Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Στ. Λημνιός: Πηγαίο νερό για τον Βόλο. Λεηλασία του Πηλίου. Υπάρχει λύση;
Στ. Λημνιός: Πηγαίο νερό για τον Βόλο. Λεηλασία του Πηλίου. Υπάρχει λύση;

Στ. Λημνιός: Πηγαίο νερό για τον Βόλο. Λεηλασία του Πηλίου. Υπάρχει λύση;

Στον προγραμματισμό της γαι την επόμενη χρονική περίοδο έχει ενταχθεί ένα μεγαλεπιβολο σύνολο έργων, τα οποία έχουν σκοπό να συλλέξουν τα νερά των πηγών που βρίσκονται πάνω από την Μακρινίτσα και να τα μεταφέρουν στο δίκτυο ύδρευσης του Βόλου. Στον σχεδιασμό προβλέπεται ακόμη και υδρομαστευση των πηγών στα Χανια και μεταφορά τους στους αγωγούς που θα κατεβαίνουν από την Μακρινίτσα.

Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση της ισχυρίζεται ότι θα υδρομαστευσει 7 εκατ. κυβ. νερού ετησίως και έτσι θα καταργήσει τις γεωτρήσεις που παρέχουν στο Βόλο νερό κακής ποιότητας.
Υπενθυμίζω ότι οι ανάγκες του πολεοδομικου συγκροτήματος σήμερα είναι περίπου 13 εκ. κυβ. ετησίως και από αυτά τα 2/3 περίπου προέρχονται από γεωτρήσεις- κυρίως του κάμπου – ενώ το υπόλοιπο από πηγές του Πηλίου.
Θα προκαλεσει σοβαρες και ανεπιστρεπτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις μια τέτοια παρέμβαση.
Στην εισηγητικη τους οι εμπνευστές του έργου αναφέρουν ότι θα υπάρχει πρόβλεψη για τις αναγκες του οικοσυστηματος και
ότι το περίσσευμα θα μεταφέρεται στον Βόλο.
Πάνω σ`αυτό το συνειδητό λάθος στηρίζεται η νομική και ηθική αποδοχη του έργου.
Α. ΤΑ ΝΕΡΆ ΑΥΤΆ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ
Αν υπήρχε πλεόνασμα θα ήταν ορατό, διότι θα κυλουσαν μέσω των χειμμαρων Κραυσινδων και Αναυρος στον Παγασητικό.
Θα τα βλέπαμε.
Οι πηγές αυτες σήμερα τροφοδοτούν οριακά το οικοσύστημα και αρδευουν τις ορεινές καλλιέργειες.
Καμμια σοβαρή ΜΠΕ δεν μπορει να αποφανθεί για τις ανάγκες ενός τέτοιου πληθωρικου και υδροφιλου, μοναδικού οικοσυστηματος.
Οι οποίοι υπολογισμοί γίνουν, θα είναι κατά παραγγελία και θα στοχευουν σε ένα προμελέτημενο αποτελεσμα.
Τα καταστροφικά για το Πήλιο αποτελέσματα μιας τέτοιας εγκληματικής επέμβασης θα αργήσουν αλλά όταν έρθουν θα είναι τετελεσμενα.
Το βουνό θα χάσει την χλωρίδα και την πανίδα του μέσα σε δύο δεκαετίες ενώ η πόλη θα συνεχίσει να πλένει και αυτοκίνητα χωρίς να αναρωτιέται πως το πράσινο έγινε κίτρινο.
Το πολυσχιδες δάσος θα χάσει την αυρικη του ικανότητα και αργά ή γρήγορα θα γίνει στάχτη.
Μία τέτοια εξέλιξη πρέπει να εμποδιστει από τους ανθρώπους που αγαπούν τη .
Που λατρεύουν τον τόπο.
Οι Βολιώτες καλούνται να ψάξουν για τη χαμένη τους ταυτότητα.
Β. ΥΠΆΡΧΕΙ ΛΥΣΗ
Ναι, υπάρχει.
Εφαρμόζεται σε όλες τις κοινωνίες που σέβονται το περιβάλλον και σχεδιάζουν το μέλλον με γνώμονα την αειφορια και τον σεβασμό της φύσης.
Μία σειρά από μικρούς ταμιευτηρες νερού, ανοιχτούς, στη ροή αυτών των υδάτων θα συγκέντρωνε τα πλεονάσματα του χειμώνα για να διατεθούν το καλοκαίρι.
Με τέτοια έργα ή ποσότητα του νερού θσ ήταν αυταποδειχτη και η τροφοδοσία του δικτύου ύδρευσης του Βόλου θα γινόταν σε αρμονία με τις ανάγκες του οικοσυστηματος.
Άλλωστε αυτή τη λύση επέλεξε η ΔΕΥΑΜΒ για να συλλέξει τα νερά του Βρυχωνα στην περιοχή του Αγ. Βλασιου.
Η κατασκευή ενός τέτοιου πλέγματος ταμιευτήρων θα λειτουργεί αυτοματα σε όρια ισορροπίας μεταξύ των αναγκών ύδρευσης, ς και διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο αποκλεισμός απο το Δ. Σ. της ΔΕΥΑΜΒ του συνόλου των αολιτευσεων δεν πρέπει να είναι αιτία για αποσιωπηση του προβλήματος.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση