Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ » Συνεχίζεται το Εργαστήριο Ιστορίας από την Μαγνήτων Κιβωτός
Συνεχίζεται το Εργαστήριο Ιστορίας από την Μαγνήτων Κιβωτός

Συνεχίζεται το Εργαστήριο Ιστορίας από την Μαγνήτων Κιβωτός

Κάθε δεύτερη Πέμπτη, από την  1 Νοεμβρίου , στις 18.00, στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ.Δ.   διεξάγονται οι δια του «Εργαστηρίου Ιστορίας», του οποίου εμπνευστής και λειτουργός είναι ο  Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας, Εκπαίδευσης και Διδακτικής της Ιστορίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αντώνης Σμυρναίος με την συνεισφορά και του Επίκουρου Καθηγητή Φυσικής και Συνεργατικών  Περιβαλλόντων  Μάθησης υποστηριζόμενα από Τ.Π.Ε. Βασίλη Κόλλια, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ο φορέας πολιτιστικού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», στο πλαίσιο λειτουργίας της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας λειτουργεί πλέον τέσσερα Ακαδημαϊκά Προγράμματα.

Α.  Ειδικότερα λειτουργεί για δεύτερη περίοδο το πρόγραμμα «Σύγχρονοι Ορίζοντες Λαογραφικών Σπουδών – », που υλοποιείται με την συνεργασία του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας της Σχολής Κλασσικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών  του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιο Θράκης, καθώς και του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Β.  Το νέο ετήσιο εξ αποστάσεως πρόγραμμα με τίτλο «Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω: Αρχειακή Εθνογραφία με την οπτική των Νέων Τεχνολογιών & του Διαδικτύου», που υλοποιεί δράσεις επιμόρφωσης στον άξονα της τοπικής ιστορίας. Το πρόγραμμα, επίσης, υλοποιείται με την συνεργασία του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας της Σχολής Κλασσικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών  του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιο Θράκης.

Γ.  Η «Ακαδημία Γονέων», της οποίας την οργανωτική ευθύνη έχει ο υπεύθυνος του Σ.Σ.Ν. της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ς, και ταμίας της «Μαγνήτων Κιβωτού» Αντώνης Πλαγεράς, πραγματοποίησε ήδη έξη συναντήσεις, με στόχο την ενημέρωση και στήριξη των γονέων σε θέματα συμπεριφοράς και ς σχετικά με την παιδική και κυρίως την εφηβική ηλικία, σε συνεργασία με τη «Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων Π. & Δ. Κυριακού» και την υποστήριξη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Βόλου.

Δ. Το Εργαστήριο Ιστορίας, ειδικότερα, διοργανώνεται δωρεάν για ενήλικες, διεξαχθεί δια ζώσης, ενώ παράλληλα υπάρχει υποστήριξη μέσω ειδικής ιστοσελίδας  της Ακαδημίας και ειδικής πλατφόρμας ς (moodle).

Το Εργαστήριο Ιστορίας με τίτλο «Κάτω από το χαλί της ιστορίας: Πώς γράφεται και πώς κρίνεται ένα ιστορικό έργο» υλοποιείται με την επιστημονική συνδρομή του Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Ιστορίας, Εκπαίδευσης και Διδακτικής της Ιστορίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αντώνη Σμυρναίου και του Επίκουρου Καθηγητή Φυσικής και Συνεργατικών  Περιβαλλόντων  Μάθησης υποστηριζόμενα από Τ.Π.Ε.  Βασίλη Κόλλια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τον ψηφιακό σχεδιασμό του εργαστηρίου μέσω της πλατφόρμας ς έχει ο Οργανωτικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού», Δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ο στόχος του Εργαστηρίου, που δεν είναι η παρακολούθηση ιστορικών διαλέξεων ή η προσφορά μιας οριστικής ιστορικής αφήγησης, αλλά η μύηση στην ιστορική επιστήμη και η συμμελέτη των διοργανωτών με τους συμμετέχοντες σε αυτό ζητημάτων που αφορούν την εν γένει προσέγγιση ενός ιστορικού θέματος, τη συγκρότηση του ιστορικού λόγου και την ιστορική κριτική. Πρόκειται για ένα περιβάλλον μάθησης ενηλίκων (το οποίο έχει και διάσταση) και συμμετέχουν, εκπαιδευτικοί κυρίως, αλλά και πολίτες που ενδιαφέρονται για την ιστορία/ιστοριογραφία και έδειξαν προθυμία να αφιερώσουν κάποιο χρόνο και κόπο γι' αυτή την μύηση.

Στις εννέα μέχρι σήμερα συνεδριάσεις, έχουν εξεταστεί ζητήματα, όπως οι παλαιές και οι σύγχρονες αντιλήψεις για την ιστορία, η συμβολή της φιλοσοφίας της ιστορίας στην ιστοριογραφία, η ιστορική γνώση, το ιστορικό γεγονός και τα κριτήρια επιλογής του, η έννοια της αντικειμενικότητας στην ιστορία, οι ομοιότητες και οι διαφορές της ιστορικής από τη λογοτεχνική αφήγηση, η μελέτη των ιστορικών πηγών και η χρήση τους στην ιστοριογραφία, η «ιστορική ενσυναίσθηση», ο ρόλος του ιστορικού στη συγκρότηση του ιστορικού λόγου, η ωφέλεια και οι χρήσεις της ιστορίας στις ανθρώπινες κοινωνίες, ενώ αναλύθηκε και η σχέση Ιστορίας και αφήγησης.

Στο Εργαστήριο Ιστορίας, το οποίο προσφέρεται δωρεάν, συμμετέχουν  25 ενήλικες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (με βασική γνώση Η/Υ).

Το Εργαστήριο Ιστορίας, που πραγματοποιείται κάθε δεκαπενθήμερο, από την  1η Νοεμβρίου , θα διαρκέσει ως την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019.

Η τελευταία συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, όπου και θα εξεταστούν όλες οι εργασίες που ειδικά εκπόνησαν οι συμμετέχοντες. Τέλος, αφού εξαχθούν τα συμπεράσματα της επτάμηνης εργασίας, θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση, προσφορά του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού και Προέδρου της «Μαγνήτων Κιβωτού», Ιγνατίου, ο οποίος θα επιδώσει  και τις Βεβαιώσεις Συμμετοχής στο Εργαστήριο.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση