Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ » Η Μυθολογία των αστερισμών
Η Μυθολογία των αστερισμών

Η Μυθολογία των αστερισμών

Η πρώτη ομιλία του νέου έτους  2020

Την ερχόμενη , 12η Ιανουαρίου 2020 και ώρα 8.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ομιλία της Εταιρείας Αστρονομίας του νέου έτους στο Οικονομικό Τμήμα του ς (28ης Οκτωβρίου 78, «Ματσάγγου») από τον ερασιτέχνη αστρονόμο της ς  Δημόκριτο Τσουκάπα με θέμα: «Η συμβολή της ελληνικής μυθολογίας των αστερισμών στο δυτικό πολιτισμό».

Η Ελληνική Μυθολογία στάθηκε καταλύτης στη διάδοση και στην εξέλιξη της επιστήμης της Αστρονομίας. Τα ονόματα πολλών αστεριών, πλανητών και των περισσότερων αστερισμών, έχουν τις ρίζες τους μέσα στον πλουραλισμό και την φαντασία της Ελληνικής Μυθολογίας,

Τούτο στάθηκε αιτία η Διεθνής Αστρονομική Κοινότητα να εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να δανείζεται ονόματα για όλα τα αντικείμενα που σχετίζονται κι ανακαλύπτονται στον ουρανό (όπως φεγγάρια πλανητών, αστεροειδών κλπ) από τον ανεξάντλητο πλούτο του Ελληνικού Μύθου.

Πέρα όμως από την επιστήμη της Αστρονομίας, η Ελληνική Μυθολογία στάθηκε μήτρα και για την εξέλιξη κι άλλων επιστημών, όπως την Ιατρική, καθώς και ρίζα για τις Τέχνες, τα Γράμματα, τον Αθλητισμό, την Διασκέδαση και γενικά όλη την διαμόρφωση της βάσης του Δυτικού (και όχι μόνο) πολιτισμού.
Δεν είναι λοιπόν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς πως η κάθε έκφανση της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου, έχει τις πηγές της από στοιχεία της Ελληνικής Μυθολογίας.

Ο Δημόκριτος Τσουκάπας είναι δόκιμος συγγραφέας, αφού με την συγγραφή των βιβλίων ασχολείται εδώ και 20 χρόνια. Μέχρι σήμερα έχει συγγράψει και εκδώσει τα έργα: “Οιδιπόδεια Συμ…πλέγματα ” (Εκ Μαλλιάρης Παιδεία), “Της Τροίας το….. Κάγκελο ” (Εκ Δίαυλος ), “Σαράντα εκθέσεις και ένα γράμμα ” (Εκδόσεις Ζήτη), ” Μυθιστορίες αρχαίας τρέλας” (Εκδόσεις Δίαυλος), καθώς και το παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο “Του ουρανού τα παραμύθια” (Εκδόσεις Ζήτη) που εκτός από τα ελληνικά κυκλοφορεί στα Αγγλικά, Γερμανικά και Ρωσικά.

Πέρα από την συγγραφή βιβλίων ασχολείται και με το θέατρο καθώς έχει διασκευάσει τα έργα του Μολλιέρου “Γιατρός με το στανιό” και Σαίξπηρ “Ρωμαίος και Ιουλιέτα”. Επίσης έχει γράψει και ανεβάσει τα μονόπρακτα “Οι γριές” , ” Η Σουρλουλού “, ” Οι Τσούχτρες “, ” Οι Χειροπέδες ” και ” Ιστορίες πίσω από το τηλεσκόπιο”. Το 2012 με το έργο του ” Γιουνάν ” (σατιρική διασκευή της τραγωδίας του Ευριπίδη “ΙΩ”) κατέλαβε το ΠΡΩΤΟ ΠΑΕΛΛΗΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ συγγραφής θεατρικού έργου, που ανέβηκε με επιτυχία από την θεατρική ομάδα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ. Επίσης έχει διασκευάσει το έργο του Αριστοφάνη “Πλούτος” με τον τίτλο ” Καρύων “.

Λάτρης του έναστρου ουρανού έχει ταξιδέψει στην Βουλγαρία, Σιβηρία, Κίνα, Η.Π.Α, Αυστραλία, Λατινική Αμερική, όπου και παρακολούθησε συνολικά 7 ΟΛΙΚΕΣ ΕΚΛΕΙΨΕΙΣ ΗΛΙΟΥ. Αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες και περιοδικά με αστρονομικό περιεχόμενο.

Μετά την ομιλία θα γίνει και το καθιερωμένο κόψιμο της ς της Εταιρείας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση