Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Ζώντας με την ρύπανση…
Ζώντας με την ρύπανση…

Ζώντας με την ρύπανση…

                             του

Ματθαίου Δραμητινού, γιατρού καρδιολόγου

διοικητή νοσοκομείου , δημοτικού σύμβουλου

Τα τελευταία δέκα χρόνια το φάντασμα της αερορύπανσης πλανάται πάνω από τις γειτονιές του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής. Κατά καιρούς από τις πρώτες μετρήσεις του πανεπιστημίου ς στα PM10 , επί εποχής pet coke, έγιναν ποικίλες δράσεις μα δυστυχώς βρισκόμαστε μόνιμα στον ίδιο παρανομαστή. α θυμίσω τις παρατηρήσεις και την έρευνα του Ιατρικού συλλόγου για την υπερκατανάλωση εισπνεόμενων φαρμάκων στην περιοχή μας πριν από επτά χρόνια, την έρευνα του πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης για της πηγές της αερορύπανσης, το συλλαλητήριο των πολιτών του Βόλου ενάντια στην καύση του pet coke από την τσιμεντοβιομηχανία, την υποχρέωση της τότε να τοποθετήσει υβριδικά φίλτρα και την ανάγκη από τότε η περιφέρεια να κάνει εμπεριστατωμένους ελέγχους και οργανωμένες μετρήσεις σε ένα δίκτυο στην πόλη, που δεν έγινε ποτέ.

Και από τότε περνάμε σήμερα στην «εποχή των τεράτων», το έργο ξαναπαίζεται με άλλο φάντασμα και τους ίδιους αυτουργούς. Ο νέος τίτλος λέγεται καύση σκουπιδιών. Το σκηνικό έχει αλλάξει σημαντικά, μετά την επτάχρονη οικονομική κρίση και κατόπιν της ς της παραγωγής και του προσωπικού, από το «σήμα κατατεθέν» της πόλης του Βόλου.

Εδώ τα σιλό της ΑΓΕΤ, είναι κάτι σαν τον λευκό πύργο της Θεσσαλονίκης, προϊόν της μεταβιομηχανικής εξέλιξης της άλλοτε κραταιής εταιρίας, που συνεχίζει τον ίδιο εκβιασμό, του κλεισίματος στην πόλη με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, σας ρυπαίνω για να βγαίνω οικονομικά και να έχετε δουλειά, παρόλο το σαφή προσανατολισμό στο ποιοτικό τουρισμό στην περιοχή, μια και ο , το Πήλιο, ο Παγασητικός και οι Σποράδες αποτελούν έναν από του καλύτερους προορισμούς στην χώρα μας.

Τότε μιλούσαμε για αλλεργίες, πνευμονοπάθειες και ψηλή πιθανότητα καρκινογενέσεων και τώρα μιλάμε για όλη την γκάμα των ρύπων που παράγονται από του πεπαλαιωμένους φούρνους της τσιμεντοβιομηχανίας, PM10, PM5, PM2,5, θειώδη, νιτρικά, τις εφιαλτικές διοξίνες, τα φουράνια και δεκάδες ακόμη ρύπους που τεκμηριωμένα ευθύνονται για αλλεργίες, πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, ανακοπές και πολλές μορφές καρκίνου στην χρόνια έκθεση από τα προϊόντα καύσης σκουπιδιών, όσο και να τα καλλωπίζουμε με τους όρους SRF η RDF.

Ο ιατρικός κόσμος γνωρίζει και δικαίως ανησυχεί, ιδίως οι δομές της δημόσιας υγείας που καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπλοκές από τα παράγωγα της «υγιούς ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας» στο βωμό τους κέρδους με την χρήση σκουπιδιών, αντί του τερου προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους . Κανένας νόμος, μνημονιακή υποχρέωση, απουσία μετρήσεων και σοβαρών ελέγχων, καμία κομματική υποχρέωση, κανένας εκβιασμός με δίλλημα απολύσεις, δεν μπορεί να είναι πάνω από την υγεία των παιδιών μας.

Οι νόμοι και οι ευρωπαϊκές οδηγίες δεν μιλούν για απαρχαιωμένα εργοστάσια, απουσία αντικειμενικών μετρήσεων και ελέγχων, ένδεια κρατικών εκλεκτικών μηχανισμών και εγκαταστάσεις μέσα στην πόλη.

Κανείς δεν μπορεί μας υποχρεώσει να δεχτούμε το στήσιμο «μπίζνας» με εργοστάσιο Παραγωγής SRF στην περιοχή μας, αγνοώντας τα θλιβερά παραδείγματα στην Φυλή και στην Τρίπολη, καθώς θα ήταν προκλητική αφέλεια να κουβαλάς όλα τα σκουπίδια της Ευρώπης στον Βόλο, προωθώντας τα για εγχώρια καύση.

Ε αυτό αντί για πράσινη είναι «μαύρη ανάπτυξη» από σκοτεινούς εγκεφάλους.
ΟΧΙ λοιπόν στην παραγωγή και καύση σκουπιδιών στον Βόλο.

Μελέτη για μεταφορά των βιομηχανικών δραστηριοτήτων σε περίπτωση άρνησης καύσης τερων καυσίμων, με αυστηρή τήρηση των όρων μετρήσεων και ελέγχων. Σε καμία περίπτωση δεν αγωνιζόμαστε σκληρά να στήσουμε νοσοκομεία και υγειονομικές δομές για να εξυπηρετούμε αυξημένη νοσηρότητα από ανεξέλεγκτες πηγές ρύπανσης στην πόλη μας.

"Αλιεύοντας" την είδηση