Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ » Συμμετοχή του Δήμου Βόλου στη συνάντηση «Ευρωπαϊκής Ατζέντας» για την εκπαίδευση ενηλίκων
Συμμετοχή του Δήμου Βόλου στη συνάντηση «Ευρωπαϊκής Ατζέντας» για την εκπαίδευση ενηλίκων

Συμμετοχή του Δήμου Βόλου στη συνάντηση «Ευρωπαϊκής Ατζέντας» για την εκπαίδευση ενηλίκων

Η Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Βόλου κα Γεωργία Μποντού-Τοκαλή εκπροσώπησε το Δήμο Βόλου την Τρίτη 21/02/2017  στη σε συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και έας Γενιάς, ως εθνικός συντονιστής για την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τηνΕκπαίδευση Ενηλίκων στην Ελλάδα με φορείς της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εμπλεκόμενοι φορείς αναζήτησαν κοινές δράσεις για:

-την αύξηση της συμμετοχής των ενηλίκων σε προγράμματα Διά Βίου Μάθησης

-τη συσχέτιση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της τοπικής ς και της αγοράς εργασίας

-την υλοποίηση προγραμμάτων σχετικών με τον αλφαβητισμό, τον αριθμητισμό και τις νέες τεχνολογίες

-τη διαρκή των ατόμων με χαμηλά προσόντα για προγράμματα που θα τους επιτρέψουν την αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων αλλά καιτην προσωπική τους ανάπτυξη.

Οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Ατζέντας πραγματοποιούνται σε 29 χώρες από το 2012 σύμφωνα με το Ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής ένωσης2011/C372/0  και εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής “Ευρώπη 2020”  για έξυπνη, βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς, όπου αναδεικνύει τη Διά ΒίουΜάθηση και την Εκπαίδευση Ενηλίκων ως ιδιαίτερα σημαντικές για την αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής ς.Φορέας συντονισμού και διαχείρισηςσε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι ο φορέας “Education, Audiovisual and Culture Executive Agency” (EACEA).

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση, ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και ς σχετικά με τη σημασία τηςΔιά Βίου Μάθησης αλλά και ανάδειξης προτάσεων και συγκεκριμένων δράσεων σε αυτό το πεδίο, ξεκίνησε 2ο κύκλο εργασιών για τη διετία 2015 – 2017.

Η Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Βόλου κα Γεωργία Μποντού-Τοκαλή κατά την εισήγησή της αναφέρθηκε στις καλές πρακτικές πουεφαρμόστηκαν στο Δήμο Βόλου κατά τη διάρκεια υλοποίησης των προγραμμάτων δια-βίου μάθησης και είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των προγραμμάτωνεπιμόρφωσης. Η ίδια επέλεξε ως μια από τις βέλτιστες πρακτικές την προσωπική ενημέρωση και την εμψύχωση ειδικά σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες όπωςρομά, κρατούμενοι, εξαρτημένα άτομα κ.ά.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή των γυναικών στο πλαίσιο της επανακοινωνικοποίησής τους και μετέφερετο ενδιαφέρον των πολιτών για την έναρξη προγραμμάτων εκπαίδευσης της νέας περιόδου, τα οποία αναμένονται να ξεκινήσουν μετά το καλοκαίρι του 2017.

Παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό της για το που διέπει τα Κέντρα Δια-Βίου Μάθησης των Δήμων καθώς, πέρα από τα εγκεκριμέναπρογράμματα της Γραμματείας Διά-Βίου Μάθησης, οι Δήμοι δεν μπορούν να υλοποιήσουν αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα δια-βίου μάθησης, να κάνουνπροσλήψεις επιμορφωτών και να παρέχουν πιστοποιητικά παρακολούθησης. Τέλος ζήτησε από τους εκπροσώπους του Υπουργείου να δοθεί η δυνατότητα καισε νέους εκπαιδευτικούς να ενταχθούν στον πίνακα εκπαιδευτών του Ιδρύματος εολαίας και Διά Βίου Μάθησης  (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.).

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση