Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Στ. Λημνιός: Οι εκπομπές Υδράργυρου από την δραστηριότητα της ΑΓΕΤ
Στ. Λημνιός: Οι εκπομπές Υδράργυρου από την δραστηριότητα της ΑΓΕΤ

Στ. Λημνιός: Οι εκπομπές Υδράργυρου από την δραστηριότητα της ΑΓΕΤ

Α) . Η ΣΥΘΉΚΗ ΜΙΑΜΑΤΑ είναι μια που υπογράφτηκε από όλες τις χώρες του πλανήτη και αναφέρεται στην ανάγκη ς της χρήσης υδράργυρου αλλά και τον περιορισμό των εκπομπών του από βιομηχανικές δραστηριότητες με την  λήψη συγκεκριμένων μέτρων.  Η χώρα μας την υπέγραψε το 2017

Β) . Στην πόλη του Βόλου λειτουργεί εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου – και σε απόσταση 150 μ από τον κατοικημένο αστικό ιστό το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της ΑΓΕΤ, του ομίλου LAFARGE.
Σύμφωνα με την ΜΠΕ που έχει εγκριθεί, το εργοστάσιο έχει δικαιώματα λειτουργίας έως τεσσάρων γραμμών παραγωγής.
Με την ισχύουσα ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, οι επί μέρους εκπομπές δεν αθροιζονται ώστε να υπάρχει αναφορά στο σύνολο εκπομπών του εργοστασίου, αλλά η κάθε γραμμή παραγωγής θεωρείται ανεξάρτητη.
Σήμερα λειτουργεί μόνο μια αλλά αν ξεκινήσει και δεύτερη, οι ρυποι θα αυξηθούν με αποτελέσματα τραγικά για την δημόσια υγεία και αυτό θα θεωρείται νόμιμο..
Γ). Πάντα σύμφωνα με την εγκεκριμένη ΜΠΕ, η διασπορά των αερίων ρύπων, μετά την έξοδο από την καπνοδόχο και τον αντιρρυπαντικό εξοπλισμό, γίνεται σε δύο κύριες ζώνες που περιορίζονται εντός της κατοικημένης περιοχής της πόλεως. Μάλιστα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ύπαρξη του λόφου της Γορίτσας, που στην ΜΠΕ αναφέρεται ως φυσικό εμπόδιο στη μεταφορά ρύπων από την ΑΓΕΤ προς την πόλη.
Μετά από αυτό, θα έπρεπε οι δημόσιες αρχές ή οι υπεύθυνοι του εργοστασίου να έχουν τοποθετήσει στην πευκόφυτη αυτή περιοχή την κατάλληλη προειδοποιητική σήμανση, ώστε οι επισκέπτες και οι αθλούμενοι να γνωρίζουν τι αναπνέουν εκεί.
Υπενθυμίζω ότι οι συγκεντρώσεις αρσενικού στον λόφο αυτό μετρήθηκαν σε εργαστήριο του Καναδά, το , στα 720 ppm με όριο της Φιλανδικής νομοθεσίας τα 5 ppm. Υψηλές συγκεντρώσεις, που ξεπερνούν τα κρίσιμα όρια της ς, βρέθηκαν και σε χρώμιο, νικέλιο, αντιμόνιο και κάδμιο.
Έκτοτε αναμένουμε πότε η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα κάνει πράξη την υπόσχεση της για μετρήσεις βαρέων μετάλλων και διοξινών στο έδαφος.
Δ). Σύμφωνα με την ίδια ΜΠΕ, οι εκπομπές βαρέων μετάλλων ανέρχονται σε εκατοντάδες κιλά ετησίως. Ειδικά όμως για τον υδράργυρο, που είναι ισχυρό νευροτοξικό δηλητήριο, η ΑΓΕΤ μας πληροφορεί ότι απελευθερώνει ετησίως, με τα καυσαέρια της, περίπου 29 κιλά ετησίως, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αναπνέουν οι κάτοικοι.
Ε). Θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψη ότι οι μετρήσεις που αναφέρονται στην ΜΠΕ της ΑΓΕΤ έγιναν όταν το κύριο καύσιμο ήταν το πετ κωκ.
Σήμερα, που η καύση των πλαστικών έχει αντικαταστήσει το 40%-50% αυτού του καυσίμου, το πιο πιθανό είναι οι εκπομπές Υδράργυρου να είναι αυξημένες σε σημαντικό βαθμό.
Για τους παραπάνω λόγους πρέπει να απαγορευτεί στο εργοστάσιο αυτό η που περιέχουν πλαστικά αλλά και πετ κωκ. Αυτό επιβάλλεται να γίνει άμεσα για να προστατευτεί η δημόσια υγεία και κυρίως των μικρών παιδιών.
Ας μη ξεχνάμε ότι ο Βόλος κατέχει την πρώτη θέση στην Ελλάδα σε πρόωρους θανάτους από καρκίνο και εγκεφαλικά.
Αυτό έδειξε η μελέτη που έκανε το Θεσσαλίας το . Δεν υπάρχει για εφησυχασμό.
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση