Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Την ΕΠΟΝ τιμά η ΛΑΕ Μαγνησίας
Την ΕΠΟΝ  τιμά η ΛΑΕ Μαγνησίας

Την ΕΠΟΝ τιμά η ΛΑΕ Μαγνησίας

Η ΛΑΕ Μαγνησίας χαιρετίζει τα 74χρονα από τη ιστορική εκείνη ημερομηνία της ίδρυσης της ΕΠΟΝ στις 23 Φλεβάρη 1943. Η ΕΠΟΝ μένει πάντα επίκαιρη και ζωντανή, στη σκέψη και στις καρδιές όλων όσων έχουν τα οράματα και τα ιδανικά της  παράδειγμα και οδηγό για τους δικούς τους σύγχρονους αγώνες.

Στις 23 Φλεβάρη 1943, σ' ένα σπιτάκι των Αμπελοκήπων στην Αθήνα, μέσα σε συνθήκες βαριάς παρανομίας, οι αντιπρόσωποι 10 Οργανώσεων της νέας γενιάς υπέγραψαν το ιδρυτικό καταστατικό για τη μιας Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης των Νέων της Πατρίδας μας.

Οι σκοποί και τα ιδανικά της ΕΠΟΝ όπως αναφέρονται και στο Καταστατικό της, ήταν:

  1. Η εθνική απελευθέρωση. Η ανεξαρτησία και ακεραιότητα της ς με καθημερινό και αδιάκοπο αγώνα.

  2. Η υπεράσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της Νέας Γενιάς, στη ζωή, στη μόρφωση και στον πολιτισμό.

  3. Η εξολόθρευση του φασισμού. Η αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας: Οι νέοι και οι νέες άνω των 18 χρόνων να έχουν ίσα δικαιώματα και συμμετοχή στην κοινωνική ζωή.

  4. Ο αγώνας κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων για την κατοχύρωση της Ειρήνης, στη βάση της αυτοδιάθεσης των λαών, και

  5. Η ανοικοδόμηση της χώρας από τα ερείπια του πολέμου και της φασιστικής κατοχής προς το συμφέρον και την ευημερία ολόκληρου του λαού.

Τα ιδανικά αυτά της Νεολαίας, μέσα σε κείνον τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού μας, που όμοιό του έχει να παρουσιάσει μονάχα το μεγάλο Εικοσιένα, άναψαν την επαναστατική φλόγα, και ξεσήκωσαν τους νέους απ' άκρη σ' άκρη της ς, στον αγώνα για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της Πατρίδας μας.

Από 10 χιλιάδες που ήταν αρχικά τα μέλη της, η ΕΠΟΝ έφτασε μέσα σ' ένα χρόνο από την ίδρυσή της να έχει 600 χιλιάδες μέλη, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας: από την Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις, μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό, και το τελευταίο καλύβι.

Και στον ένοπλο αγώνα του λαού μας, ενάντια στους φασίστες κατακτητές, οι ΕΠΟΝΙΤΕΣ πολέμησαν πάντα μπροστά με ορμή και φλογερό ενθουσιασμό. Έτσι έγραψαν πλάι στους μαχητές του θρυλικού ΕΛΑΣ, σελίδες απαράμιλλου ηρωισμού και αυτοθυσίας.

Από τους 16 Επονίτες που αποτέλεσαν την πρώτη ανταρτοεπονίτικη ομάδα, έφτασε, τον Οκτώβρη του 1944, ο ΕΛΑΣ να συγκαταλέγει στις γραμμές του 35.000 Επονίτες.

Σε 430 μάχες με τον ξένο κατακτητή έπεσαν στο πεδίο της τιμής 1300 μέλη και στελέχη της ΕΠΟΝ.

Η ΕΠΟΝ έχει να παρουσιάσει επίσης έργο τεράστιο, μορφωτικό και εκπολιτιστικό. Διαπαιδαγώγησε τη νεολαία με τα με ιδανικά της Δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Σοσιαλισμού. Και ήταν οι νεολαίοι εκείνοι, πάντα και παντού πρώτοι, στο τραγούδι,  στο θέατρο, στην ψυχαγωγία, στη μόρφωση της νέας γενιάς, αλλά και ολόκληρου του λαού.

Μέσα σε κείνο το φλογερό καμίνι του αγώνα, πλάστηκε αυτός ο νέος τύπος του ανθρώπου του λαϊκού-αγωνιστή, που μόνη του φιλοδοξία και σκοπός της ζωής του είναι να δώσει, να προσφέρει τα πάντα, ακόμα και την ίδια τη ζωή του αν χρειαστεί, για τη λευτεριά, για την πρόοδο αυτού του τόπου, αυτού του Λαού.

Σήμερα, μένουμε πάντα πιστοί στα οράματα και τα ιδανικά της ΕΠΟΝ. Δε θέλουμε μια υποταγμένη σε οικονομικούς δολοφόνους, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ, στην γερμανοκρατούμενη Ε.Ε. Αυτοί οι ίδιοι, για να θωρακίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, αναίτια και απρόκλητα σκότωσαν και σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπων στη Συρία, στην Ουκρανία, στη Λιβύη, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία, στην και όπου αλλού θέλουν, για να ληστεύουν τους λαούς και τον πλούτο τους.

Σήμερα, δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε  με τους ντόπιους θιασώτες της συναίνεσης και της υποταγής στα κελεύσματα των τοκογλύφων δανειστών του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Δεν συμβιβαζόμαστε με το να χάνουν άνθρωποι τα α τους, να μην έχουν ηλεκτρικό και τα λαϊκά νοικοκυριά, να μην μπορούν να επιβιώσουν οι , οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι, να ψάχνουν άνθρωποι στα σκουπίδια για φαί. Και κυρίως δεν ανεχόμαστε να ζούμε με ελεεινά εκβιαστικά διλήμματα και το πιστόλι στον κρόταφο, από αυτούς που το μόνο μέλημά τους είναι να τσακίσουν το λαό μας για να θησαυρίζουν τα μονοπώλια – όπως και τότε δηλαδή.

Σήμερα,δεν μπορούμε επίσης να ανεχτούμε τα μαντρόσκυλα του φασισμού, που τους πλάσαρε το σύστημα στο λαό για να τον εκφοβίσει. Δεν θα ανεχτούμε τους ομοϊδεάτες αυτών που με το αίμα του ο λαός έδιωξε το 40-44 από την πατρίδα μας, να παριστάνουν τους “φίλους του λαού” και να σπέρνουν τη μισαλλοδοξία, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Η ΛΑΕ Μαγνησίας καλεί το λαό να αντιταχτεί μαζικά σε όλους τους αυτοαποκαλούμενους «εθνοσωτήρες» που παζαρεύουν την πατρίδα μας στα τραπέζια των τοκογλύφων, ντόπιων και ξένων, που μας αλυσοδένουν σήμερα  για να θησαυρίζουν τα παράσιτα και οι τοκογλύφοι.

Να αντιταχτεί μαζικά σε ντόπιους και ξένους κεφαλαιοκράτες και τους πολιτικούς εντολοδόχους τους, που πάνω στη δική μας φτώχεια συσσωρεύουν δισεκατομμύρια, καταδικάζοντας την πατρίδα μας  -και κυρίως τη νέα γενιά της- στη φτώχεια, τα αδιέξοδα και την ξενιτιά.

Η ΛΑΕ Μαγνησίας καλεί το λαό σε ενότητα και αγώνα στο δρόμο.  Αν κάτι έδειξε η επονίτικη και εαμική αντίσταση είναι ότι ο λαός είναι γίγαντας και μπροστά του μπορεί να σαρώσει όλους αυτούς που σε κάθε εποχή ζητάν να τον κρατάν διαρκώς .

Με φάρο και οδηγό τις υποθήκες του μεγάλου ΕΑΜ και της θρυλικής ΕΠΟΝ που τα 74 χρόνια της που γιορτάζουμε σήμερα, πορευόμαστε με αισιοδοξία και με ακλόνητη πίστη τον δύσκολο, αλλά μοναδικό δρόμο που μας απομένει να βαδίσουμε, για την εθνική Ανεξαρτησία, τη Δημοκρατία και την κοινωνική Αξιοπρέπεια.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση