Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Σήμερα οι Σταγιάτες, αύριο ίσως η Αισωνία 
Σήμερα οι Σταγιάτες, αύριο ίσως η Αισωνία 

Σήμερα οι Σταγιάτες, αύριο ίσως η Αισωνία 

 

Η Δημοτική αρχή τελικά εμφανίστηκε μετά από την πολυήμερη φυσική και θεσμική της απουσία, καθώς ήταν απομονωμένη και κρυμμένη σε ένα ασφαλές και πολυτελές περιβάλλον σε όλες τις δύσκολες μέρες του κορωναϊού.

Επανήλθε έχοντας την πρόθεση να δώσει ένα τέλος σε κάτι που την ενοχλεί, την εκνευρίζει και που στέκεται εμπόδιο εδώ και χρόνια στα σχέδια της.

Επανήλθε αποφασισμένη να καταστρατηγήσει, να εκμεταλλευτεί, να πουλήσει και να εκπληρώσει υποσχέσεις σε εργολάβους και επιχειρηματίες, όπου το μόνο που σκέπτονται είναι η καταλήστευση των φυσικών πόρων (εν προκειμένω) στο όνομα του κέρδους.

Αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες στις Σταγιάτες είναι μία κλιμάκωση των ενεργειών της Δημοτικής αρχής ώστε να μπορέσει να «βάλει στο χέρι» το νερό των Σταγιατών προς ικανοποίηση των παραπάνω.

Έχει στα χεριά της εργαλεία, όπως :

  • Επιτροπές, οι οποίες αποφασίζουν για τέτοιου είδους θέματα σύμφωνα με τις επιθυμίες και μόνο του δήμαρχου, εξαλείφοντας έτσι οποιανδήποτε συναίνεση ή στοιχειώδη δημοκρατικότητα. Δωράκια από μια κυβέρνηση φερέφωνο των καπιταλιστών (τι άλλο θα μπορούσε να ήταν;)
  • Νομοσχέδια που αφορούν στο περιβάλλον όπως το τελευταίο τερατούργημα
  • Την φασίζουσα νοοτροπία του Ενός Ανδρός στον Δήμο Βόλου.
  • Την συγκυρία και το φοβικό περιβάλλον όπως αυτό προέκυψε ως αποτέλεσμα της ανυπαρξίας των κοινωνικών δομών και της ανάδειξης της ταξικής σύνθεσης του κοινωνικού ευρύτερου γίγνεσθαι.

Οι υπεύθυνοι «αχυράνθρωποι» του Δήμου έκριναν λοιπόν ότι είναι ο κατάλληλος ώστε να «τελειώσουν» με το θέμα των Σταγιατών.

ΟΜΩΣ για ακόμα μια φορά οι κάτοικοι-δημότες- του χωριού στις Σταγιάτες είναι σε διαρκή ετοιμότητα. Έχουν στο πλευρό τους και τους του Βόλου και όχι μόνο  και έτσι στέκονται απέναντι και αντιστέκονται στους παραπάνω σχεδιασμούς.

Η των πολύμορφων αγώνων τους (γιατί και άλλοι καλοθελητές στο παρελθόν εποφθαλμιούσαν τα νερά αλλά…) γράφεται μέσα από συλλογικές , αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, με σύνθημα την αυτοδιαχείριση και μας δηλώνουν ότι εμείς ορίζουμε την καθημερινότητα μας και έχουμε λόγο στο ποιος και γιατί ορίζει και  καθορίζει την συνέχεια.

Ως ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ της Τοπικής Κοινότητας Διμηνίου λαμβάνουμε υπόψη τα παραπάνω μηνύματα που έρχονται από τον αγώνα των κατοίκων στις Σταγιάτες, όπως και τις προθέσεις της Δημοτικής αρχής, καθώς αυτές προδίδονται από την μέχρι τ στάση της όσον αφορά στην άρδευση αλλά και στα θέματα του νερού γενικότερα όπως:                                        

  • Η ΔΕΥΑΜΒ με απόφασή της αποποιείται οποιαδήποτε διαχείριση της άρδευσης.
  • Η Δημοτική Αρχή ήδη απαξιώνει και αδιαφορεί για ό,τι θεσμικό ή υλικοτεχνικό θέμα αφορά στην άρδευση, στην ευρύτερη περιοχή της Αισωνίας (βλέπε προσλήψεις Υδρονομέων, επισκευές ζημιών, πρόγραμμα άρδευσης κ.λπ).
  • Ουδείς αναφέρεται ούτε επιθυμεί να ανοίξει το θέμα για το πώς προέκυψε και υφίσταται ένα δυσθεώρητο λειτουργικό έως τ κόστος (ένα θέμα που έχει την έναρξή του με ευθύνη και των προηγούμενων Δημοτικών αρχών και ιδιαίτερα των τοπικών).
  • Παράλληλα στην Αισωνία μέχρι σήμερα υφίσταται και διαιωνίζεται  μια συντεχνιακά οργανωμένη στρατηγική από προεξάρχουσες παραγωγικές ομάδες που (υπέρ) εκμεταλλεύονται το νερό.
  • Το ότι οι παραπάνω απέχουν από κάθε υλική συνδρομή , κάθε συνετή οικολογική διαχείριση και μη αντιμετωπίζοντάς το σαν ένα φυσικό αγαθό και σαν ανθρώπινο δικαίωμα για όλους, συνεχίζουν να κτίζουν κομματικές πελατείες και τακτικές δούναι και λαβείν προς όφελος των εν λόγω ευνοημένων ελέω Θεού.
  • Η απαξίωση έχει γενικευθεί, ιδιαίτερα όσο αφορά τον ρόλο που θα έπρεπε να έχει το τοπικό συμβούλιο. Μην έχοντας την πολιτική βούληση και πρόθεση να θέσει το αρδευτικό νερό ως προεξάρχον θέμα την κοινωνίας της Αισωνίας, απλώς περιμένει να δει το τι θα αποφασίσει ο Άναξ του Δήμου και κυριολεκτικά σπρώχνει το θέμα κάτω από το «χαλί».
  • Θέμα το οποίο έπρεπε να είναι κυρίαρχο αφού το νερό καθορίζει την παραγωγική δομή και την οικονομία του τόπου.  

Τα παραπάνω προλειάνουν το έδαφος ώστε να προκύψουν και να καταλογιστούν ατομικές ευθύνες (επίκαιρη μέθοδος αποποίηση ευθυνών της διοίκησης) όπως και συναισθήματα αυτοενοχοποίησης για όσους έχουν ανάγκη και χρησιμοποιούν το αρδευτικό νερό ως αγαθό άμεσα συνυφασμένο με τον άνθρωπο.

Θεωρούμε λοιπόν ότι δεν θα αργήσει να εκδηλωθεί μια παρόμοια «» από την Δημοτική αρχή, με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση ή εργολαβοποίηση των νερών της άρδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Αισωνίας.

         Σήμερα οι Σταγιάτες και τα χωριά του Πηλίου. Αύριο η Αισωνία

         Τα μέχρι τώρα γεγονότα και ό,τι ακολούθησε στις Σταγιάτες, μας δείχνουν ξεκάθαρα τι προοιωνίζουν οι σχεδιασμοί της Δ. Αρχής.

         Οι των κατοίκων των Σταγιατών  σηματοδοτούν τον μοναδικό τρόπο και δρόμο για το πως θα  ορίζουμε εμείς την καθημερινότητά μας ,την αξιοπρέπειά μας, το περιβάλλον που μας αρμόζει να ζούμε ,την λειτουργία της κοινότητάς μας   

         Καλούμε τους πολίτες του Βόλου, του πολίτες της Αισωνίας να σταθούν αλληλέγγυοι και καταθέσουν την έμπρακτη συμπαράστασή τους στου ς των κατοίκων των Σταγιατών.

ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ Διμηνίου

Αλέξανδρος Χατζηχαραλάμπους

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση