Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » “Στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σας…”
“Στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σας…”

“Στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σας…”

του
Κώστα Δελημήτρου
μέλος του Π.Σ. της ΛΑ Ε.π. βουλευτής

Οι δωσιλογικές κυβερνήσεις της κατοχικής περιόδου λίγα θα είχαν να ζηλέψουν σε ότι αφορά την υποτελή στάση που τηρούν οι κυβερνήσεις των μνημονίων και ειδικότερα η τελευταία συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτή, διαφοροποιείται μόνο ως προς το μέγεθος του ψεύδους, της υποκρισίας και της υποτακτικότητας που δείχνει απέναντι στους νέους δυνάστες – κατακτητές της Πατρίδας μας και του Λαού της.

Προκειμένου όμως να μην κινδυνεύσουμε να χαρακτηριστούμε εμπαθείς σε σχέση με την κριτική μας στην κυβέρνηση της “αριστεράς” (πέρασε και δεν ακούμπησε) ιδιαίτερα τώρα που η τελευταία έχει να επιδείξει “επιτυχίες” στο πρόσφατο eurogroup. Αλλά ας εξετάσουμε αναλυτικότερα και ας αξιολογήσουμε τα κατορθώματα της “σκληρής” διαπραγμάτευσης που ακολούθησε η Ελληνική κυβέρνηση και κατάφερε τα παρακάτω:

α) Την Δευτέρα το πρωί το ελληνικό χρέος ήταν 323,7 δις ευρώ, με εξαντλητική δουλειά της ομάδας διαπραγμάτευσης (βλέπε: Τσακαλώτος, Σταθάκης, Χουλιαράκης & σια.) παρέμεινε ακριβώς το ίδιο την Δευτέρα το βράδυ μετά την απόφαση του Eurogroup.
Οφείλουμε να συγχαρούμε την κυβέρνηση η οποία δείχνοντας αταλάντευτη θέληση αποδέχθηκε την βασική αξίωση του Σόιμπλε και του ευρωενωσιακού κατεστημένου να αποπληρώσει το χρέος “μέχρι τελευταίας ς”, (χίλια συγνώμη σεντς ήθελα να πω και δηλώνω ότι δεν θα ξαναχρησιμοποιήσω αυτή την “κακιά” λέξη).

β) Την Δευτέρα το πρωί η ελληνική κυβέρνηση προσέρχονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με κυρίαρχο στόχο κάθε είδους δέσμευση που θα αφορούσε στην μείωση του χρέους. Με “κοπιαστική” δουλειά η ομάδα διαπραγμάτευσης έπεισε τους καλούς μας εταίρους/δανειστές (βλέπε: δανειστές/τοκογλύφους) να “κλωτσήσουν” τα μεσοπρόθεσμα για ελάφρυνση του χρέους που υποτίθεται είναι και τα σημαντικότερα μετά το καλοκαίρι του 2018.

Οφείλω να ομολογήσω ότι η διπλωματική δεινότητα και πονηρία που επέδειξαν οι διαπραγματευτές μας είναι πρωτοφανείς στα παγκόσμια διπλωματικά χρονικά. Ενώ η κυβέρνηση “διαφωνεί” με τα μνημόνια τα οποία εξαναγκάζεται να εφαρμόσει, ταυτόχρονα καθυστερούν ώστε να έχει ολοκληρωθεί το 3ο Μνημόνιο (το δικό τους, το φιλολαϊκό μνημόνιο) που θα προετοιμάσει το “έδαφος” για το 4ο ακόμη καλύτερο Μνημόνιο (σύμφωνα και με τις προτάσεις–οδηγίες του ΔΝΤ, έπιασε τόπο η επίσκεψη , χαλάλι η των Αθηναίων και η απαγόρευση των συγκεντρώσεων που επέβαλαν).

γ) Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση και η διαπραγματευτική ομάδα προσήλθε στο eurogroup συγκρινόμενη με την “επιτυχία ιστορικών διαστάσεων” του Αντώνη Σαμαρά το 2012. Έτσι λοιπόν “επέβαλαν” στους δανειστές βραχυπρόθεσμα που ορίζουν την επιμήκυνση αποπληρωμής των ομολόγων από 28 σε 32,5 χρόνια κατά μέσο όρο και την μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων αποπληρωμής σε σταθερά.

Εύγε λοιπόν, σ' αυτούς τους πατριώτες που παρατείνουν τον ζυγό του χρέους στην Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα την επιβαρύνουν οικονομικά χαρίζοντας και άλλα κέρδη στους δανειστές μετατρέποντας το μέσο του 0,2% σε 1,5%. Τους αξίζουν συγχαρητήρια γιατί απέσπασαν, θεωρητικά και μόνο, ελάφρυνση του χρέους βασισμένη σε σενάρια (επιστημονικής φαντασίας) για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των ευρωπαϊκών επιτοκίων της τάξης των 46 δισ μέχρι το 2060. Δεν αισθάνονται καθόλου την ανάγκη να εξηγήσουν/απολογηθούν γιατί δεν επετεύχθη ο στόχος που ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει για χαλάρωση της λιτότητας με μείωση του στόχου αναφορικά με το πλεόνασμα, από 3,5% μέσα στο 2018 ή το 2019 σε 2% του ΑΕΠ.

δ) Την Δευτέρα το πρωί η κυβέρνηση εκκινούσε την διαπραγμάτευση με στόχο να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Γι' αυτό μην την κατηγορείτε που όχι μόνο δεσμεύτηκε η ίδια, αλλά δέσμευσε (μην δίνετε σημασία στο σύνταγμα) και τις επόμενες κυβερνήσεις για αβάσταχτα, υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% “σε μεσοπρόθεσμη βάση” (δηλ. όχι μόνο για το 2018, ο Γερούν είπε ότι μπορεί να είναι άλλα τρία, πέντε ή και… δέκα χρόνια!).

Για να συνεννοηθούμε, όπως δεν έχει σημασία για την κυβέρνηση που το ΔΝΤ έκρινε ανεπαρκή τα μέτρα του Eurogroup και ζητάει επιπρόσθετα μέτρα 4,2 δισ. ευρώ με μείωση του αφορολόγητου και των κυρίων συντάξεων σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, έτσι δεν έχει και καμία σημασία που αυτή η ρύθμισή θυμίζει κάτι από “κόφτη” που επί “ς θανάτου” η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει και ας την πρότεινε η ίδια στους δανειστές. Ομοίως δεν την απασχολεί το γεγονός ότι θα ωφεληθούν μόνο οι “ελληνικές” τράπεζες (που τις ελέγχουν ξένα funds), οι οποίες θα καλύψουν τις μαύρες τρύπες τους, χωρίς αύξηση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Το μόνο που την ενδιαφέρει, είναι η παράταση της θητείας της με ταυτόχρονη παραμονή στην και στο ευρώ πάση θυσία.

ε) Την Δευτέρα το πρωί η κυβέρνηση και η διαπραγματευτική ομάδα πήγε στο eurogroup να κουβεντιάσει την ταχύτητα και το εύρος των “μεταρρυθμίσεων”.
Την Δευτέρα το βράδυ το eurogroup περιέγραψε τα μέτρα που αποτελούν προϋπόθεση για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και μάλιστα με τάχιστη υλοποίηση από μέρους της κυβέρνησης Τσίπρα ώστε να χορηγηθεί η δόση. Οι δανειστές/τοκογλύφοι είναι κρυστάλλινοι, χωρίς διαφορές μεταξύ τους.

❶ “Ουσιαστική μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας” δηλαδή, ομαδικές , μόνιμη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ΛΟΚ-ΑΟΥΤ και του Μνημονίου η κατρακύλα δεν έχει τελειωμό.

❷ Άνοιγμα των “κλειστών επαγγελμάτων” και

❸ Λειτουργία του Υπερυ εκποίησης της δημόσιας περιουσίας μέχρι τον Γενάρη.

Όπως όλοι πια καταλαβαίνουμε, σ' αυτόν τον τόπο τα μεγαλύτερα εγκλήματα γίνονται όταν οι θύτες προσπαθούν να πουλήσουν σαν “εθνικό θρίαμβο” την υποταγή, την υποτέλεια και τον δωσιλογισμό.

Είναι φανερό ότι η υποτελής κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ήδη συμφωνήσει σε όλα ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση ενώ την ίδια ώρα προσπαθεί να βρει ένα όμορφο περιτύλιγμα για να την “πλασάρει” στην κοινή γνώμη. Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας, τα φτωχά λαϊκά στρωματά, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και αγρότες, η νεολαία, ο κόσμος της προκοπής και του πολιτισμού έχει μόνο ένα δρόμο να ακολουθήσει. Τον δρόμο του πραγματικού, λαϊκού ξεσηκωμού, τον μόνο που μπορεί να αποτρέψει την συνέχιση της κοινωνικής καταστροφής και της παγίωσης της Ελλάδας σε ρόλο αποικίας χρέους των δανειστών της.

Τα έδωσαν όλα και πήραν τα … γνωστά,καιρός να τους δώσουμε τα … παπούτσια στο χέρι!!

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση