Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Η ΕΕ στηρίζει την εκπαίδευση 2,3 εκατ. παιδιών σε 42 χώρες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
Η ΕΕ στηρίζει την εκπαίδευση 2,3 εκατ. παιδιών σε 42 χώρες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Η ΕΕ στηρίζει την εκπαίδευση 2,3 εκατ. παιδιών σε 42 χώρες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

 

 

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα δέσμη ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 52 εκατ. ευρώ ειδικά για εκπαιδευτικά προγράμματα, το 2016, για τα παιδιά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η δέσμη αντικατοπτρίζει την προηγούμενη δέσμευση της Επιτροπής να διαθέσει στην εκπαίδευση το 4% του προϋπολογισμού ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η χρηματοδότηση θα στηρίξει περισσότερα από 2.300.000 παιδιά σε 42 χώρες σε όλο τον κόσμο και θα προορίζεται για περιοχές όπου τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μην πάνε στο σχολείο ή να διακόψουν τις σπουδές τους: Μέση Ανατολή (ιδίως Συρία και Ιράκ), Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Αφρική, Ασία, Ουκρανία, Κεντρική και Κολομβία.

«Σήμερα, εκπληρώνουμε και υπερβαίνουμε τη δέσμευσή μας να τετραπλασιάσουμε τη στήριξή μας στην εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από 1% σε 4% του προϋπολογισμού ανθρωπιστικής βοήθειας, από 11 εκατ. ευρώ το 2015 σε 52 εκατ. ευρώ το 2016. Η επένδυση σήμερα στην εκπαίδευση για τα παιδιά που έχουν παγιδευτεί σε εμπόλεμες περιοχές και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σημαίνει αντιμετώπιση του κινδύνου απώλειας μιας γενιάς και επένδυση για το μέλλον. Είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα. Χαιρετίζω επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις επιτυχείς προσπάθειές του να εξασφαλίσει πρόσθετα κονδύλια της για τη δράση αυτή, καθώς και για τη συνεχή υποστήριξή του. Καλώ σήμερα όλους τους χορηγούς ανθρωπιστικής βοήθειας να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας» δήλωσε ο Επίτροπος της για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων  Χρήστος Στυλιανίδης.

Με τη χρηματοδότηση που παρέχεται σήμερα θα ενισχυθεί η πρόσβαση στην εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, την ενημέρωση ως προς τους κινδύνους από τις νάρκες, την απόκτηση δεξιοτήτων για την καθημερινή ζωή, την επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και η πρόσβαση σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Για τα παιδιά προβλέπεται επίσης η παροχή σχολικών ειδών και η δημιουργία νέων σχολικών εγκαταστάσεων. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι πάροχοι φροντίδας θα επωφεληθούν από τις δυνατότητες κατάρτισης.

Η βοήθεια θα διοχετεύεται μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών και διεθνών οργανισμών. Για παράδειγμα, η θα βελτιώσει την ποιότητα του μαθησιακού περιβάλλοντος στο Χαλέπι (Συρία), παρέχοντας ηλιακούς συλλέκτες στα σχολεία, τα οποία συχνά αντιμετωπίζουν διακοπές τος. Τα παιδιά από τη Συρία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακούς πόρους στα σχολεία με υπολογιστές και ταμπλέτες χαμηλού κόστους. Στην Αιθιοπία, η οργάνωση «Save the Children» θα βελτιώσει την πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση για τα παιδιά στους καταυλισμούς των προσφύγων μέσω της κατάρτισης των εκπαιδευτικών και της ανακαίνισης ή της δημιουργίας νέων ασφαλών χώρων ς.

Ιστορικό

Από το 2012, η Επιτροπή έχει αυξήσει τη χρηματοδοτική στήριξη έργων στον τομέα της εκπαίδευσης για τα παιδιά που ζουν σε εμπόλεμες περιοχές. Το 2015, ο ευρωπαίος Επίτροπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης ανέλαβε τη δέσμευση να αυξήσει τη χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε 4% έως το τέλος της θητείας της Επιτροπής Juncker. Χάρη στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ, η αύξηση αυτή κατέστη δυνατή νωρίτερα, από το 2016.

Έως σήμερα, έχουν διατεθεί άνω των 23 εκατ. ευρώ για έργα εκπαίδευσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των συνεισφορών ύψους 500.000 ευρώ του Λουξεμβούργου και 250.000 ευρώ της ς το 2014. Πάνω από 1.519.000 παιδιά σε 26 χώρες έχουν επωφεληθεί μέχρι στιγμής από αυτά τα ποσά. Με το επιπλέον ποσό των 52 εκατ. ευρώ που αποδεσμεύθηκε το τρέχον έτος, πάνω από 3.800.000 παιδιά σε 46 χώρες θα έχουν λάβει βοήθεια έως το τέλος του 2016.

Χώρες-στόχοι

Αφγανιστάν, Αρμενία, Γεωργία, Μπουρκίνα Φάσο, Καμερούν, Τσαντ, Νίγηρας, , Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Κολομβία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Τζιμπουτί, Ισημερινός, Αίγυπτος, Ελ Σαλβαδόρ, Αιθιοπία, , Ονδούρα, Ινδία, Ιράν, Ιράκ, Κένυα, Λίβανος, Λιβύη, Μαδαγασκάρη, Μάλι, Μαυριτανία, Μιανμάρ, Πακιστάν, Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, Φιλιππίνες, Σομαλία, Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν, Σουδάν, Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, Τανζανία, Μπουρούντι, Ρουάντα, Ουγκάντα, Ουκρανία και Υεμένη.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις εταίροι που θα υλοποιήσουν τα έργα

ACTED, Adra, Concern Worldwide, COOPI Cooperazione Internazionale, Ερυθρός Σταυρός, DanChurchAid, Danish Refugee Council (DRC), Finn Church Aid (FCA), Handicap International, HOPE'87, International Medical Corps, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC), Lutheran World Federation, Νορβηγικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες, Plan International, Plan Spain, SOS Kinderdorf, Save the Children, Terre des Hommes, Triangle, Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά () και War Child.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση