Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ » Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας 2019: «Η δημοκρατία κι εγώ»
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας 2019: «Η δημοκρατία κι εγώ»

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας 2019: «Η δημοκρατία κι εγώ»

Από τις 29 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου θα εορταστεί σε όλη την Ευρώπη η 9η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας. Φέτος θα έχει το θέμα «Η δημοκρατία και εγώ». Παράλληλα με τις εκ που θα διεξαχθούν όλη την εβδομάδα σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, στις 29 και 30 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν εμβληματικές εκ στις Βρυξέλλες, έτσι ώστε εκατοντάδες νέες και νέοι να μπορέσουν να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και αποσκοπεί στον εορτασμό και την προώθηση δραστηριοτήτων για τη νεολαία μέσω εκδηλώσεων που διοργανώνονται σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+. ια τις εκδηλώσεις στην Ελλάδα περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ενόψει των επικείμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις 23 έως τις 26 Μαΐου, οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας θα εστιάσουν στον τρόπο με τον οποίο οι νέοι μπορούν να είναι πιο ενεργοί στις κοινότητές τους και να επηρεάζουν τις δημοκρατικές αποφάσεις.

Στις 30 Απριλίου, υπό την αιγίδα του Επιτρόπου Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού Τίμπορ Νάβρατσιτς, θα διοργανωθεί διάλογος των πολιτών με τους νέους, καθώς επίσης και μία εμβληματική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 800 νέοι και νέες και θα συζητήσουν για τη συμμετοχή στα κοινά, καθώς επίσης και για τον αντίκτυπο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης για τους νέους, τις ΜΚΟ και τις τοπικές κοινότητες.

Τα αποτελέσματα έρευνας του υ που δημοσιεύθηκε στις 29 Απριλίου 2019 δείχνουν ότι πάνω από τα δύο τρίτα της νέας γενιάς (67 %) πιστεύουν ότι η βασική προτεραιότητα της δράσης της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία θα πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η δεύτερη και τρίτη σε σειρά προτεραιότητα που ξεχωρίζουν νέοι και νέες είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, στην οποία συγκαταλέγεται η ελεύθερη κυκλοφορία φοιτητών, ασκούμενων ή μαθητών (56%), και η καταπολέμηση της φτώχειας και των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων (56%) αντίστοιχα. Επιπλέον, το 72% των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι, από τη στιγμή που απέκτησε το δικαίωμα ψήφου έως σήμερα, ψήφισε στις τοπικές, εθνικές και ευρωπαϊκές . Η έρευνα διεξήχθη τον Μάρτιο του 2019 και συμμετείχαν σε αυτή περίπου 11.000 νέοι και νέες ηλικίας από 15 έως 30 ετών. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν αυτά και άλλα ζητήματα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας.

Επιπρόσθετα, το απόγευμα της 29ης Απριλίου, ο Επίτροπος Νάβρατσιτς παρουσίασε τα αποτελέσματα του Βραβείου προβολής Altiero Spinelli 2018. Την τιμητική της έχει φέτος η νεολαία και με το βραβείο θα τιμηθούν έργα που ενισχύουν την κριτική γνώση των νέων όσον αφορά την ΕΕ και τη θέλησή τους να συμμετέχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες που θα διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποβλήθηκαν 79 υποψηφιότητες και το βραβείο θα λάβουν πέντε έργα σε ειδική εκδήλωση που θα λάβει χ στις Βρυξέλλες.

Ιστορικό πλαίσιο

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και αποσκοπεί στον εορτασμό και την προώθηση δραστηριοτήτων για τη νεολαία μέσω εκδηλώσεων που διοργανώνονται σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+. Παράλληλα με τις εμβληματικές εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες, εκατοντάδες δραστηριότητες και εκδηλώσεις διοργανώνονται κατά τόπους. Στην προηγούμενη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας το 2017 συμμετείχαν 112.000 νέοι και νέες από όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια , την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία, τη και την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ ιούνκερ, στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2016 εξήγγειλε τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, το οποίο είναι ένα από τα βασικά θέματα της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης δίνει τη δυνατότητα σε νέες και νέους ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών να συμμετέχουν σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων αλληλεγγύης σε ολόκληρη την ΕΕ. Από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία του, στις 7 Δεκεμβρίου 2016, περισσότεροι από 125.000 νέοι και νέες έχουν εγγραφεί στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, και από αυτούς σχεδόν 15.000 έχουν ξεκινήσει τη δραστηριότητά τους.

Το Βραβείο προβολής Altiero Spinelli είναι μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 2017. Στόχος του Βραβείου είναι η ανάδειξη εξαιρετικών έργων που ενισχύουν την κατανόηση των πολιτών όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τη βούλησή τους να λαμβάνουν μέρος στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας το 2019, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει επίσης νέα στοιχεία σχετικά με την αξιο των Εγγυήσεων για τη νεολαία και την πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων. Οι Εγγυήσεις για τη νεολαία είναι μια εμβληματική πρωτοβουλία της ΕΕ για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, με την οποία διασφαλίζεται ότι όλοι οι νέοι κάτω των 25 θα λάβουν μια ποιοτική πρόταση απασχόλησης, δια βίου εκπαίδευσης, μαθητείας ή άσκησης εντός περιόδου τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που καθίστανται άνεργοι ή εξέρχονται από την επίσημη εκπαίδευση.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση