Ανοίγει τις πύλες του το 3ο Φεστιβάλ Παιδικού-Εφηβικού Βιβλίου
Ανοίγει τις πύλες του την Πέμπτη 26 Απριλίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, το 3ο Φεστιβάλ Παιδικού-Εφηβικού Βιβλίου που φέτος διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και θα γίνει πόλος έλξης συγγραφέων, εκδοτών, εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.
Για το λόγο αυτό σήμερα η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Π.Θ.
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιστημονική υπεύθυνη της Κατεύθυνσης Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Παν. Θεσσαλίας Τασούλα Τσιλιμένη είπε πως η κατεύθυνση της λογοτεχνίας του Π.Θ., πέρα από τις έρευνες, επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο παιδικό βιβλίο και τη λογοτεχνία, με στόχο να καλλιεργήσει την αγάπη των παιδιών για το βιβλίο και να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς.
Επίσης εξήγησε ότι η κατεύθυνση της λογοτεχνίας παρεμβαίνει άμεσα επηρεάζοντας την ψυχολογία του παιδιού και πέρα από τη γνώση που του προσφέρεται καλλιεργείται το αξιακό του σύστημα και η αισθητική του.
Αναφερόμενη στο Φεστιβάλ Βιβλίου η κα Τσιλιμένη ενημέρωσε ότι είναι το μόνο που γίνεται σε επίπεδο Θεσσαλίας και πως παιδιά γονείς κι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να συμμετάσχουν στα εργαστήρια, να γνωρίσουν συγγραφείς, εκδότες, εικονογράφους κ.ά.
Επιπλέον είπε πως στο Φεστιβάλ θα συνδράμουν εθελοντικά 30 φοιτητές και φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος του Π.Θ. και ότι φέτος θα τιμηθούν το Σάββατο στις 7.00 το απόγευμα δύο Θεσσαλές συγγραφείς η Ζωή Κανάβα, καταγόμενη από το Βόλο και η Μαρούλα Κλιάφα από τα Τρίκαλα.
Ο προεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου Ηλίας Κουτσερής ανέφερε πως το Φεστιβάλ ξεκίνησε πριν τρία χρόνια κι ελπίδα όλων είναι να γίνει θεσμός, ενώ για τη φετινή διοργάνωση ενημέρωσε πως θα συμμετέχουν 75 συγγραφείς από την Ελλάδα, την Κύπρο κ.α., 31 εκδοτικοί οίκοι, 80 εθελοντές και πάνω από 500 άτομα επί σκηνής, με μουσικά και θεατρικά δρώμενα.
Επίσης εξήγησε ότι θα υλοποιηθούν 66 διαδραστικά εργαστήρια που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον, κυρίως των παιδιών.
Τέλος είπε ότι πολλοί κάνουν προεγγραφές και ήδη οι συμμετέχοντες στο 4ήμερο Φεστιβάλ αριθμούν τους 1.200, γεγονός που θα αποφέρει και οικονομικό όφελος στην πόλη (ξενοδοχεία, εστίαση, καφέ, αγορά).
Ο εκπαιδευτικός –συγγραφέας Διον. Λεϊμονής χαρακτήρισε το Φεστιβάλ θεσμό και σπουδαία γιορτή για την πόλη και σημείωσε πως στο τετραήμερο θα υπάρχουν διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς, αλλά και αυτοεκδόσεις.
Κλείνοντας ανέφερε πως συγγραφείς απ' όλη την Ελλάδα δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το Φεστιβάλ, που αποκτά ιδιαίτερη αίγλη φέτος υπό την αιγίδα του Π.Θ. και όσοι συμμετάσχουν σε αυτό θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν συνεργασίες και νέες προτάσεις.