Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ » Δυο κορυφαίοι λαογράφοι της Ελλάδος στο Βόλο σε εκδήλωση για τις λαογραφικές σπουδές
Δυο κορυφαίοι λαογράφοι της Ελλάδος στο Βόλο σε εκδήλωση για τις λαογραφικές σπουδές

Δυο κορυφαίοι λαογράφοι της Ελλάδος στο Βόλο σε εκδήλωση για τις λαογραφικές σπουδές

Εκδήλωση με θέμ τις λογραφικές σπουδές στην θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Ιουνίου 2019 και 11:30 π.μ. στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου & Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα στο κλείσιμο των μαθημάτων του ακαδημαϊκού έτους 2018-19 της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας του πολιτιστικού φορέα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

α) Χαιρετισμούς από τους επιστημονικούς υπευθύνους των εξαμηνιαίων μαθημάτων Μανόλη Γ. Σέργη, Καθηγητή Λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ. και της Μαρίας Γκασούκα, Καθηγήτριας Λαογραφίας & Φύλου του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου,

β) Απολογισμός πεπραγμένων για το Ακαδημαϊκό έτος 2018-19 για τα μαθήματα εξ αποστάσεως e-learning της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας από τον Δρ Αλέξανδρο Καπανιάρη, β) Εισήγηση με θέμα «Λαογραφικές Σπουδές στην (1907-2015)» από τον Ομότιμο Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μήνα Αλ. Αλεξιάδη,

γ) Εισήγηση με θέμα « Η εξέλιξη της λαογραφίας στην σύγχρονη Ελλάδα» από τον Μανώλη Γ. Βαρβούνη,  Καθηγητή Λαογραφίας, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,

δ) Απονομή βεβαιώσεων.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τη λήξη των εξαμηνιαίων μαθημάτων του β' και γ' εξαμήνου του τριετούς εξ αποστάσεως προγράμματος εκπαίδευσης με τίτλο «Εισαγωγή στην  επιστήμη της Λαογραφίας» αλλά και του ετήσιου προγράμματος με τίτλο «Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω: Αρχειακή Εθνογραφία με την οπτική των Νέων Τεχνολογιών & του Διαδικτύου».

Ειδικότερα το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 ολοκληρώθηκε το εξαμηνιαίο μάθημα «Σύγχρονοι Ορίζοντες Λαογραφικών Σπουδών» με επιστημονική υπεύθυνη την Καθηγήτρια Λαογραφίας και Φύλου του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού κ. Μαρία Γκασούκα και το μάθημα «Φιλολογική Λαογραφία» με επιστημονικό υπεύθυνο τον Μανόλη Γ. Σέργη, Καθηγητή Λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Επιπρόσθετα ολοκληρώθηκε και το ετήσιο πρόγραμμα «Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω: Αρχειακή Εθνογραφία με την οπτική των Νέων Τεχνολογιών & του Διαδικτύου» με επιστημονικούς υπευθύνους τον κ. Μανώλη Βαρβούνη, Καθηγητή Λαογραφίας, Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και τον Δρ Αλέξανδρο Καπανιάρη, Μεταδιδακτορικό Ερευνητή του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το  πρόγραμμα «Εισαγωγή στην  επιστήμη της Λαογραφίας» υλοποιείται με την συνεργασία του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας της Σχολής Κλασσικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών  του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιο Θράκης, καθώς και του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το  πρόγραμμα «Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω: Αρχειακή Εθνογραφία με την οπτική των Νέων Τεχνολογιών & του Διαδικτύου» υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Λαογραφίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας της Σχολής Κλασσικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών  του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.

Οι επιμορφωμένοι επιμορφώθηκαν μέσω του μεικτού μοντέλου μάθησης (blended learning) με στόχο να επιμορφώσει τις/τους συμμετέχουσες/ντες σε πεδία του λαϊκού πολιτισμού, αλλά να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η επιστήμη της Λαογραφίας δεν είναι μια στατική επιστήμη, αλλά συνεχώς εξελισσόμενη, που καταγράφει και ερμηνεύει τις νέες όψεις και εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής και της λαϊκής ς.

Στο εξαμηνιαίο μάθημα «Σύγχρονοι Ορίζοντες Λαογραφικών Σπουδών» δίδαξαν: η Μαρία Γκασούκα, Καθηγήτρια Λαογραφίας & Φύλου του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Ευαγγελία Ράπτου, Διδακτόρισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Ζωή Αριτίδου, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διδάσκουσα Πανεπιστημίου Μάλτας, και η Ξανθίππη Φουλίδη Μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στο εξαμηνιαίο μάθημα «Φιλολογική Λαογραφία» δίδαξαν: ο Μανόλης Γ. Σέργης, Καθηγητής Λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Νικόλαος Καρπούζης, Συνεργαζόμενο Επιστημονικό Προσωπικό (ΣΕΠ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Πατρών (), η Δέσποινα Δαμιανού, Επίκουρη Καθηγήτρια Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η Ελπινίκη Ταστάνη, Δρ Λαογραφίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, Δρ Λαογραφίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ο Αναγνώστης Παπακυπαρίσσης, Υπ. Δρ Λαογραφίας ΕΚΠΑ.

Στο ετήσιο πρόγραμμα «Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω: Αρχειακή Εθνογραφία με την οπτική των Νέων Τεχνολογιών & του Διαδικτύου» δίδαξαν: ο Μανώλης Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η Μαρία Γκασούκα, Καθηγήτρια Λαογραφίας και Φύλου του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Βασίλης Δαλκαβούκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Διδάσκων στο (Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δημιουργική Γραφή» – Ενότητα: Ψηφιακή Αφήγηση στην Εκπαίδευση), η Δρ Ελένη Κονταξή, φιλόλογος, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Θαρρενός Μπράτιτσης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Συντονιστής και Διδάσκων στο (Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δημιουργική Γραφή» – Ενότητα: Ψηφιακή Αφήγηση στην Εκπαίδευση) και η Δρ Ξανθίππη Φουλίδη,  Μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση