Βρίσκεστε εδώ:  / ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ / Ξεκίνησε ο κύκλος ομιλιών «Εισαγωγή στη Λαογραφία» για το Λαϊκό Πολιτισμό
Ξεκίνησε ο κύκλος ομιλιών «Εισαγωγή στη Λαογραφία»  για το Λαϊκό Πολιτισμό

Ξεκίνησε ο κύκλος ομιλιών «Εισαγωγή στη Λαογραφία» για το Λαϊκό Πολιτισμό

Στο πλαίσιο της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας, της «Μαγνήτων Κιβωτού»

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη δια ζώσης συνάντηση με το καθηγητή Λαογραφίας Μανώλη Σέργη στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα στον Βόλο. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εκπαιδευόμενων στη συνάντηση, γεγονός το οποίο αξιολογείτε ιδιαίτερα, αν ληφθεί υπόψιν ότι υπήρχε η δυνατότητα παρακολούθησης στο youtube Live, αλλά και οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τις ώρες εκείνες.

Οι εκπαιδευόμενες, κυρίως, αναφέρθηκαν με τα καλύτερα λόγια και αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις για τη διάλεξη του καθηγητή Μανώλη Σέργη, τονίζοντας την αναγκαιότητα της δια ζώσης επικοινωνίας. Πολύ θετικά επίσης ήταν τα σχόλια και για την ευκολία χρήσης της πλατφόρμας και το πλούσιο εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό.

Ακόμη και σήμερα μπορεί να παρακολουθήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος όλη τη διάλεξη μαγνητοσκοπημένη, στο link της μετάδοσης που είναι: https://www.youtube.com/watch?v=0H-wCnvoAu4

Πριν την διάλεξη, το περασμένο Σάββατο, ο μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού και πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού» Ιγνάτιος, τέλεσε αγιασμό για την έναρξη της νέας δράσης της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας.

Στη συνέχεια ο εμπνευστής και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, διδάσκων στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και στο Τμήμα Ιατρικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οργανωτικός γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού», καλωσόρισε τον καθηγητή και τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα υπογραμμίζοντας την χαρά και την τιμή για την παρουσία του κ. Σέργη, αλλά και τόσων εκπαιδευομένων, που φτάνουν στο 65% των εγγεγραμμένων. Τόνισε πως το εγχείρημα είναι πρωτόγνωρο, έτυχε δε καθολικής παραδοχής τόσο από την Ακαδημαϊκή κοινότητα, όσον και από ευαισθητοποιημένους σε θέματα πολιτισμού εκπαιδευτικούς και απλούς πολίτες. Τέλος έδωσε διευκρινήσεις και οδηγίες για τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού Ιγνάτιος, ο οποίος μετέφερε την χαρά του, που φτάνει στα όρια της συγκίνησης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε για την επίτευξη ενός ακόμη στόχου της Ι. Μητροπόλεως. Επεσήμανε την σημασία της επιλογής άξιων συνεργατών στη «Μαγνήτων Κιβωτό», που υλοποιούν σκέψεις και ιδέες πολλών ετών.
Αναφέρθηκε στην σημασία της ενασχόλησης της Μητροπόλεως με τα θέματα πολιτισμού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:«Η είναι συνυφασμένη με τον Πολιτισμό».

Ευχαρίστησε τους καθηγητές που προβαίνουν σε αυτή την προσφορά χωρίς αμοιβή, αλλά με τον κόπο μετακινήσεων και επιβάρυνσης του προγράμματός των, επειδή ακριβώς εμφορούνται από υψηλά ιδανικά και θέλουν να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους σε ευαισθητοποιημένους πολίτες.

Έκλεισε δε την αναφορά του με την βεβαιότητα για την επιτυχία του εγχειρήματος, Θέτοντας τον εαυτό του και τις υπηρεσίες της Μητροπόλεως στη διάθεση καθηγητών και εκπαιδευομένων.

Ο Μανώλης Σέργης, ευχαρίστησε τον μητροπολίτη και την Ακαδημία για την επιλογή και τη συνεργασία, επισημαίνοντας την πρωτοπορία της δράσεως όχι μόνο σε επίπεδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και συνολικά της Εκπαιδευτικής κοινότητας.

Αμέσως ξεκίνησε την εισήγησή του, με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο, επιχειρήματα και συγκεκριμένες αναφορές.

«Κρίνω ότι είμαι εδώ, γιατί έχω να σας πω κάποια πράγματα», τόνισε με βεβαιότητα και παρρησία.

Πλούσια ήταν η παράθεσή του σε πηγές και βιβλιογραφία, με έντονες ιστορικές αναφορές, εστιάζοντας κυρίως σε ζητήματα των Βαλκανίων.
Ιδιαιτέρως αξιολογείται το γεγονός ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν τον κ. Σέργη με αυξημένο ενδιαφέρον, χωρίς καμιά επί δίωρο με ένα μικρό δεκάλεπτο διάλειμμα.

Τον εξαμηνιαίο κύκλο διαλέξεων με θέμα τον Λαϊκό Πολιτισμό για το τρέχον Εαρινό Εξάμηνο, μπορούν να παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι/ες στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα, στο πλαίσιο λειτουργίας της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας και χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι.

Ειδικότερα αυτή η δυνατότητα παρέχεται λόγω λειτουργίας του τριετούς εξ αποστάσεως προγράμματος (e-learning) με τίτλο: «Εισαγωγή στην Επιστήμη του Λαϊκού Πολιτισμού» που ξεκίνησε η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας του πολιτιστικού φορέα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».
Μ’ αυτό τον τρόπο εκτός από τους/τις σπουδαστές/τριες του εξ αποστάσεως προγράμματος για το λαϊκό πολιτισμό θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους και όσες ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις δια ζώσης διαλέξεις που θα πραγματοποιηθούν το τρέχον εαρινό εξάμηνο με θέμα: «Εισαγωγή στη Λαογραφία».

Οι διαλέξεις για το τρέχον εαρινό εξάμηνο είναι υπό την εποπτεία του ακαδημαϊκού υπεύθυνου του τρέχοντος εξαμήνου με θέμα «Εισαγωγή στη Λαογραφία», «Η γένεση μιας νέας επιστήμης: Το κοινωνικό και ιδεολογικό πλαίσιο∙ ο γερμανικός ρομαντισμός και ο ιδιότυπος αντίστοιχος ελληνικός∙ θεματολογία της ελληνικής Λαογραφίας», Μανώλη Σέργη, Καθηγητή Λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας.

Οι ομιλίες που θα πραγματοποιηθούν για την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαΐου θα έχουν ως εισηγητές εκτός από τον Μανώλη Σέργη, τον δρ. Νίκο Καρπούζη, συνεργαζόμενο επιστημονικό προσωπικό (ΣΕΠ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΑΠ), τη Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, δρ. Λαογραφίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και την Ελπινίκη Ταστάνη, δρ. Λαογραφίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας του φορέα «Μανήτων Κιβωτός» θα ανακοινώνει έγκαιρα για κάθε ομιλία το θέμα της κάθε εισήγησης, τον εισηγητή καθώς και τις σχετικές ημερομηνίες.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι το υψηλό επίπεδο των ομιλιών του κύκλου εισηγήσεων για το λαϊκό πολιτισμό εξασφαλίζει η συμμετοχή των εξαίρετων ακαδημαϊκών και των επιστημονικών συνεργατών της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας.

Η «Μαγνήτων Κιβωτός» πρόσφατα υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επίσης στο μέλλον θα συνεργαστεί και με άλλους φορείς, πανεπιστημιακά ιδρύματα και νέους διακεκριμένους επιστήμονες.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Καύσιμα και καπάκια από την EKO Μικροθηβών στο Σώμα Έρευνας και Διάσωσης - https://t.co/ggSuIQhRkF… -

  • Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών #κάνναβη - https://t.co/EH5dAU02Wy -

  • Aνοικτή διαδικασία επιλογής αναδόχου κατασκευής του έργου γηπέδων στην Άνω Γατζέα #ΆνωΓατζέα - https://t.co/VGbeuW6bEq -

"Αλιεύοντας" την είδηση