Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Βαγγ. Νασιόπουλος: Είμαστε απέναντι σε όσους σκέφτονται να ξεπουλήσουν το νερό στο Νότιο Πήλιο
Βαγγ. Νασιόπουλος: Είμαστε απέναντι σε όσους σκέφτονται να ξεπουλήσουν το νερό στο Νότιο Πήλιο

Βαγγ. Νασιόπουλος: Είμαστε απέναντι σε όσους σκέφτονται να ξεπουλήσουν το νερό στο Νότιο Πήλιο

“Το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Δεν είναι εμπόρευμα να πουληθεί και όσοι σχεδιάζουν ιδιωτικοποιήσεις, θα μας βρουν απέναντι, σύσσωμη την Αδέσμευτη Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία με επικεφαλής, υποψήφιο δήμαρχο Μιλτιάδη Παπαδημητρίου όσο και την πλατειά κοινωνική συμμαχία που έχει δημιουργηθεί.”

Ο Νοτίου Πηλίου Βαγγ. Νασιόπουλος, αποκαλύπτει την κρυφή ατζέντα των κ.κ. Μιτζικού-Λεγαντή για ξεπούλημα του δημόσιου αγαθού, για εκχώρηση φυσικών πόρων και την οικονομική επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών.

Αναφέρει με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση στο Νοτίου Πηλίου, τα εξής: Ο Δήμος    Νοτίου  Πηλίου   στα  9 χρόνια  λειτουργίας  του  έκανε  μια τεράστια  προσπάθεια  για να συνδυάσει  φτηνό  κόστος λογαριασμού  νερού, συντήρηση του Δικτύου  ύδρευσης , απαραίτητες  αντικαταστάσεις  τμημάτων  του δικτύου  ύδρευσης , μελέτες αντικαταστάσεων δικτύων ύδρευσης  σε οικισμούς, και εντάξεις στο  Ε.Σ.Π.Α  έργων για την καλυτέρευση  της  ποιότητας ζωής που αφορούν το νερό.

Και επειδή  θα  ήθελα να είμαι  συγκεκριμένος  στα  λόγια  μου  θα  κάνω μια ανάλυση  των προηγούμενων επικεφαλίδων  για τις  ενέργειες  της Δημοτικής  Αρχής  όπου  έγιναν  αυτά  τα  χρόνια  καθώς  και τι  έχει   προγραμματίσει  για το  μέλλον.

Καταρχήν  όσον  αφορά  την  τιμολογιακή  πολιτική  ο Δήμος  δεν  προχώρησε σε καμία αύξηση και τα 9 χρόνια  των τιμολογίων ύδρευσης , παρά  μόνο μέσα από  τον εξορθολογισμό των τιμολογίων από τους  πρώην  καποδιστριακούς  δήμους  υπήρχαν κάποιες αυξομοιώσεις , όπου σε ορισμένες περιοχές  υπήρχε  μία μικρή  αύξηση  ενώ στις  περισσότερες μια μείωση, θέτοντας  όμως το  γενικό  πρόστιμο  στο σύνολο  του  Δήμου, μειωτικό από τα προηγούμενα  χρόνια .

Επίσης με αποφάσεις  ο  Δήμος  Νοτίου Πηλίου  προχώρησε  σε μεγάλες μειώσεις για τις ευπαθείς ομάδες , πολύτεκνους, τρίτεκνους, ειδικές ανάγκες  σε ποσοστό 50 %.

Μέσα  από τον ορθολογισμό των εξόδων για την  ύδρευση , σκοπός  της δημοτικής αρχής  είναι η περαιτέρω  μείωση  των  τιμολογίων σε  περισσότερες   ευπαθείς  ομάδες , ανυς, χαμηλοσυνταξιούχους και μικρές επιχειρήσεις.

Σε επίπεδο αντικαταστάσεων τμημάτων αγωγών, έχει γίνει μια σοβαρή δουλειά σε πολλούς οικισμούς στον Δήμο, πάντα ιεραρχικά και ανάλογα με τις προτεραιότητες σε δίκτυα αμίαντου, παλαιωμένα δίκτυα  καθώς και επέκταση με νέα δίκτυα σε περιοχές όπου δεν υπήρχαν.

Επειδή οι πλήρεις  αντικαταστάσεις  δικτύων ύδρευσης σε οικισμούς προϋποθέτουν μεγάλο κόστος , ο Δήμος Νοτίου Πηλίου ετοιμάστηκε με μελέτες για χρηματοδοτήσεις – κυρίως από Ε.Σ.Π.Α και συγκεκριμένα  προχώρησε στις εξής μελέτες :

  • Μελέτη αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης στο ορεινό τμήμα της Δημοτικής Ενότητας Μηλεών, στα χωριά  Άγιος Γεώργιος , Πινακάτες, Βυζίτσα, Μηλιές. Μία μελέτη όπου χρηματοδοτήθηκε από τα τακτικά έσοδα του δήμου, που έχει πλήρη  ωριμότητα διότι  διαθέτει και όλες τις αδειοδοτήσεις , περιλαμβάνοντας αγωγούς και προς τους παραλιακούς οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας  Μηλεών, με προϋπολογισμό 8 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Η Δημοτική αρχή βρίσκεται ήδη σε επαφή με το Υπουργείο Υποδομών και αναμένεται και η ένταξη του για χρηματοδότηση.
  • Από χρηματοδότηση της Ε.Ε.Τ.Α.Α έχουν ενταχθεί δύο μελέτες για ύδρευση. Η πρώτη αφορά την αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στον οικισμό του Νεοχωρίου , ενώ η δεύτερη αφορά  των αγωγό  ύδρευσης  Τρίκερι – Αλογόπορος – νησί Τρικερίου.
  • Ο Δήμος έχει εντάξει στο Φιλόδημος του Υπουργείου Εσωτερικών με προϋπολογισμό 3,626,376 ευρώ , ένα που αφορά στις υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για το σύνολο του οικισμού του Δήμου Νοτίου Πηλίου καθώς και την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στους οικισμούς Ξυνόβρυσης, Μετοχίου και Καλλιθέας.

Η δημοτική αρχή, με γνώμονα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, εργάζεται καθημερινά προγραμματίζοντας τις καλύτερες συνθήκες για το υπέρτατο αγαθό, που είναι το νερό.

Ένα αγαθό που κατά την άποψή μας πρέπει να διαχειρίζεται από τον ίδιο τον δήμο, διότι η παγκόσμια εμπειρία έχει δείξει ότι όταν το νερό ιδιωτικοποιείται, διπλασιάζεται  και το κόστος πληρωμής των πολιτών, ενώ ταυτοχρόνως μειώνεται και η ποιότητα των υπηρεσιών.

Η συγκεκριμένη θέση κατά της ιδιωτικος του νερού είναι αδιαπραγμάτευτη για την δημοτική αρχή, παρόλο που στα πρώτα χρόνια ο κ.  Κων.  Λεγαντής  που ήταν εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος στα θέματα της ύδρευσης, θέλησε να προωθήσει την ιδιωτικο του νερού στο δήμο, με συγκεκριμένες προτάσεις στην εκτελεστική επιτροπή, οι οποίες προτάσεις βρήκαν κάθετα αντίθετη όλη την δημοτική ομάδα προς το συμφέρον του δημότη.

Οι προτάσεις αναφερόντουσαν ειδικότερα στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου και περιελάμβαναν και τα της άρδευσης. Ο πολίτης όμως πρέπει να γνωρίζει ξεκάθαρα πηγαίνοντας προς τις εκλογές , τις θέσεις και τις απόψεις των υποψηφίων.

Ο   μας  Αδέσμευτη Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία με επικεφαλής, υποψήφιο δήμαρχο  Μιλτιάδη Παπαδημητρίου είναι ξεκάθαρος ότι το νερό ύδρευσης και άρδευσης αλλά και γενικότερα ο υδάτινος πλούτος  του Δήμου μας είναι και θα είναι στα χέρια των πολιτών με διαχειριστή τον Δήμο Νοτίου Πηλίου. Θα συνδυάζει φθηνό κόστος, επάρκεια, ποιότητα, καλύτερες συνθήκες και καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων.

Προτάσεις για ξεπούλημα του νερού δεν μας αγγίζουν, όπως επίσης και οι προτάσεις που κυκλοφορούν από τον κ. Μιτζικό Μιχάλη, υποψήφιο δήμαρχο για την διάθεση λυμάτων από τους βιολογικούς καθαρισμούς στον Δήμο Βόλου, χωρίς να γνωρίζουμε με τι κόστος, αλλά βασικότερα με τι αντάλλαγμα; Μήπως το νερό;

Το πολιτικό κόστος ποτέ δεν μας εμπόδισε σαν δημοτική αρχή να είμαστε απέναντι σε τέτοιου είδους ξεπουλήματα.

Ο μας θα λειτουργεί πάντα με σχέση ειλικρίνειας με τον πολίτη, ξεκάθαρα χωρίς σκιές και παιχνίδια, μια σχέση όπου ο αιρετός θα τοποθετεί πρώτα το συμφέρον του πολίτη και όχι το δικό του.

Τα δημόσια αγαθά του Δήμου Νοτίου Πηλίου δεν πωλούνται, δεν χαρίζονται. Οι απόψεις μας είναι ξεκάθαρες και μαζί με όλους εσάς, τους δημότες, θα αγωνιστούμε γι' αυτό για ακόμα μια φορά.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση