Βρίσκεστε εδώ:  / ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Πηγές λαογραφικών ειδήσεων από τον Όμηρο έως τον Νικόλαο Πολίτη
Πηγές λαογραφικών ειδήσεων από τον Όμηρο έως τον Νικόλαο Πολίτη

Πηγές λαογραφικών ειδήσεων από τον Όμηρο έως τον Νικόλαο Πολίτη

Σύντομη αναδρομή (= σταθμοί) στην «ιστορία» της Ελληνικής Λαογραφίας

Με τη δεύτερη εισήγηση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 και ώρα 12:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα, συνεχίζεται ο εξαμηνιαίος κύκλος διαλέξεων με θέμα τον Λαϊκό Πολιτισμό για το τρέχον εαρινό εξάμηνο. Μπορούν να τον παρακολουθήσουν δωρεάν οι ενδιαφερόμενοι στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσιάτικα στο πλαίσιο λειτουργίας της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας.

Η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας της Μαγνήτων Κιβωτού δίνει την δυνατότητα παρακολούθησης δωρεάν διαλέξεων σε ένα κύκλο επιστημονικών ομιλιών για το λαϊκό πολιτισμό. Ειδικότερα αυτή η δυνατότητα παρέχεται λόγω λειτουργίας του τριετούς εξ αποστάσεως προγράμματος (e-learning) με τίτλο: «Εισαγωγή στην Επιστήμη του Λαϊκού Πολιτισμού» που ξεκίνησε η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας του πολιτιστικού φορέα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη του πολιτιστικού αποθέματος».

Μ’ αυτό τον τρόπο εκτός από τους σπουδαστές του εξ αποστάσεως προγράμματος για το λαϊκό πολιτισμό θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους και όσες ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις δια ζώσης διαλέξεις που θα πραγματοποιηθούν το τρέχον εαρινό εξάμηνο με θέμα: «Εισαγωγή στη Λαογραφία».

Οι διαλέξεις για το τρέχον εαρινό εξάμηνο είναι υπό την εποπτεία του ακαδημαϊκού υπεύθυνου του τρέχοντος εξαμήνου με θέμα «Εισαγωγή στη Λαογραφία» κ. Εμμανουήλ Σέργη, Καθηγητή Λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας, που ήταν και ο πρώτος ομιλητής το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 με θέμα: «Η γένεση μιας νέας επιστήμης: Το κοινωνικό και ιδεολογικό πλαίσιο∙ ο γερμανικός ρομαντισμός και ο ιδιότυπος αντίστοιχος ελληνικός∙ θεματολογία της ελληνικής Λαογραφίας».

Το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 και ώρα 12.00 στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα, πραγματοποιείται το δεύτερο δια ζώσης μάθημα. Ομιλητής θα είναι ο Νικόλαος Καρπούζης, διδάκτορας Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος ΣΕΠ στο ΕΑΠ.

Στόχος της συνάντησης είναι να παρουσιάσει την ενότητα:«Σύντομη αναδρομή (= σταθμοί) στην «ιστορία» της ελληνικής Λαογραφίας: Πηγές λαογραφικών ειδήσεων από τον Όμηρο έως τον Νικόλαο Πολίτη».

Η ενότητα αυτή είναι από τις πλέον ενδιαφέρουσες καθόσον πραγματεύεται,μέσα από μια ποικιλία θεματικών προσεγγίσεων, τις σημαντικότερες θεωρητικές θεμελιώσεις που καθόρισαν την ιστορική εξέλιξη της Ελληνικής Λαογραφίας και τη
σχέση της με τις συναφείς κοινωνικές – ιστορικές επιστήμες από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι το υψηλό επίπεδο των ομιλιών του κύκλου εισηγήσεων για το λαϊκό πολιτισμό, εξασφαλίζει η συμμετοχή των εξαίρετων ακαδημαϊκών και των επιστημονικών συνεργατών της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας, το πρόγραμμα των οποίων θα γνωρίζουν έγκαιρα οι ενδιαφερόμενοι.

Η «Μαγνήτων Κιβωτός» πρόσφατα υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Επίσης στο μέλλον θα συνεργαστεί και με άλλους φορείς, πανεπιστημιακά ιδρύματα και νέους διακεκριμένους επιστήμονες.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κατάθεση αιτήσεων και δικαιολογητικών στο Κέντρο Μελισσοκομίας Θεσσαλίας - https://t.co/G718wkViMu… -

  • Έλεγχοι, πρόστιμα και λουκέτα στη Θεσσαλία #κορωνοπρόστιμα - https://t.co/EmgLykGJq3 -

  • Αυτοψία κυβερνητικού κλιμακίου στα έργα του Αλμυρού που ολοκληρώνονται ή προχωρούν #ΔΑλμυρού - https://t.co/z3kMvz1QNd -

"Αλιεύοντας" την είδηση