Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Αν ξαφνικά νιώθεις οικολόγος, να ξέρεις, δεν είσαι.
Αν ξαφνικά νιώθεις οικολόγος, να ξέρεις, δεν είσαι.

Αν ξαφνικά νιώθεις οικολόγος, να ξέρεις, δεν είσαι.

Αν θες να αποκαλείσαι προστάτης του τος, πρώτα γίνε ένας.

Κάνε ανακύκλωση (και τα ανακυκλώνονται, δεν ξέρω αν το ξέρεις), περιόρισε την χρήση του αυτοκινήτου σου, φρόντισε το πράσινο της πόλης σου, μην πετάς τα σκουπίδια σου στο δρόμο. Δυό-τρία βασικά πράγματα για αρχή και βλέπουμε.

Έναν freddo espresso μέτριο, παρακαλώ. Και έναν λουκουμά.

-Αμέσως!

Ετοιμάζω τον καφέ στην μηχανή. Φοράω ένα πλαστικό γάντι μιας χρήσης, ανοίγω το πλαστικό σκεύος, παίρνω ένα donut και το βάζω σε σακουλάκι. Στη συνέχεια σερβίρω τον καφέ στο πλαστικό ποτήρι, του δίνω κι ένα πλαστικό καλαμάκι.

-Έχετε κι ένα μπουκαλάκι νερό μαζί με τον καφέ σας.

Παίρνει ένα πλαστικό μπουκαλάκι νερό απ' το ψυγείο.

-Μου δίνετε και μια σακούλα να τα βάλω;

-Βεβαίως. Να σας ενημερώσω μόνο ότι η πλαστική σακούλα χρεώνεται 0,04 λεπτά.

-Α ναι, μη μου βάζεις. Να αλλάξουμε, να γίνουμε Ευρωπαίοι. Είναι καλό και για το .

Παίρνει τα πράγματά του στα χέρια και γυρίζει να βγει από το μαγαζί. Φεύγοντας βγάζει το καλαμάκι από το επίσης πλαστικό περιτύλιγμά του και το αφήνει να πέσει στο πάτωμα. Βγαίνοντας στον δρόμο είδα ότι άφησε και την απόδειξη να του πέσει στο πεζοδρόμιο. Αργότερα που θα τελειώσει με τον καφέ και το φαγητό του, φαντάζομαι κάπου θα του πέσουν «καταλάθος» κι αυτά. Αλλά ένιωσε «Ευρωπαίος» και οικολόγος που “είπε όχι” στην πλαστική σακούλα.

Δεν είναι ο μόνος. Είναι ένα ελάχιστο παράδειγμα. Είναι πολλοί και ζουν ανάμεσά μας πλέον. Όχι μόνο εδώ, παντού. Είναι η νέα εκκολαπτόμενη κατηγορία ατόμων wannabe Environmentally-Friendly (γιατί χρησιμοποιώντας τον όρο στα αγγλικά, νιώθουν και πιο cool). Οι ίδιοι άνθρωποι που μέχρι χθες ζητούσαν για το κάθε προϊόν διαφορετική σακούλα, οι ίδιοι άνθρωποι που από κάθε μάρκετ έπαιρναν καβάντζα καμιά δεκαριά σακούλες «να έχουν», οι ίδιοι άνθρωποι που πετάνε τα σκουπίδια τους στα παρτέρια της πόλης, που δεν κάνουν βήμα χωρίς αυτοκίνητο, που δεν ξέρουν να ξεχωρίζουν τους κάδους ανακύκλωσης από τους απλούς. Μπορώ να σου φτιάξω μια τεράστια λίστα με όλα τα πράγματα που ΔΕΝ κάνουν για το περιβάλλον, αλλά νομίζω ήδη είναι κατανοητό το τι θέλω να πω. Δεν θέλω να σχολιάσω τώρα τον νόμο, θέλω να μιλήσουμε γι' αυτούς. Αυτούς που σου έρχονται τώρα με ύφος σοφού γέροντα και λένε «έπρεπε να είχαμε καταργήσει την πλαστική σακούλα εδώ και καιρό».

Αν νιώθεις ξαφνικά οικολόγος, να ξέρεις, δεν είσαι.

Που ήταν η οικολογική σου συνείδηση μέχρι χθες; Που είναι η οικολογική σου συνείδηση στην υιπη καθημερινότητά σου; Ή μήπως είσαι τόσο αφελής που πιστεύεις ότι η κατάργηση μιας σακούλας θα σώσει τον πλανήτη με εσένα ήρωα;

Και να σου πω και κάτι; Εμένα δεν με νοιάζει καν πως επιλέγεις να ζεις και να καταναλώνεις. Δεν σε κρίνω εγώ, μόνος σου εσύ και όλοι κρινόμαστε. Δεν μπορείς να παριστάνεις τον συνειδητοποιημένο πολίτη όταν όλες σου οι συνήθειες χαρακτηρίζονται από το «δε βαριέσαι μωρέ» και σίγουρα όχι από σεβασμό σε κάποιο περιβάλλον. Εσύ δυσκολεύεσαι να μιλήσεις ευγενικά σε έναν άνθρωπο δίπλα σου και θες να μου πεις ότι νοιάζεσαι παρόλα αυτά και προσέχεις την φύση;

Αν θες να αποκαλείσαι προστάτης του περιβάλλοντος, πρώτα γίνε ένας.

Κάνε ανακύκλωση (και τα ανακυκλώνονται, δεν ξέρω αν το ξέρεις), περιόρισε την χρήση του αυτοκινήτου σου, φρόντισε το πράσινο της πόλης σου, μην πετάς τα σκουπίδια σου στο δρόμο. Δυό-τρία βασικά πράγματα για αρχή και βλέπουμε.

Α, και για το «να γίνουμε Ευρώπη» που για κάποιο λόγο έχεις κάνει καραμέλα, να σου πω ότι η Ευρώπη σαν σύνολο χωρών είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε παραγωγή πλαστικού παγκοσμίως με το 40% αυτής της παραγωγής να αποτελεί πλαστικές συσκευασίες. Αυτές τις πλαστικές συσκευασίες που θα βάλεις μέσα στην πάνινη πλέον τσάντα που κουβαλάς για τα ψώνια σου.

Ζεις σε έναν πλαστικό κόσμο (δεν το ήξερες;!), παντού τριγύρω σου υπάρχουν πλαστικά προϊόντα κάθε είδους, τα περισσότερα δεν συνειδητοποιείς καν ότι χρησιμοποιούνται καθημερινά μπροστά στα μάτια σου.

Το πλαστικό είναι ένα υλικό που έχει κατακλείσει τις βιομηχανίες και τις αγορές από το 1900 και γνώρισε τεράστια εμπορική λόγω της ανθεκτικότητάς και της ευελιξίας του. Το ίδιο αυτό ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αντοχής του είναι και το βασικό του μειονέκτημα, καθώς όντως η σύνθετη δομή του σαν υλικό το καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να διασπαστεί στο περιβάλλον.

Ναι, η πλαστική σακούλα είναι ένα από τα πολλά πλαστικά είδη που μπορούν να καταλήξουν επικίνδυνα, κυρίως διότι διαλύεται σε μικρά κομμάτια, τα οποία κατά ένα μεγάλο ποσοστό καταλήγουν στην θάλασσα και κατ' επέκταση βλάπτουν και την θαλάσσια πανίδα και τα λοιπά. Ναι, καμία αντίρρηση. Η κατάργηση της συγκεκριμένης πλαστικής σακούλας μεταφοράς τι ακριβώς περιμένεις να αλλάξει δια μαγείας;

Πέταξαν έναν νόμο για να έχουν άλλη μια αφορμή να κόβουν πρόστιμα σε ήδη υπερφορολογημένους πολίτες και επιχειρήσεις και νομίζουν ότι ξεπλήρωσαν το τους απέναντι στο περιβάλλον. Χωρίς καμία ενημερωτική, ειδοποιητική καμπάνια, όπως έγινε σε άλλες χώρες, χωρίς ταυτόχρονη προώθηση εναλλακτικών προτάσεων και λύσεων, ώστε να γίνει πιο ομαλά και σύντομα η αλλαγή στην αγορά, χωρίς υποδομές. Μη γελιέσαι (άλλο), δεν νοιάζονται για το περιβάλλον. Για να σε αποσυντονίσουν από κάποιο πιο κρίσιμο θέμα και να σε προσαρμόσουν στα πλαίσια που θέλουν, θα βρουν χιλιάδες αφορμές και επικαλούμενοι το συναίσθημα και γενικότερες έννοιες προσπαθούν να σε πείσουν ότι «όλα τα κάνουν για το καλό σου και το καλό των χώρων». Αλλά είπα, δεν θέλω να μιλήσω γι'αυτούς, τώρα μιλάω σε σένα.

Σταμάτα να πιστεύεις και να αναπαράγεις σαν φερέφωνο αυτά που σου λένε χωρίς καμία επεξεργασία. Κλείσε την τηλεόραση τώρα. Κάτσε και σκέψου μόνος σου. Παρατήρησε, ζύγισε, ξανασκέψου. Αν θέλεις κάτι καλό για τον κόσμο γύρω σου, για την σου, για τα σου, ξεκίνα να λειτουργείς με βάση αυτό ΕΣΥ πρώτα. Κανένας νόμος μόνος του δεν είναι ικανός να διαμορφώσει μια , αν οι άνθρωποι μόνοι μας δεν επιλέξουμε να διαμορφωθούμε, οτιδήποτε κι αν σημαίνει αυτό γενικά.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση