Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ » Σπουδαίο το έργο της Σχολής Αγιογραφίας “Διά χειρός”
Σπουδαίο το έργο της Σχολής Αγιογραφίας “Διά χειρός”

Σπουδαίο το έργο της Σχολής Αγιογραφίας “Διά χειρός”

Μία από τις πλέον σοβαρές προσπάθειες τη Μητρόπολης  Δημητριάδος και Αλμυρού στον τομέα των εικαστικών τεχνών είναι η σχολή αγιογραφίας  “Διά Χειρός”.

Η Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός» της Ἱεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος ξεκίνησε τη λειτουργία της το έτος 1999 με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνατίου.

Ὁ σκοπός της δημιουργίας της Σχολής είναι διπλός: Πρώτον ἡ Σχολή έχει σαν φιλοδοξία να μυήσει κάποιους ανθρώπους στην υπέροχη και θαυμάσια, αλλά και σπάνια τέχνη της αγιογραφίας και δεύτερον προσπαθεί, με τη συστηματική πού γίνεται μέσα σ' αυτή, να εμπνεύσει το σωστό επαγγελματισμό στους νέους πού την πλησιάζουν, έτσι ώστε να δώσει και μία απάντηση στο δύσκολο πρόβλημα του βιοπορισμού και της ς, πού ταλαιπωρεί πολλούς ταλαντούχους νέους της εποχής μας.

Απόφοιτοι της Σχολής ήδη έχουν ανοίξει δικά τους εργαστήρια και αναλαμβάνουν με επιτυχία την αγιογραφήσεως Ιερών Ναών της Μητροπόλεώς μας, καθώς και άλλων περιοχών.

Η διάρκεια της φοιτήσεως στη Σχολή «Διά χειρός» είναι τετραετής. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, για τέσσερις ώρες κάθε απόγευμα, ακολουθείται ένα πυκνό σπουδών, το οποίο περιλαμβάνει θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα. Οι σπουδαστές διδάσκονται ελεύθερο σχέδιο, χρηματολογία, βυζαντινό σχέδιο, φορητή εικόνα και τοιχογραφία.

Γνωρίζουν τα εικαστικά ρεύματα της κρητικής και της μακεδονικής σχολής, πού αναπτύχτηκαν στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εποχή. Μαθαίνουν να εργάζονται κυρίως με τον παραδοσιακό τρόπο της αυγοτέμπερας, αλλά και με άλλες τεχνοτροπίες. Στο θεωρητικό επίπεδο λαμβάνουν εκείνες τις κατάλληλες γνώσεις, με τις οποίες θα μπορέσουν να κατανοήσουν το νόημα και το μεγαλείο της βυζαντινής εικονογραφίας, καθώς και τη βαρύτητα της παραδόσεως, της οποίας καλούνται να γίνουν φορείς.

Παράλληλα με την εκμάθηση της εικονογραφίας στη Σχολή «Διά χειρός» υπάρχουν και μερικά ακόμη τμήματα. Καταρχήν υπάρχει το τμήμα Συντηρήσεως έργων τέχνης, το οποίο λειτουργεί κάτω από την της οικογενείας Μαργαριτώφ. Υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος σπουδών είναι η κ. Μάνια Μαργαριτώφ, με την εργασία της οποίας οι σπουδάστριες και οι σπουδαστές μαθαίνουν την ευαίσθητη εργασία της συντηρήσεως και αποκαταστάσεως παλαιών εικόνων, τη και θεραπεία των φθαρμένων από το χρόνο ξύλων και γενικότερα την αξιολόγηση των παλαιών έργων τέχνης και την αποκατάσταση τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το δεύτερο τμήμα πού λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός» είναι το παιδικό τμήμα. Το τμήμα αυτό απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους και προσφέρει πλούσιες γνώσεις πάνω στη ζωγραφική και στο ελεύθερο σχέδιο. Όσα παιδιά το επιθυμούν, με την προσεκτική καθοδήγηση των καθηγητών τους μπορούν να κάνουν και τα πρώτα βήματα στην εικονογραφία. Μέσα σε ένα ασφαλές από πολλές απόψεις τα παιδιά γνωρίζουν τον υπέροχο κόσμο των εικαστικών τεχνών και ελεύθερα επιλέγουν τις κατευθύνσεις στις οποίες ενδιαφέρονται να επιδοθούν και να προοδεύσουν.

Στη Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός» διδάσκουν πεπειραμένοι καθηγητές, απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, αγιογράφοι και άνθρωποι του πνεύματος, πού προσφέρουν στους σπουδαστές όχι μόνο τις γνώσεις τους, αλλά και την αγιοπνευματική εμπειρία πού κουβαλάει ἡ ειρηνόχυτη τέχνη της εικονογραφίας.

Οι δραστηριότητες της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός» στρέφονται κυρίως γύρω από τη διοργάνωση εκθέσεων. Κάθε χρόνο οι της περιοχής παραχωρούν δικούς τους χώρους στη Σχολή «Διά χειρός», για την οργάνωση της ετήσιας εκθέσεως των έργων των σπουδαστών, με την ευκαιρία της λήξεως του εκπαιδευτικού έτους. Ανά διαστήματα οργανώνεται επίσης μία έκθεση με σπουδαστών της Σχολής, πτυχιούχων, καθηγητών και φίλων της, ἡ οποία έχει και εμπορικό χαρακτήρα και ονομάζεται «Χρωμοδιαδρομή». Κατά τη διάρκεια της «Χρωμοδιαδρομής» μπορεί, όποιος επιθυμεί, όχι μόνο να διαπιστώσει τη δουλειά πού γίνεται στη Σχολή, αλλά και να αποκτήσει όποιο έργο του αρέσει.

Μέσα στο καλοκαίρι στη Σχολή «Διά χειρός» λειτουργεί και θερινό τμήμα. Το τμήμα αυτό λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα για τούς μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και ἡ συμμετοχή σε αυτό είναι δυνατή για όποιον επιθυμεί να γνωρίσει τη φορητή εικόνα.

Μία ακόμη δραστηριότητα της Σχολής είναι ότι μπορεί πλέον να αναλαμβάνει παραγγελίες για τη φιλοτέχνηση φορητών εικόνων, τοιχογραφιών η άλλων έργων τέχνης. Ὁ σκοπός βεβαίως δεν είναι κερδοσκοπικός, αφού ἡ Σχολή τελεί κάτω από την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, γι' αυτό και οι τιμές κυμαίνονται σε πολύ λογικά επίπεδα, έχοντας σαν στόχο την ενίσχυση της ς της Σχολής καθώς και την οργάνωση των διαφόρων εκδηλώσεων της.

Για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες αλλά και για κάθε άλλη πληροφορία μπορεί, όποιος το επιθυμεί, να απευθύνεται στη γραμματεία της Σχολής «Διά χειρός» στη διεύθυνση: Αγίου Νικολάου 108 ἤ στα τηλέφωνα: 2421041058 και 6972225448 κάθε ημέρα από τις 6.00 το απόγευμα μέχρι τις 9.00 το βράδυ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση