Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΑΙΔΕΙΑ / Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Χρειάζεται εθνική απόφαση για την Παιδεία»
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Χρειάζεται εθνική απόφαση για την Παιδεία»

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Χρειάζεται εθνική απόφαση για την Παιδεία»

Τιμήθηκε ο παλαίμαχος εκπαιδευτικός Βασίλειος Μπαλτάς

Τον σπουδαίο φιλόλογο και παλαίμαχο εκπαιδευτικό Βασίλειο Μπαλτά τίμησε σήμερα η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, σε εόρτια που πραγματοποιήθηκε στο Πν. Κέντρο, παρουσία του κ. Ιγνατίου, εκπροσώπων των Αρχών, της Δ/ντριας /θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Θεοδώρας Μητσιάνη και πλήθους εκπαιδευτικών, και φίλων του τιμηθέντος.

Για τον κ. Μπαλτά μίλησε πρώτος ο τ. σχολάρχης του Εκκλ/κού Λυκείου Βόλου και συνάδελφός του Κων/νος Σουλιώτης, με θέμα: «Βασίλειος Μπαλτάς: ο άνθρωπος της αγάπης και της θυσιαστικής προσφοράς». Ο ομιλητής επεσήμανε ότι «ο κ. Μπαλτάς προσπαθούσε να περάσει στις καρδιές των του τον αέρα της ανθρωπιάς και της ευημερίας, γνωρίζοντας ότι ο ρόλος της Παιδείας, στο ξεπέρασμα των δυσκολιών, είναι σημαντικός. Αγκάλιαζε πάντοτε τους του με αγάπη και τους χειραγωγούσε στο δρόμο της Ελληνορθόδοξης αγωγής… πίστευε ότι αγωγή χωρίς προσανατολισμό δεν μπορεί να υπάρχει και να ωφελήσει…».

Στη συνέχεια, περιέγραψε τα βασικά χαρακτηριστικά του τιμωμένου: την ταύτιση με την αποστολή του, την συναισθηματική του σταθερότητα, το ελεύθερο φρόνημα, την συνεπή εκπαιδευτική του συμπεριφορά και κατέληξε: «η προσφορά του στον χώρο της Εκπαίδευσης υπήρξε, κατά κοινήν ομολογίαν, αξιόλογη. Αγωνίστηκε και πέτυχε να κυριαρχεί στη το πνεύμα της Ελληνορθόδοξης αγωγής, αυτό δηλ. το πνεύμα που προσφέρει και θεμελιώνει στην ψυχή των νέων ηθικές και υγιείς κοινωνικές αρχές, οι οποίες αποτελούν την κρηπίδα μιας ιδανικής κοινωνίας, στην οποία βασιλεύουν η δικαιοσύνη και η Χριστιανική αγάπη».

Επόμενος ομιλητής ήταν ο εκ των μαθητών του τιμωμένου πρωτ. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ιχνηλασία ζωής με εξομολογητική διάθεση».

Ο π. Χαρίλαος μίλησε εκτενώς για τους σταθμούς της ζωής του κ. Μπαλτά, την εκπαιδευτική του , ενώ κατέγραψε αλησμόνητες προσωπικές αναμνήσεις από την πολύχρονη εκπαιδευτική σχέση μαζί του, η οποία συνεχίζεται και στα κατοπινά, ώριμα χρόνια. Αναφέρθηκε στη μεγάλη του αγάπη για την Πατερική Θεολογία και την υμνολογία της Εκκλησίας , στο ανυπέρβλητο εκκλ/κό του ήθος και κατέληξε, ιδιαίτερα συγκινημένος: «Υπήρξατε πάντοτε ο άκαμπτος και γενναίος μπροστά στις δυσκολίες άνθρωπος, χάρη στο μεγαλείο μιας δυναμικής ψυχής που ξέρει ως σήμερα να μετατρέπει τις δυσκολίες σε ευκαιρίες. Σταθήκατε παιδαγωγός και καθοδηγός εκατοντάδων νεανικών υπάρξεων προς τη γνώση, την επιστήμη, την κοινωνική ανέλιξη και την πρόοδο.

Διδάξατε έμπρακτα και καρποφόρα, με το κρυστάλλινο ήθος σας, την αρετή ως μοναδική διέξοδο στη . Εμπνεύσατε την ψυχοτρόφο πίστη, πού είχατε σεις ενστερνιστεί εξ απαλών ονύχων, ως μοναδική απάντηση στα προβλήματα και στα αδιέξοδα της ζωής. Νιώσατε την ευλογία της παρουσίας του Θεού στην ύπαρξή σας, στην εκλεκτή οικογένειά σας, στην εργασία σας. Απολαμβάνετε την ευτυχία των παιδιών σας και την εξέλιξη των μαθητών σας, χαίρων και καυχώμενος για τα χαρίσματα των άλλων. Σήμερα η πηγαία ευγνωμοσύνη μας γίνεται ευχαριστία και έπαινος. Ευχαριστία για εκείνα που μας προσφέρατε και έπαινος για αυτό που εξακολουθείτε να είστε: Ένα ζωντανό πρότυπο για μίμηση και ένα διαρκές κίνητρο για δράση. Γι’ αυτό είστε μια ελπίδα για τον περίγυρο και την εποχή μας. Ένα καύχημα για όλους εμάς πού μας άγγιξε η ζείδωρη αύρα του χαρακτήρος σας».

Στη συνέχεια ο κ. Ιγνάτιος απένειμε στον Βασίλειο Μπαλτά την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Τοπικής Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος και ο τιμηθείς καθηγητής αντιφώνησε ευχαριστώντας από καρδιάς για την αναγνώριση και την τιμή, ενώ ομίλησε με θέμα «Η επίδραση της κλασικής Παιδείας στη των Πατέρων».

Την έκλεισε ο κ. Ιγνάτιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπική του γνωριμία με τον τιμηθέντα καθηγητή, τ’ απόβραδα της Μεγάλης Εβδομάδος στον Μητροπολιτικό μας Ναό, όταν διαπίστωσε την μεγάλη του αγάπη για την λατρεία της Εκκλησίας και την υμνολογία Της.

Ο Σεβασμιώτατος εκθείασε την προσφορά του κ. Μπαλτά στην ορθή γνώση και κατανόηση της Ελληνικής γλώσσας από τους του και εξέφρασε την λύπη του για την γλωσσική ένδεια που χαρακτηρίζει την νέα γενιά. Χαρακτήρισε τον τιμηθέντα «παράδειγμα προς μίμηση, σε μια εποχή που χρειάζεται εθνική απόφαση για την Παιδεία. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο. Είθε η κρίση, που βιώνουμε, ν’ αποδώσει καρπούς σε καίρια ζητήματα, εθνικής σημασίας, όπως είναι η Παιδεία».

apo_staurou_mpalta_06

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ματαιώνεται λόγω COVID-19 το παζάρι Βελεστίνου  - https://t.co/Kj7qcgeLzS -

  • Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση καλυμμάτων στα δίκτυα ύδατος και ρεύματος στον κυματοθραύστη - https://t.co/VTnlCs8jkX… -

  • Εκπαίδευση τεσσάρων μαθητευόμενων ατόμων των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ στην ΠΕΜΣ #ΕΠΑΣΟΑΕΔ - https://t.co/6Z2P4ViCoS -

"Αλιεύοντας" την είδηση