Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Συμφωνεί η ΕΛΜΕ με τις δημιουργικές εργασίες και το Λύκειο
Συμφωνεί η ΕΛΜΕ με τις δημιουργικές εργασίες και το Λύκειο

Συμφωνεί η ΕΛΜΕ με τις δημιουργικές εργασίες και το Λύκειο

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας με την ανακοίνωσή του στις 31/10/2016 είχε πάρει θέση για τις δημιουργικές εργασίες, όταν οι σχολικοί σύμβουλοι της περιοχής ζήτησαν την υλοποίηση των υποχρεωτικών εργασιών, χωρίς να έχει αποσταλεί σχετική εγκύκλιος (αυτή στάλθηκε στις 23/12/16).
Επαναλαμβάνουμε ότι οι εργασίες των μαθητών είναι μια μορφή μάθησης που οι εκπαιδευτικοί αξιοποιούν και πρέπει να αξιοποιούν, στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνθηκών, της διδακτέας ύλης, του ωρολογίου προγράμματος, της παιδαγωγικής ευθύνης και ελευθερίας τους. Ως εκπαιδευτικοί όχι μόνο δεν διαφωνούμε με τις εναλλακτικές μορφές μάθησης, αλλά επιμένουμε στην ύπαρξη των προϋποθέσεων ώστε να αναπτυχθεί η κριτική και δημιουργική ικανότητα των μαθητών και η διεύρυνση των γνώσεων.

Η καλλιέργεια πνεύματος ομαδικής εργασίας και η παιδαγωγική συνεργασία των διδασκόντων διαφόρων αντικειμένων δεν επιτυγχάνεται με ένα διήμερο «φιέστας» όπως φαίνεται από τις οδηγίες της εγκυκλίου. Ο αιφνιδιασμός, η προχειρότητα, η αποσπασματικότητα με την οποία φαίνεται ότι σχεδιάστηκε η εφαρμογή τους από το Υπουργείο (γραφειοκρατική διαδικασία, ασάφειες, πλαίσιο αξιολόγησης κλπ) στη μέση της σχολικής χρονιάς, προκαλεί εύλογα ερωτήματα και αντιδράσεις.

Είναι γνωστά τα προβλήματα που αφορούν την παντελή έλλειψη επιμόρφωσης και στήριξης του εκπαιδευτικού έργου, την κινητικότητα των εκπαιδευτικών σε πολλά σχολεία, το χαοτικό περιβάλλον που θα εργάζονται οι μαθητές είτε ατομικά είτε ομαδικά, την έλλειψη βιβλιοθηκών, τον ελλιπή εξοπλισμό εργαστηρίων. Όλα αυτά δεν θα λειτουργήσουν προς όφελος των μαθητών και δεν θα προάγουν τη δημιουργικότητα και αυτενέργεια τους. Υπάρχει ο κίνδυνος να καταντήσουν οι «δημιουργικές εργασίες» μια υπόθεση υποχρεωτικής ρουτίνας και να χρησιμοποιηθούν ως «καλές πρακτικές» σχολείων σε ενδεχόμενη εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Εκτιμούμε ότι οι εργασίες πρέπει να είναι δυνατότητα επιλογής από εκπαιδευτικούς μια μαθητές, οργανικά ενταγμένες στο μάθημα στο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών κατάργησης της στείρας απομνημόνευσης, εναλλακτικών μορφών διδασκαλίας και εξέτασης.

Συντασσόμαστε με τη θέση της ΟΛΜΕ και καλούμε το Υπουργείο να ανακαλέσει την εγκύκλιο και να αρχίσει διάλογο με την ΟΛΜΕ. Υπενθυμίζουμε ότι η ΟΛΜΕ παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη σε όσους συναδέλφους δεν υλοποιήσουν τις δημιουργικές εργασίες.

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να εκδώσουν ψηφίσματα, με βάση το κείμενο – απόφαση της ΟΛΜΕ και να κατατεθούν στην ΕΛΜΕ. Επίσης καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να συζητήσουν τις προϋποθέσεις για την εκπόνηση δημιουργικών εργασιών, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης για τις επερχόμενες αλλαγές στο Λύκειο. Στις 17/3 θα υπάρξει θεματική, περιφερειακή σύσκεψη – ημερίδα της ΟΛΜΕ, στη Λάρισα, με θέμα το Λύκειο και τη πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην οποία θα συμμετέχουν και ένας ή δύο συνάδελφοι από κάθε σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Για το ανωτέρω θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση τις επόμενες ημέρες.

Για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων της περιοχής

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας χαιρετίζει την ένταξη των Σύριων προσφυγόπουλων της περιοχής στο Δημοτικό Σχολείο. Χαιρετίζουμε την παρουσία των εκπαιδευτικών της Μαγνησίας και των πολιτών της Ν. Ιωνίας και του Βόλου στην υποδοχή των προσφυγόπουλων την πρώτη μέρα των μαθημάτων τους στο 9ο Δ.Σ. της Ν. Ιωνίας. Γνωρίζουμε πως η συμμετοχή μας στην υποδοχή και η απαίτηση μας τα προσφυγόπουλα να έχουν πρόσβαση χωρίς αστερίσκους στο εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν αποτελεί φιλανθρωπία ούτε απλά αλληλεγγύη, αλλά χρέος ανθρωπιστικό και καθήκον ταξικό.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την τραμπούκικη επίθεση της ναζιστικής, εγκληματικής Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, ενάντια σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Καταδικάζουμε κάθε φανερή ή κρυπτο-φασιστική απόπειρα εμπόδισης του δικαιώματος της μόρφωσης, ρατσιστικών διακρίσεων και γενικότερα στέρησης ανθρώπινων δικαιωμάτων, ειδικά σε παιδιά.

Χαιρετίζουμε την επερχόμενη λειτουργία και του τμήματος για τα προσφυγόπουλα του Γυμνασίου και καλούμε για την άμεση έναρξη των μαθημάτων. Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα και ειδικά τους συναδέλφους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να δώσουμε και πάλι ενωτικό – αγωνιστικό παρόν στο καλωσόρισμα των παιδιών, στο απογευματινό τμήμα (ΔΥΕΠ) του 10ου Γυμνασίου Βόλου. (Θα υπάρξει ανακοίνωση μόλις γίνει γνωστή η ημέρα).

Απαιτούμε την εγγραφή όλων των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, χωρίς κανέναν αποκλεισμό, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα τους για μετεγκατάσταση σε χώρους προορισμού. Απαιτούμε την πλήρη υγειονομική κάλυψη και την πρόσληψη με μαζικούς, μόνιμους διορισμούς του αναγκαίου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών όλων των παιδιών.

ΟΛΜΕ: Για την επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής σε δημοτικό σχολείο στο Πέραμα

Η ΟΛΜΕ καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση της ναζιστικής, εγκληματικής Χρυσής Αυγής σε γονείς, δασκάλους και εκλεγμένους συνδικαλιστές στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος, την Τρίτη, 17 Γενάρη 2017, μέλη της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον υπόδικο βουλευτή Γιάννη Λαγό, συγκεντρώθηκαν από το πρωί έξω από το σχολείο, με σκοπό να τρομοκρατήσουν γονείς και δασκάλους, με αφορμή την απόφαση για τη λειτουργία του σχολείου ως Δομής Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ).

Το μεσημέρι και ενώ στο σχολείο παρέμεναν οι μαθητές του ολοήμερου, λίγο πριν την έναρξη σύσκεψης φορέων της περιοχής και παρά την αντίσταση των εκπαιδευτικών, οι χρυσαυγίτες εισέβαλλαν στο χώρο του σχολείου, μέσα στον οποίο γρονθοκόπησαν και προπηλάκισαν γονείς και εκπαιδευτικούς, μεταξύ των οποίων μέλη της Διοίκησης της Ένωσης Γονέων και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ν. Πλουμπίδη», μπροστά στα αδιάφορα βλέμματα των ελάχιστων αστυνομικών που βρίσκονταν εκεί, παρά την σοβαρότητα της κατάστασης.

Με την αποφασιστική στάση εκπαιδευτικών και γονέων βγήκαν έξω από το σχολείο όπου συνέχισαν να χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, με ψευδείς και παραπλανητικές διαδόσεις γύρω από την υγεία των παιδιών των προσφύγων και απειλές ενάντια σε εκπαιδευτικούς και γονείς.

Η τραμπούκικη επίθεση της Χ.Α., με την επανεμφάνιση ομάδων κρούσης (των γνωστών «ταγμάτων εφόδου») και μάλιστα σε σχολικό χώρο και μπροστά σε μικρά παιδιά, δείχνει πόσο έχει αποθρασυνθεί η ναζιστική συμμορία που τολμά να ξαναεμφανίζεται με τον ίδιο εγκληματικό τρόπο και στα ίδια μέρη όπου έχει κάνει δολοφονικές επιθέσεις για τις οποίες δικάζεται (επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες και στα μέλη του ΠΑΜΕ, δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο γειτονικό Κερατσίνι).

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της Κυβέρνησης γιατί με τη στάση της αποθρασύνει τη Χ.Α. Τη νομιμοποιεί, όπως με τη συμμετοχή της στη φιέστα στο Καστελόριζο μαζί με κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, την ίδια ώρα που έχει επιτρέψει να μετατραπεί η δίκη σε ατελείωτο σήριαλ, με αποτέλεσμα την ελεύθερη δράση των υπόδικων Χρυσαυγιτών. Στο συγκεκριμένο περιστατικό, αντί να πάρει όλα τα μέτρα για να προλάβει ή έστω να σταματήσει τη δράση των ταγμάτων εφόδου και να εξασφαλίσει τη λειτουργία και τη δράση των εκπαιδευτικών φορέων, απουσιάζει, ενώ το Υπουργείο Παιδείας «καταδικάζει» τα γεγονότα «δίκην παρατηρητή των εξελίξεων»!

Οι φασιστικές επιθέσεις δεν πρέπει και δεν θα μείνουν αναπάντητες .

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να αγκαλιάσουν τα κατατρεγμένα, εξαιτίας του ιμπεριαλιστικού πολέμου, προσφυγόπουλα. Να απομονώσουν τις ρατσιστικές, ξενοφοβικές κραυγές.

Για την ανεργία, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τη φοροεπιδρομή δεν ευθύνονται οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Ο πραγματικός αντίπαλος είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης, που μπροστά στο κέρδος ισοπεδώνει τα πάντα, γεννά τη φτώχεια, ανεργία, πολέμους και μαζικούς ξεριζωμούς.
Η ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να απομονώσουν τις ρατσιστικές, ξενοφοβικές κραυγές.
 Απαιτούμε την πλήρη και ομαλή ένταξη των παιδιών στο Δημόσιο Σχολείο, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.
 Με ευθύνη του κράτους πρέπει τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, για την υγεία των παιδιών, την εξασφάλιση όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.
 Εγγραφή όλων των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, χωρίς αποκλεισμούς, εμπόδια και διαχωρισμούς, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για μετεγκατάσταση στις χώρες τελικού προορισμού.
 Πρόβλεψη για τη δωρεάν μεταφορά και ισοκατανομή τους στα όμορα σχολεία των δομών «φιλοξενίας». Ίδρυση ολιγομελών Τάξεων Υποδοχής εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας, και τμημάτων για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας. Πρόσθετες υποστηρικτικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες. Δωρεάν σίτιση και υγειονομική περίθαλψη για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.
 Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών για τη μόρφωση όλων των παιδιών που ζουν στη χώρα μας.
Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες και μετανάστες, απομονώνουμε τους φασίστες.
Ο φασισμός, η τρομοκρατία και ο ρατσισμός δεν θα περάσουν!

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση