Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Το Νηπιαγωγείο Πορταριάς και η άγνοια της τοπικής μας ιστορίας
Το Νηπιαγωγείο Πορταριάς και η άγνοια της τοπικής μας ιστορίας

Το Νηπιαγωγείο Πορταριάς και η άγνοια της τοπικής μας ιστορίας

* του Γιάννη Γκουντέλια

Στις 11 Σεπτεμβρίου, μαζί με τον αγιασμό, τελέστηκαν από τη δημοτική αρχή, στην Πορταριά, και τα εγκαίνια του νέου νηπιαγωγείου, του ανακαινισμένου κτηρίου – πρώην αρχοντικού Δράκου. Με την ευκαιρία, να ευχηθούμε κι εμείς καλή σχολική χρονιά στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Και ενώ όλοι περιμέναμε να ακούσουμε δυο λόγια για την ιστορία, την πορεία και το ξεκίνημα του έργου και τις προσπάθειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής αλλά και του πρώην Δήμου Πορταριάς, ακούσαμε ότι «το κτήριο αξιοποίησε η παρούσα δημοτική αρχή βλέποντας τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής».

Την ιστορία της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου την παρουσίασε, σε άρθρο του, ο , κ. Βασίλης Κοντορίζος. Εμείς να επισημάνουμε την προσωπική του συμβολή στη των αδελφών Δράκου μετά από επανειλημμένες συναντήσεις και συζητήσεις του με τον Απόστολο Δράκο.

Δεν ακούστηκε, όμως, από τη δημοτική αρχή ούτε μια λέξη για τους δεκάδες ευεργέτες – δωρητές της Πορταριάς. Ούτε μια αναφορά στη Δήμητρα Γόντικα – Ριζοδήμου, που δώρισε την οικία της, στην οποία στεγαζόταν μέχρι σήμερα το νηπιαγωγείο. Καμιά αναφορά στους ευεργέτες, Δημήτριο Πλατυγένη, Αθανασάκη, Σφογγόπουλο, Βασασάνη, Ζούλια, Τσοποτό, Τσαξίρη, Μελάκη, Ζώγια και άλλους. Περιμέναμε να δούμε στα εγκαίνια να τιμήσουν και κάποιον από την Δράκου. Μάταια, όμως.

Αλλά πώς να γίνει αυτό, όταν -πέρα από την πολιτική μιζέρια, που τους ωθεί να προσπαθούν να διαγράψουν το έργο των προηγούμενων- κυριαρχούν η άγνοια και η προχειρότητα; Όταν το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο των ευεργετών – δωρητών έχει ξεχαστεί από το 2014;

Η αδιαφορία, η προχειρότητα και ο σχεδιασμός «στο » της σημερινής δημοτικής αρχής, εκτός των άλλων, αντικατοπτρίζεται και στην εκπαίδευση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αδιαφορίας είναι το Πειραματικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς, το οποίο, πριν από λίγα χρόνια, στέγαζε 120 μαθητές, ενώ σήμερα έχουν απομείνει 57, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί από εξαθέσιο σε πενταθέσιο.

Κι επειδή η διευθύντρια του σχολείου αναφέρθηκε στην «οδύσσεια» της υλοποίησης του νηπιαγωγείου Πορταριάς, να θυμίσουμε τις «συμπληγάδες» που κατόρθωσαν να ξεπεράσουν κάποιοι που προηγήθηκαν στη , για να γίνει το σχολείο πραγματικότητα: Η αρχή έγινε από τη δημοτική αρχή Κοντορίζου, η οποία μελέτησε και ξεκίνησε το έργο.

Η δημοτική αρχή Σκοτινιώτη, με χρήματα του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων, εκτέλεσε το έργο μέσα σε τρία χρόνια, φτάνοντας την κατασκευή του στο 80 – 85% , με πολλά και χρονοβόρα εμπόδια, όπως η αρχική άρνηση της επιτροπής κληροδοτημάτων να δώσει την άδεια μετατροπής του κτηρίου σε νηπιαγωγείο, διότι η βούληση του διαθέτη Απόστολου Δράκου ήταν να αξιοποιηθεί για τη στέγαση ανήμπορων ηλικιωμένων Πορταριτών.

Το υπόλοιπο ανέλαβε να αποπερατώσει η παρούσα δημοτική αρχή, με λίγες εργασίες στο κτήριο και με την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου (αυλής), έργο που τελείωσε καθυστερημένο, μετά από τέσσερα χρόνια, βγάζοντας εύκολα από το ταμείο του Δήμου τα υπόλοιπα χρήματα (ΣΑΤΑ), χωρίς να αναζητήσει άλλη πηγή χρηματοδότησης.. Αυτά τα λίγα, για να καταλάβει ο σημερινός δήμαρχος και η ομάδα του ότι δεν ζούμε στη χ των Λωτοφάγων και δεν μπορεί να περάσει το ότι όλα τα έργα και οι δράσεις στον τόπο μας ξεκίνησαν το 2014. 

* Ο είναι πρώην αντιδήμαρχος δημοτικών ενοτήτων Πορταριάς, , ς

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση