Βρίσκεστε εδώ:  / ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ / Διαλέξεις του νεοσύστατου «Εργαστηρίου Ιστορίας»
Διαλέξεις του νεοσύστατου «Εργαστηρίου Ιστορίας»

Διαλέξεις του νεοσύστατου «Εργαστηρίου Ιστορίας»

Την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου , στις 18.00, στο Συνεδριακό Κέντρο ο μητροπολίτης Δημητριάδος και πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού» Ιγνάτιος, θα τελέσει τον αγιασμό έναρξης των διαλέξεων του νεοσύστατου «Εργαστηρίου Ιστορίας», εμπνευστής του οποίου είναι ο  αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας, Εκπαίδευσης και Διδακτικής της Ιστορίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  Αντώνης Σμυρναίος,  με την συνεισφορά  του επίκουρου καθηγητή Φυσικής και Συνεργατικών  Περιβαλλόντων  Μάθησης,  υποστηριζόμενα από Τ.Π.Ε. Βασίλη Κόλλια, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο πολιτιστικού της  Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «, για τη του πολιτιστικού αποθέματος», στο πλαίσιο λειτουργίας της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας διευρύνει τον κύκλο προγραμμάτων σπουδών αυτή τη φορά στον τομέα της ιστορίας.

Ειδικότερα διοργανώνεται δωρεάν για ενήλικες το οποίο θα διεξαχθεί δια ζώσης, ενώ παράλληλα θα υπάρχει υποστήριξη μέσω ειδικής ιστοσελίδας  της Ακαδημίας και ειδικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης (moodle).

Το με τίτλο «Κάτω από το χαλί της ιστορίας: Πώς γράφεται και πώς κρίνεται ένα ιστορικό έργο» υλοποιείται με την επιστημονική συνδρομή του αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικής Ιστορίας, Εκπαίδευσης και Διδακτικής της Ιστορίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  Αντώνη Σμυρναίου και του Επίκουρου Καθηγητή Φυσικής και Συνεργατικών  Περιβαλλόντων  Μάθησης υποστηριζόμενα από Τ.Π.Ε.  Βασίλη Κόλλια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τον ψηφιακό σχεδιασμό του εργαστηρίου μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης έχει ο Οργανωτικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού», δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του .

Στόχος του Εργαστηρίου δεν είναι η παρακολούθηση ιστορικών διαλέξεων ή η προσφορά μιας οριστικής ιστορικής αφήγησης, αλλά η μύηση στην ιστορική επιστήμη και η συμμελέτη των διοργανωτών με τους συμμετέχοντες σε αυτό ζητημάτων που αφορούν την εν γένει προσέγγιση ενός ιστορικού θέματος, τη συγκρότηση του ιστορικού λόγου και την ιστορική κριτική.

Πρόκειται για ένα περιβάλλον μάθησης ενηλίκων (το οποίο θα έχει και ψηφιακή διάσταση) και απευθύνεται σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την /ιστοριογραφία και είναι πρόθυμοι να καταβάλλουν, στο μέτρο του δυνατού, κάποιο χρόνο και κόπο γι’ αυτή την μύηση. Το κέρδος των συμμετεχόντων αναμένεται να είναι η βαθύτερη και πλατύτερη κατανόηση της ιστορικής/ιστοριογραφικής διαδικασίας, αλλά και των ιστορικών δρώμενων εν γένει, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να σταθεί αρωγός και στην κατανόηση της ιστορίας που διαδραματίζεται σήμερα και στο εγγύς μέλλον.

Σε αυτήν λοιπόν την προοπτική θα εξεταστούν ζητήματα, όπως οι παλαιές και οι σύγχρονες αντιλήψεις για την , η συμβολή της φιλοσοφίας της ιστορίας στην ιστοριογραφία, η ιστορική γνώση, το ιστορικό γεγονός και τα κριτήρια επιλογής του, η έννοια της αντικειμενικότητας στην , οι ομοιότητες και οι διαφορές της ιστορικής από τη λογοτεχνική αφήγηση, η μελέτη των ιστορικών πηγών και η χρήση τους στην ιστοριογραφία, η «ιστορική ενσυναίσθηση», ο ρόλος του ιστορικού στη συγκρότηση του ιστορικού λόγου, η ωφέλεια και οι χρήσεις της ιστορίας στις ανθρώπινες κοινωνίες κ. ά.

Στο Εργαστήριο Ιστορίας, το οποίο θα προσφέρεται δωρεάν, έχουν δηλώσει συμμετοχή  και συμμετέχουν  25 ενήλικες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (με βασική γνώση Η/Υ).

Το εργαστήριο θα πραγματοποιείται κάθε δεκαπενθήμερο, ξεκινάει τη δράση του σήμερα 1η Νοεμβρίου  και θα διαρκέσει ως το Μάϊο του 2019. Στο τέλος θα δοθεί Βεβαίωση Συμμετοχής.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνάντηση διοικήσεων #ΤΑΙΠΕΔ-ΟΛΒ ΑΕ για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού #ΟΛΒΑΕ #ΤΑΙΠΕΔ - https://t.co/FHcCzuz8Cx -

  • Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω  «5ης Ανάβαση Ελασσόνας» #ΑνάβασηΕλασσόνας - https://t.co/BVqNEamPXv -

  • Στο Ταμείο Ανάκαμψης η ανακατασκευή του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου #ΚέντροΥγείαςΣκοπέλου - https://t.co/HrXsiUTRSp -

"Αλιεύοντας" την είδηση