφαρμογή λύνει τα χέρια φοιτητών
Εφαρμογή λύνει τα χέρια φοιτητών

Εφαρμογή λύνει τα χέρια φοιτητών

Δεν πρέπει να υπάρχει που δεν έχει ταλαιπωρηθεί για να κάνει απλά πράγματα στη γραμματεία της σχολής του, όπως το να πάρει βαθμούς, σημειώσεις, πρόγραμμα μαθημάτων κ.ά.

Η υποστελέχωση, η ανοργανωσιά και τα «απρόοπτα» είναι χρόνιες παθογένειες του ελληνικού πανεπιστημίου. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% οι που δεν χρησιμοποιούν smartphones και υπολογιστές. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες, το ηλικιακό κοινό 18-24 ετών αποτελεί τους κατεξοχήν χρήστες των νέων τεχνολογιών. Αν τα παραπάνω ήταν οι βασικές παράμετροι μιας εξίσωσης που περιμένει να επιλυθεί, τότε το ερώτημα δεν θα ήταν άλλο από το ποιος και πότε θα αντικαταστήσει τη με ψηφιακές εφαρμογές. Αυτές δεν είναι οι ίδιες οι σχολές γιατί δεν σκέφτονται ψηφιακά. Είναι όμως μια ομάδα έξι νεαρών προγραμματιστών που άρχισε να λύνει το πρόβλημα που αντιμετώπιζε στις σχολές της.

«Σπούδαζα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, όταν έφτιαξα την πρώτη εκδοχή της εφαρμογής και τη διένειμα δωρεάν στους συμ μου» λέει ο 26χρονος σήμερα Δημήτρης Κανέλης. «Η απήχησή της με ώθησε να την αναπτύξω περαιτέρω και έτσι τον Γενάρη παρουσιάσαμε με τους συνεργάτες μου τη νέα εφαρμογή, που περιλαμβάνει όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της ς, την Καλών Τεχνών, το Αριστοτέλειο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας» συνεχίζει ο ίδιος. Το studdle παρέχει τις χρηστικές πληροφορίες που ψάχνουν οι φοιτητές, ιδίως εκείνοι των πρώτων ετών. Πρόγραμμα μαθημάτων και εξετάσεων, ανακοινώσεις του τμήματος κάθε φοιτητή, χάρτη με τα διαθέσιμα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενημέρωση για τις απεργίες στα ΜΜΜ και πρόσβαση στην ηλεκτρονική τάξη του τους. Η εφαρμογή λειτουργεί σε android και iphone και την έχουν κατεβάσει ήδη 6.000 χρήστες, εκ των οποίων περισσότεροι από 5.000 τη χρησιμοποιούν συστηματικά. «Παρατηρούμε ότι κοιτάνε την εφαρμογή το πρωί, προκειμένου να δουν το πρόγραμμα της ημέρας» λέει ο Δ. Κανέλης.

Αντίστοιχες εφαρμογές υπάρχουν σε πληθώρα πανεπιστημίων της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ, όμως συνήθως αποτελούν του ίδιου του ιδρύματος κάθε φορά και όχι εταιρειών, θέτοντας μάλιστα αυστηρό πλαίσιο ς των πνευματικών δικαιωμάτων. Οι νεαροί προγραμματιστές έκαναν χρήση υλικών και διαδικασιών που υπάρχουν ευρέως διαθέσιμα στο ελληνικό Διαδίκτυο, όμως δεν αξιοποιούνται από τα ιδρύματα προκειμένου να καινοσουν στην παροχή υπηρεσιών. Οι χάρτες είναι maps, τα διαθέσιμα Μέσα Μεταφοράς υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ και οι πληροφορίες ανά σχολή ή καθηγητή υπάρχουν στις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων. «Δεν προσφέρουμε καινούργιες πληροφορίες και δεν το βλέπουμε σαν δουλειά. Απλώς τις κάνουμε χρήσιμες για τους φοιτητές» λέει ο 26χρονος.

πηγή:kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση