Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Η Υγεία Πρώτη Προτεραιότητα
Η Υγεία Πρώτη Προτεραιότητα

Η Υγεία Πρώτη Προτεραιότητα

Γράφει ο Μιχάλης Αλ. Μεϊκόπουλος
Γιτρός, Διευθυντής ΕΣΥ, Πθολόγος
Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο

Ακόμη συναντώ πολίτες που δεν γνωρίζουν ότι, οι ανασφάλιστοι έχουν δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση στις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας και πρόσβαση στην φαρμακευτική .

Για την καλύτερη ενημέρωση των συμπολιτών μου και την επικαιροποίηση των όσων ισχύουν σήμερα σχετικά με αυτό το θέμα, θα προσπαθήσω να παραθέσω τις σημερινές λειτουργίες παροχής ιατροφαρμακευτικής ς από τις δημόσιες δομές μετά την ψήφιση του νόμου ν.4368/2016 και την ΚΥΑ Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/4-4-2016 που θεσπίζει για πρώτη φορά το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες :

Οι Ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Γι' αυτούς ισχύει ότι τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή έχουν δυνατότητα ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης σε :
-Συμβεβλημέ γιατρούς με ΕΟΠΠΥ
-ΠΕΔΥ (Βόλου και Νέας Ιωνίας για την Μαγνησία)
-Κέντρα Υγείας
-Νοσοκομεία: Εξωτερικά Ιατρεία, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Εισαγωγή για νοσηλεία ,χειρουργεία.
Επίσης έχουν τη δυνατότητα για εξετάσεις:
-εργαστηριακές(αίματος, ούρων),
-απεικονιστικές,(ακτινογραφίες, υπέρηχοι, αξονικές, μαγνητικές, κ.α.),
-εξειδικευμένες(σπινθηρογραφήματα, αγγειογραφίες κ.α.) σε Ιδιωτικά Κέντρα ή Ιατρεία, που είναι συμβεβλημένα με ΕΟΠΥΥ και στο ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία
Όσον αφορά την προμήθεια φαρμάκων μετά από την ηλεκτρονική τους συνταγογράφηση από τις παραπάνω δομές, αυτή γίνεται από ιδιωτικά φαρμακεία με την καθοριζόμενη ισχύουσα συμμετοχή

Οι Ανασφάλιστοι με ΑΜΚΑ

Δηλαδή ΟΛΟΙ όσοι έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη λόγω της κρίσης, έχουν πλέον την δυνατότητα ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης στα:
-ΠΕΔΥ (Βόλου και Νέας Ιωνίας στην Μαγνησία)
-Κέντρα Υγείας
-Νοσοκομεία: Εξωτερικά Ιατρεία, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Εισαγωγή για νοσηλεία, χειρουργεία.
Επίσης έχουν την δυνατότητα για εξετάσεις:
-εργαστηριακές(αίματος, ούρων)
-απεικονιστικές (ακτινογραφίες υπέρηχοι, αξονικές, μαγνητικές κ.α.),
-εξειδικευμένες εξετάσεις(σπινθηρογραφήματα, αγγειογραφίες κ.α.)
ΜΟΝΟ σε ΔΗΜΟΣΙΑ Νοσοκομεία ή δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπως ΠΕΔΥ και αφού αυτές συνταγογραφηθούν ηλεκτρονικά από γιατρούς δημόσιων υγειονομικών δομών. Για παράδειγμα στην Μαγνησία πολλές από τις εξετάσεις γίνονται στο Νοσοκομείο Βόλου και στα ΠΕΔΥ Βόλου και Νέας Ιωνίας και εφόσον δεν μπορούν να γίνουν στο Βόλο, τότε απευθυνόμαστε στο Πανεπιστημιακό Λάρισας ή Κρατικό Λάρισας.
Όσον αφορά την προμήθεια φαρμάκων, μετά από την ηλεκτρονική συνταγογράφησή τους από τις παραπάνω δημόσιες δομές, αυτή γίνεται από ιδιωτικά φαρμακεία με την καθοριζόμενη ισχύουσα συμμετοχή.

Όσοι είχαν ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ,

δηλαδή ευπαθής ομάδα, που έχει λήξει ή όχι, θεωρούνται ΠΡΩΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΜΕ ΑΜΚΑ- ευπαθής ομάδα.

Αυτοί έχουν την δυνατότητα ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης όπως και στο παρελθόν στα:
-ΠΕΔΥ (Βόλου και Νέας Ιωνίας για την Μαγνησία)
-Κέντρα Υγείας
-Νοσοκομεία: Εξωτερικά Ιατρεία, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Εισαγωγή για νοσηλεία, χειρουργεία
Επίσης έχουν δυνατότητα για εξετάσεις:
-εργαστηριακές(αίματος, ούρων),
-απεικονιστικές (ακτινογραφίες, υπέρηχοι, αξονικές, μαγνητικές κ.α.)
-εξειδικευμένες εξετάσεις(σπινθηρογραφήματα, αγγειογραφίες κ.α.)
ΜΟΝΟ σε ΔΗΜΟΣΙΑ Νοσοκομεία ή δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπως το ΠΕΔΥ και αφού συνταγογραφηθούν ηλεκτρονικά από γιατρούς δημόσιων υγειονομικών δομών. Για παράδειγμα στη Μαγνησία, πολλές από τις εξετάσεις γίνονται στο Νοσοκομείο Βόλου και στα ΠΕΔΥ Βόλου και Νέας Ιωνίας και εφόσον δεν μπορούν να γίνουν στο Βόλο, τότε απευθυνόμαστε στο Πανεπιστημιακό Λάρισας ή Κρατικό Λάρισας

Όσον αφορά την προμήθεια φαρμάκων, μετά από την ηλεκτρονική συνταγογράφησή τους από τις προαναφερθείσες δημόσιες δομές, αυτή γίνεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία με την ισχύουσα συμμετοχή, δηλαδή μηδενική, διότι είναι ευπαθής ομάδα και μάλιστα χωρίς να πληρώνουν 1 ευρώ για κάθε συνταγή.

Θέλω να διευκρινίσω ότι, μέχρι πριν μικρό χρονικό διάστημα, οι έχοντες βιβλιάριο πρόνοιας προμηθεύονταν τα φάρμακά τους από το φαρμακείο του Νοσοκομείου και δεν πλήρωναν συμμετοχή. Τώρα μπορούν να τα προμηθεύονται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, αλλά σε περιπτώσεις που υπάρχει διαφορά ασφαλιστικής με εμπορική τιμή πληρώνουν μικρή συμμετοχή, η οποία για ασθενείς που λαμβάνουν πολλά φάρμακα, μπορεί να είναι σημαντική για την οικονομική τους δυνατότητα.

Για την ανακούφιση λοιπόν αυτής της κατηγορίας πολιτών, από 17.10.2016 στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση τέθηκε μια εφαρμογή που δίνει την δυνατότητα στο γιατρό να επιλέξει φάρμακο-ουσία που ελάμβανε ο ασθενής, που να έχει ενιαία ασφαλιστική και εμπορική τιμή ή ακόμα δίνεται η δυνατότητα στο φαρμακοποιό, αν θέλει ο ασθενής, να εκτελέσει την συνταγή με τα ίδια χαρακτηριστικά σκευάσματος για να έχει μηδενική συμμετοχή. Πιστεύω ότι στην πορεία θα διορθωθεί και αυτό.

Σχετικά με:
• Τα φάρμακα υψηλού κόστους: Οι ασφαλισμένοι και οι ανασφάλιστοι με ΑΜΚΑ ή οι ανασφάλιστοι με ΑΜΚΑ-ευπαθής ομάδα (πρώην ταμείο Πρόνοιας), τα προμηθεύονται από το Φαρμακείο του Νοσοκομείου, αφού πρώτα συνταγογραφηθούν ηλεκτρονικά από γιατρούς δημόσιων δομών.
• Τα αναλώσιμα για τους ασφαλισμέ ΕΟΠΥΥ γράφονται και προμηθεύονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία
• Τα αναλώσιμα για τους ανασφάλιστους με ΑΜΚΑ και τους πρώην Ταμείο Πρόνοιας γράφονται από γιατρούς δημοσίων δομών και προμηθεύονται από το Νοσοκομείο. (Στην Μαγνησία απευθυνόμαστε στην Αποθήκη Υλικών στο υπόγειο του Νοσοκομείου Bόλου).

Θέλω να επιστήσω την προσοχή ότι, ΠΑΝΤΑ για τα χρόνια περιστατικά και την απλή συνταγογράφηση, θα πρέπει να απευθυνόμαστε πρώτα στις δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας, δηλαδή στα ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας ή τους συμβεβλημένους γιατρούς με ΕΟΠΥΥ και μετά στα Νοσοκομεία ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ. Και αυτό γιατί έτσι βοηθάμε τα Νοσοκομεία να ασχοληθούν με τη δευτεροβάθμια υγεία.

Το ίδιο και οι ασφαλισμένοι, οι ανασφάλιστοι με ΑΜΚΑ και οι πρώην ασφαλισμένοι με βιβλιάριο Πρόνοιας σε όλη την Ελληνική Επικράτεια θα πρέπει να απευθύνονται στις δημόσιες υγειονομικές δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας με τον ίδιο τρόπο.

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΕ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ!
Θεωρώ ότι η υλοποίηση αυτού του μέτρου από το Υπουργείο Υγείας, ανεξάρτητα από κομματικές τοποθετήσεις, αποτελεί μεγάλο και σημαντικό βήμα, που στηρίζει τον Έλληνα πολίτη στην κρίση που διερχόμαστε και του δίνει την δυνατότητα να παλέψει αν βρεθεί σε δυσκολία.

Πριν τον νόμο αυτό, έχω βιώσει τραγωδίες ανθρώπων που έχοντας σοβαρά προβλήματα υγείας δεν είχαν την δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης με τραγικά .
Λύθηκαν όλα τα θέματα; ΟΧΙ.

Χρειάζεται πολύς ακόμη για την επίλυση των υγειονομικών θεμάτων.
Έγινε όμως κάτι πολύ σημαντικό και καθοριστικό!
ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ!

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση