Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ » Μαθήματα Ψηφιακής και Θρησκευτικής Λαογραφίας
Μαθήματα Ψηφιακής  και Θρησκευτικής Λαογραφίας

Μαθήματα Ψηφιακής και Θρησκευτικής Λαογραφίας

Η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας, τμήμα του Φορέα Πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη Διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», συνεχίζει την λειτουργία της, παρά την αναστολή λειτουργίας των Πολιτιστικών δραστηριοτήτων ένεκα των προληπτικών, ειδικών μέτρων του Υπουργείου Υγείας, για τον περιορισμό της πιθανότητας εξάπλωσης της επιδημίας κορωναϊού στη χώρα.

Πρόκειται για τα μαθήματα της του Ε' εξαμήνου (α' κύκλος) και της Θρησκευτικής Λαογραφίας (β' κύκλος) που άρχισαν από 9 Μαρτίου 2020 και πραγματοποιούνται με εξ' αποστάσεως πρόγραμμα (e-learning).

Το μάθημα της που διδάσκεται στον πρώτο κύκλο διερευνά ένα καινούργιο ερευνητικό πεδίο της λαογραφίας, αυτό της ψηφιακής λαογραφίας (e-folklore ή digital folklore) σε σχέση με την εκπαίδευση και την παραγωγή ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού. Οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, τα διαδραστικά μέσα του διαδικτύου και οι εμπλουτισμένες ψηφιακές διδασκαλίες αποτελούν βασικά στοιχεία αυτής της νέας προσέγγισης.

Επιστημονικός υπεύθυνος του μαθήματος είναι ο οργανωτικός γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού», δρ. Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου ς, και συμμετέχουν 120 σπουδαστές.

Το μάθημα υποστηρίζεται από το ψηφιακό υλικό και το επίσημο εγχειρίδιο του μαθήματος για τη συμπληρωματική μελέτη: «Ψηφιακή Λαογραφία και Εκπαίδευση, Εμπλουτισμένα Μέσα και Καινοτόμες Προσεγγίσεις στη Διδακτική του Λαϊκού Πολιτισμού», του Α. Γ. Καπανιάρη, από τις Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ, Αθήνα 2020».

Σε ρόλο άτυπου Λαϊκού Ανοικτού Πανεπιστημίου έχει εξελιχθεί πλέον η πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού μέσω του φορέα της στον Πολιτισμό, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», που υλοποιείται από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας.

Την προσπάθεια στηρίζουν επιστημονικά το και Εθνογραφίας – Εργαστήριο Λαογραφίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου ς και το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας», υπό την εποπτεία του οργανωτικού γραμματέα, δρ. Αλέξανδρου Καπανιάρη, έχει ως επιστημονικούς υπευθύνους και διδάσκοντες τον Μανόλη Γ. Βαρβούνη, καθηγητή Λαογραφίας και πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Μανόλη Γ. Σέργη, τ. καθηγητή Λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, την Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια Λαογραφίας & Φύλου του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον δρ. Αλέξανδρο Καπανιάρη. Μέλος Σ.Ε.Π. Ε.Α.Π. και έχει να επιδείξει, στους 30 μήνες της λειτουργίας της, μια πολύ ενδιαφέρουσα, όπως αποδείχθηκε και από τη συμμετοχή, και άκρως επιτυχημένη δραστηριότητα.

Η δράση αυτή της «Μαγνήτων Κιβωτού», έκανε την εμφάνισή της το Α΄ εξάμηνο του 2018. Εκτός των εξ αποστάσεως μαθημάτων για την Λαογραφία, που συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2018 το ετήσιο εξ' αποστάσεως πρόγραμμα με τίτλο «Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω: Αρχειακή Εθνογραφία με την οπτική των έων Τεχνολογιών & του Διαδικτύου» υλοποιώντας δράσεις επιμόρφωσης και στον άξονα της τοπικής ιστορίας.

Από τον οέμβριο του 2018 μέχρι τον Μάιο του 2019, υλοποιήθηκε το Εργαστήριο της Ιστορίας με τον τίτλο: «Κάτω από το χαλί της ιστορίας: Πώς γράφεται και πώς κρίνεται ένα ιστορικό έργο».

Η δράση αυτή υλοποιήθηκε με την επιστημονική συνδρομή του Αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αντώνη Σμυρναίου και του επίκουρου καθηγητή ς του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλη Κόλλια.

Για το Χειμερινό Εξάμηνο 2019-20 ολοκληρώθηκε το δια ζώσης πρόγραμμα «Τοπική Ιστορία & Ψηφιακά Μέσα, Αρχειακή Εθνογραφία σε Αρχεία Τοπικής Ιστορίας».

Τέλος, σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», υλοποιούν τη « Βόλου» , υπό την καθοδήγηση του Νίκου Βαραλή, και υποδέχονται τις φίλες και τους φίλους της αφήγησης σε μηνιαίες συναντήσεις αφήγησης, με διαρκώς αυξανόμενο αριθμό συμμετεχόντων, αλλά τον καιρό αυτό δυστυχώς διέκοψε τις συναντήσεις του.

Η επιτυχής ολοκλήρωση κάθε εξαμηνιαίου μαθήματος οδηγεί σε χορήγηση βεβαίωσης του συγκεκριμένου μαθήματος, ενώ η επιτυχής ολοκλήρωση όλων των εξαμηνιαίων μαθημάτων (συνολικά έξι) οδηγεί σε πιστοποιητικό παρακολούθησης του τριετούς προγράμματος.

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού, πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και το Δ.Σ. εκτιμούν τα νέα και αναμένουν την άρση των ειδικών μέτρων, προκειμένου να καταρτήσουν και ανακοινώσουν το νέο πρόγραμμα των δράσεων του φορέα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση