Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ » Συνεχίζονται τα δια ζώσης μαθήματα για την επιστήμη της λαογραφίας
Συνεχίζονται τα δια ζώσης μαθήματα  για την επιστήμη της λαογραφίας

Συνεχίζονται τα δια ζώσης μαθήματα για την επιστήμη της λαογραφίας

Όσοι ήδη ολοκλήρωσαν το Α' εξάμηνο με τίτλο «Εισαγωγή στη Λαογραφία» (Εαρινό 2017-18) μπορούν να συνεχίσουν στο Β εξάμηνο με το μάθημα «Σύγχρονοι Ορίζοντες των Λαογραφικών Σπουδών [Φύλο, Διαδίκτυο, Σχολείο]», (Χειμερινό -19). Όσοι δεν πρόλα το προηγούμενο εξάμηνο και θέλουν να ακολουθήσουν το τριετές πρόγραμμα μπορούν να γραφούν στο Α' εξάμηνο που θα λειτουργήσει ξανά και στο Χειμερινό εξάμηνο. Έτσι σε κάθε εξάμηνο θα προσφέρεται και το προηγούμενο ώστε κάποιοι να μπορούν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα.

Συνεπώς από τον Οκτώβριο του λειτουργούν δυο μαθήματα στο ίδιο εξάμηνο (Χειμερινό 2018-19) «Εισαγωγή στη Λαογραφία» (εξ αποστάσεως) και Σύγχρονοι Ορίζοντες των Λαογραφικών Σπουδών [Φύλο, Διαδίκτυο, Σχολείο] (εξ αποστάσεως και δια ζώσης συνεδρίες).

Σκοπός του συγκεκριμένου καινοτόμου προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί με το μεικτό μοντέλο μάθησης (blended learning) είναι να επιμορφώσει τις/τους συμμετέχουσες/ντες σε πεδία του λαϊκού πολιτισμού, αλλά να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η επιστήμη της Λαογραφίας δεν είναι μια στατική επιστήμη, αλλά συνεχώς εξελισσόμενη, που καταγράφει και ερμηνεύει τις νέες όψεις και εκφάνσεις της κοινωνικής ς και της λαϊκής δημιουργίας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα προσπαθήσει να προσεγγίσει την αρχειακή εθνογραφία επιχειρώντας ένα διεπιστημονικό διάλογο στα αντικείμενα της Ιστορίας, της Λαογραφίας και της Ανθρωπολογίας. Παράλληλα θα διερευνήσει τις αυτών των επιστημών με την αρχειακή εθνογραφία, καθώς και τη σχέση της ς με τις διαφορετικές ψηφιακές αναγνώσεις που μπορεί να προσφέρει. Το πεδίο εφαρμογής της αρχειακής εθνογραφίας θα αποτελέσουν τα αρχεία των «Πηλιορειτών Εν Αιγύπτω», σημαντικά αρχεία με δυνατότητες πολλαπλών αναγνώσεων.

Οι εκπαιδευόμενοι/ες εκτός του υλικού που θα μελετήσουν ανά δεκαπενθήμερο από την πλατφόρμα στα δύο εξάμηνα του προγράμματος, θα πρέπει να ολοκληρώσουν στο τέλος του προγράμματος: α) μια σύντομη εθνογραφία συνοδευόμενη από αντίστοιχο αρχειακό υλικό για μια οικογένεια ή ένα πρόσωπο ή μια ομάδα ανθρώπων με θέμα τους Πηλιορείτες Αιγυπτιώτες μέσα από αρχειακό υλικό το οποίο θα πρέπει να αναζητήσουν στην περιοχή του Πηλίου και β) μια ψηφιακή αφήγηση (διάρκειας 5 λεπτών).

Για να ανταποκριθούν οι συμμετέχοντες/ουσες στο πρόγραμμα και ειδικότερα στα τελικά παραδοτέα, θα πρέπει να παρακολουθήσουν δια ζώσης στο β' εξάμηνο (Εαρινό Εξάμηνο 2018-19) υποχρεωτικά εργαστήρια.

Οι παραπάνω κατηγορίες συμμετεχόντων/σων θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα επιτόπιας ς σε αρχεία που αφορούν τους Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω στο Πήλιο ή στην ευρύτερη περιοχή της ή σε άλλη περιοχή, ή σε αρχεία που τους ανήκουν (ιδιόκτητα ή συγγενών) ή αρχεία που θα τους υποδειχθούν ώστε να ερευνηθούν ή σε αρχεία που θα αναζητήσουν οι ίδιοι/ες για από δημόσιες και ιδιώτες (Γ.Α.Κ., Βιβλιοθήκες, Συλλόγους, Ενώσεις, Διαδίκτυο, ΕΛΙΑ, Ιδιώτες συλλέκτες, κ.ά.) και επίσης να έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης εργαστηρίων (εργαστήριο ψηφιακής αφήγησης) στο Βόλο ή υπό προϋποθέσεις εξ αποστάσεως.


Θέμα: «Αιγυπτιώτης Ελληνισμός και ευεργετισμός: Οι Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω»

Η επιτυχής ολοκλήρωση κάθε εξαμηνιαίου μαθήματος οδηγεί σε χορήγηση βεβαίωσης του συγκεκριμένου μαθήματος, ενώ η επιτυχής ολοκλήρωση όλων των εξαμηνιαίων μαθημάτων οδηγεί σε πιστοποιητικό παρακολούθησης του τριετούς προγράμματος.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση