Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ » Διάλεξη και Βιωματικό Εργαστήριο με θέμα «Το σχολείο της οικογένειας – η οικογένεια του σχολείου»
Διάλεξη και Βιωματικό Εργαστήριο με θέμα «Το σχολείο της οικογένειας – η οικογένεια του σχολείου»

Διάλεξη και Βιωματικό Εργαστήριο με θέμα «Το σχολείο της οικογένειας – η οικογένεια του σχολείου»

Διάλεξη και Βιωματικό Εργαστήριο από τη Χάρις Κατάκη πραγματοποιούν στις 29 & 31 Ιανουαρίου στο Βόλο, με θέμα «Το σχολείο της οικογένειας – η οικογένεια του σχολείου», ο ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Οι δύο φορείς διοργανώνουν την παρουσίαση της διάλεξης της ψυχολόγου Χάρις Κατάκη με θέμα «Το σχολείο της οικογένειας – η οικογένεια του σχολείου». Η καταξιωμένη επιστήμονας θα δώσει τη διάλεξη στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Ιωνίας την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου στις 6.00 το απόγευμα και θα ακολουθήσει βιωματικό εργαστήριο στο Μουσείο της πόλης στην περιοχή των Παλαιών Βόλου την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στις 10.30 το πρωί.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε γονείς – εκπαιδευτικούς – επαγγελματίες ψυχικής υγείας που ενδιαφέρονται να προσεγγίσουν με έναν διαφορετικό τρόπο τις έννοιες της οικογένειας και του σχολείου.

Μέσα σε ένα δυσμενές κοινωνικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί κυρίως λόγω των επιπτώσεων της συνεχόμενης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, oι επώδυνες αποσταθεροποιήσεις και ανακατατάξεις που βιώνουμε μπορεί να μας τρομάζουν και να μας πονάνε όμως συγχρόνως μας ωθούν σε αναθεωρήσεις και καινούριες συνειδητοποιήσεις σε ότι αφορά τον τρόπο ς μας, τη σχέση μας με τον εαυτό μας και τη σχέση μας με τους άλλους.

Πολλές από τις αξίες που μπορούν να μας οδηγήσουν σε πιο φωτεινά μονοπ έχουν το ΣΥΝ σαν πρώτο συνθετικό: συλλογικότητα, συμμετοχή, , συναίσθημα, συνεννόηση, συνοχή, συνεκτικότητα, συντροφικότητα, συναίνεση αλλά και άλλες αξίες που θα μπορούσαν να μας βάλουν σε μια καινούργια τροχιά είναι νοηματικά συνδεδεμένες με τον κώδικα ΣΥΝ, όπως μοίρασμα, αλληλεγγύη, κοινωνική συνείδηση, προσωπική ευθύνη.

Η επιστημονική γνώση καταξιωμένων ψυχολόγων και ψυχοθεραπευτών βοηθά άτομα, οικογένειες και ευρύτερες κοινωνικές ομάδες στο να εντοπίσουν το πρόβλημα και διατυπώνουν προτάσεις για τη λύση των προβλημάτων. Πριν όμως από το σημείο που αφορά την επίλυση του προτος, προηγείται η πρόληψη – πριν αυτό εκδηλωθεί και η διάλεξη της Χάρις Κατάκη αυτό ακριβώς αφορά, την ερμηνεία της σχέσης σχολείου και οικογένειας και πως αυτές οι δύο κοινωνικές μονάδες μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά προκειμένου να συμβάλλουν στην ψυχική υγεία των παιδιών που ζούνε μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Η διάλεξη θα έχει διαδραστικό χαρακτήρα, το κοινό δεν προσκαλείται μόνο για να ακούσει την ανάλυση της ψυχολόγου αλλά κυρίως για να εκφράσει ερωτήματα και προβληματισμούς με στόχο την πρόκληση διαλόγου που θα καταλήξει σε συγκεκριμένες απαντήσεις και συμπεράσματα. Οι εκπαιδευτικοί και οι επαγγελματίες του χώρου της ψυχικής υγείας θα έχουν παράλληλα τη δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή και να λάβουν μέρος στο βιωματικό εργαστήριο που θα ακολουθήσει την Κυριακή 31/1/ στο Μουσείο της πόλης και να ολοκληρώσουν με τον τρόπο αυτό την ανάλυση του θέματος.

Η Χάρις Κατάκη σπούδασε ψυχολογία στη Γερμανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ειδικεύτηκε στη Συστημική Ψυχοθεραπεία στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου και πήρε το διδακτορικό της από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Το 1983 ίδρυσε και έκτοτε διευθύνει το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων.

Η θεωρητική και ερευνητική της εργασία οδήγησε στην ανάπτυξη και την εφαρμογή μιας σειράς θεωρητικών μοντέλων που αφορούν στην κατανόηση της λειτουργίας ατόμων, οικογενειών και άλλων κοινωνικών ομάδων. Τα τελευταία χρόνια η έρευνά της εστιάστηκε στην εννοιολογική τεκμηρίωση ενός συνθετικού μοντέλου συστημικής θεραπείας.

«Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί». Ο διάσημος στίχος δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη εφαρμογή από τις αρχές της συστημικής ψυχοθεραπείας, που υποστηρίζουν ότι δεν μπορούμε να δούμε ένα σύμπτωμα που εκδηλώνει το άτομο ξεχωριστά από το σύστημα μέσα στο οποίο το άτομο αυτό εντάσσεται.

Με πολυδιαβασμένα βιβλία στο ενεργητικό της, όπως “Οι τρεις ταυτότητες της ελληνικής οικογένειας”, και έχοντας βοηθήσει και συμβουλεύσει εκατοντάδες ελληνικές οικογένειες και ζευγάρια όλα αυτά τα χρόνια, είναι η πλέον ιδανική για να μας μιλήσει για τα σκαμπανεβάσματα, τα αδιέξοδα, αλλά και τις ελπίδες της ελληνικής οικογένειας σε εποχές κρίσης όπως η σημερινή.

Το τελευταίο της βιβλίο “το ημερολόγιο ενός θεραπευτή” αποτελεί το επιστέγασμα της επαγγελματικής της ς και συνάμα μια μυθιστορηματική μαρτυρία. Μέσα από τη βιωματική γνώση που έχει αποκτήσει ως θεραπεύτρια και κυρίως μέσα από τις άπειρες ώρες που έχει συνομιλήσει με ζευγάρια, ολόκληρες οικογένειες και θεραπευτικές ομάδες με οικογενειακό προσανατολισμό, μιλάει για προωθημένες και ανατρεπτικές επιστημονικές θέσεις, για την οικογένεια και πολλούς άλλους κοινωνικούς θεσμούς, για την υγεία, την εκπαίδευση, την επικοινωνία, τα μέσα ενημέρωσης, το διαδίκτυο. Μιλάει για τη , τον θάνατο, τη δημιουργία, την εξέλιξη και την ανέλιξη των ανθρώπινων συστημάτων και των δικτύων. Είναι ένα ανατρεπτικό και αισιόδοξο ντοκουμέντο, που έρχεται σε εποχή αναταραχής και ανασφάλειας να μας επαναφέρει σε όσα κατακτώνται με κόπο και προσωπικό κόστος. Με τρόπο άμεσο και βιωματικό, ο αναγνώστης κατανοεί ότι όταν αποφασίσουμε να αναμετρηθούμε με αυτά που μας πονούν, μ' αυτά που μπορεί να μας λυτρώσουν, είναι εφικτό να αδράξουμε τον μίτο της Αριάδνης, που μπορεί να μας βγάλει από τον προσωπικό μας λαβύρινθο σώους, και να σώσει όσους είχαν φυλακιστεί μαζί μας…

Η σειρά Ανθρώπινα Συστήματα, την οποία ίδρυσε και επιμελείται, συμπεριλαμβάνει βιβλία που αφορούν σε θέματα ανθρώπινων σχέσεων, επικοινωνίας καθώς και που αφορούν θέματα γενικότερου προβληματισμού και εισάγουν προωθημένες επιστημονικές θεωρήσεις.

Εκτός από το συγγραφικό της έργο που περιλαμβάνει σειρά δημοσιευμάτων σε έγκυρα διεθνή περιοδικά, ασχολείται με την ψυχοθεραπεία, την εκπαίδευση και την θεραπευτών και άλλων επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση