Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Το Παράρτημα Βόλου ΠΕΑΕΑ για τα 78 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μαλαβέτα
Το Παράρτημα Βόλου ΠΕΑΕΑ για τα 78 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μαλαβέτα

Το Παράρτημα Βόλου ΠΕΑΕΑ για τα 78 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μαλαβέτα

Ο Νίκος Μαλαβέτας συνελήφθη το 1944 για την αντιστασιακή του δράση που έδινε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και της ως μέλος του ΚΚΕ, από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τους ΕΑΣΑΔίτες, οι οποίοι αποφάσισαν να τον κρεμάσουν στην πλατεία Ελευθερίας, λόγω της αντιστασιακής του δράσης. Όμως το σχοινί της κρεμάλας κόπηκε τρεις συνεχόμενες φορές και, αντί να τον αφήσουν ελεύθερο όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ένας ΕΑΣΑΔίτης τον πυροβόλησε και τον δολοφόνησε.

Oι αγχόνες αποτελούσαν πλέον καθημερινότητα για τους Βολιώτες τις μέρες εκείνες.

Ο Νίκος Μαλαβέτας, ένα όνομα θρύλος για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού και γενικά της πόλης από τη δεκαετία του ’30, ήταν θύμα των Γερμανών και των ΕΑΣΑΔιτών.

Ο Ν. Μαλαβέτας συνελήφθη στην ταβέρνα του Τσουράπα όπου είχε πάει μαζί με τη γυναίκα του, μετά το γλέντι που είχε γίνει στο του για να γιορτάσει το γάμο του. Τον έστειλαν σχεδόν γυμνό στην αγχόνη στις 22 του Μάη.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι τον Αύγουστο του 1949 στο Καζανάκι εκτελέσθηκε και ο αδερφός του Πέτρος που ήταν μέλος του ΚΚΕ και έδινε σκληρή μάχη, μέσα από τις παράνομες οργανώσεις του ΚΚΕ την εποχή εκείνη λόγω του εμφυλίου για τη νίκη του ΔΣΕ.

Ο Νίκος ή ο Νικολάρας, όπως τον φώναζαν οι φίλαθλοι της περιοχής, ξεκίνησε την ποδοσφαιρική καριέρα από τον Άρη Αγίου Κωνσταντίνου και στην συνέχεια πήγε στον Ολυμπιακό Βόλου, μόλις αυτός δημιουργήθηκε. Μία φορά το 1937 έπαιξε και με τα χρώματα της Νίκης.

Οι αθλητές της περιόδου εκείνης όπως τα αδέρφια Μαλαβέτα του Ολυμπιακού Βόλου, ο Παναγιώτης Φραγκούλης και ο Παύλος Ανανιάδης της Νίκης και δεκάδες άλλοι, συνεπαρμένοι από τα ιδανικά της λευτεριάς και του αγώνα έδιναν το παράδειγμα με την ανυποχώρητη και αδούλωτη στάση τους, παρά τα βασανιστήρια που υπέστησαν από από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τους ΕΑΣΑΔίτες που είχαν δημιουργηθεί τότε με την συνδρομή και καθοδήγηση της ντόπιας αστικής τάξης για να τρομοκρατήσει και να καταστείλει τον μαζικό αντιστασιακό κίνημα της πόλης του Βόλου.

Διότι οι αγωνιστές αυτοί πίστεψαν ότι ένας κόσμος δίκαιος μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνον από τον ίδιο τον εξεγερμένο λαό και έδωσαν και την τους γι’ αυτό.
Γι’ αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι θα πρέπει επιτέλους ένας δρόμος κοντά στις αθλητικές εγκαταστάσεις στη να πάρει το όνομα των δύο αδερφών του Νίκου και Πέτρου Μαλαβέτα.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση