Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Μπαράζ παραιτήσεων από μέλη Συμβουλίων Ιδρυμάτων
Μπαράζ παραιτήσεων από μέλη Συμβουλίων Ιδρυμάτων

Μπαράζ παραιτήσεων από μέλη Συμβουλίων Ιδρυμάτων

Με οξύττη γλώσσ κατά των υπουργικών χειρισμών στο θέμα των Συμβουλίων Ιδρύματος (Σ.Ι.), έξι μέλη του Σ.Ι. του ΕΜΠ υπέβαλαν την παραίτησή τους, αφήνοντάς το χωρίς απαρτία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ανάλογη παραίτηση θα υποβάλουν αύριο 31 Αυγούστου –όταν τυπικά λήγει η τους– μέλη του Σ.Ι. του Παν. Αθηνών, ενώ το ίδιο εξετάζουν μέλη και από συμβούλια πανεπιστημίων όπως των Μακεδονίας, Αιγαίου, Οικονομικού.

Ειδικότερα, τα μέλη του Σ.Ι. του ΕΜΠ Δανάη Διακουλάκη ( ΕΜΠ), Αντώνης Εφραιμίδης (University of Maryland), Roger Frank (École Nationale des Ponts et Chaussées), Μιχάλης Σιδερής (University of Calgary), Αλέξανδρος Σοφιανός (ΕΜΠ) και Γιάννης Τσιώμης (ομότιμος Αρχιτεκτονικών Σχολών Γαλλίας) στην επιστολή τους αναφέρουν ότι «η απόφασή μας, το 2012, για συμμετοχή στο πρώτο Συμβούλιο ΕΜΠ στηριζόταν στην πίστη ότι ο νεοσύστατος θεσμός ήταν αναπόσπαστο τμήμα ευρύτερης και απολύτως αναγκαίας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στα ελληνικά ΑΕΙ. Κατά την αντίληψή μας, τα Σ.Ι. αποτελούν δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο στο οποίο συν-βουλεύονται και συν-αποφασίζουν καθηγητές του Ιδρύματος διαφορετικών ειδικοτήτων, επιστημονικών και ιδεολογικών αντιλήψεων μαζί με προσωπικότητες από πανεπιστήμια του εξωτερικού και της ς. Από την αρχή, ο θεσμός των Σ.Ι., ενώ βρήκε αποδοχή από τη μεγάλη πλειοψηφία των καθηγητών (όπως προκύπτει και από το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές του οργάνου – περίπου 80% πανελλαδικά και 65% στο ΕΜΠ), αντιμετωπίσθηκε εχθρικά από μερίδα φοιτητών και καθηγητών για διάφορους λόγους.

Ο πιο ευδιάκριτος ήταν ότι η λειτουργία του Σ.Ι. απειλούσε μια ισορροπία κέντρων εξουσίας που είχαν εγκατασταθεί για χρόνια στα πανεπιστήμια. Πιστεύαμε σε σταδιακές αλλά ουσιαστικές αλλαγές που ωριμάζουν στην πολυτεχνειακή κοινότητα και αποφασίζονται με τις νόμιμες θεσμικές τους λειτουργίες. Ομως, οι θεσμικές λειτουργίες του ΕΜΠ αδράνησαν ή παρεμποδίσθηκαν». Και αφού εξιστορούν τις συνθήκες λειτουργίας των Σ.Ι., οι πανεπιστημιακοί τονίζουν ότι «στις 31/5/2016 δημοσιεύθηκε Υπουργική Απόφαση για παράταση της ς των Σ.Ι., χωρίς αιτιολόγηση και ενώ έχει προηγηθεί –λίγες μέρες πριν– δήλωση της αναπλ. υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου με νέους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον θεσμό και ισχυρές δόσεις ξενοφος, καθώς οι πανεπιστημιακοί που μετέχουν ως εξωτερικά μέλη στα Σ.Ι. αντιμετωπίζονται ειρωνικά και σε αντιπαράθεση με τους Ελληνες συναδέλφους τους. Στις συνθήκες αυτές, τα κίνητρα παράτασης της θητείας των Σ.Ι. είναι πλέον διάφανα: αδυνατώντας να καταργήσουν τον θεσμό, αλλά και μη θέλοντας να προκηρύξουν νέες εκλογές που θα σηματοδοτούσαν την αποδοχή του, τον οδηγούν διά της παρατάσεως σε πλήρη μαρασμό και διάλυση. Με αυτά τα , η αποδοχή της παράτασης της θητείας μας θα σήμαινε συμμετοχή σε μεθοδευμένη πορεία περαιτέρω απαξίωσης με προδιαγεγραμμένο τέλος».

 

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση