Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Σε εγκατάλειψη το Βένετο τον τελευταίο χρόνο από τη Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίο
Σε εγκατάλειψη το Βένετο τον τελευταίο χρόνο από τη Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίο

Σε εγκατάλειψη το Βένετο τον τελευταίο χρόνο από τη Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίο


του
Τοπικού Συμβούλου Βενέτου
του δημοτικού διαμερίσματος Κεραμιδίου
του Δήμου Ρήγα ου Χρ. Γαλάτου

BENETO, το στολίδι του βορειοανατολικού Πηλίου. Είναι το τελευταίο χωριό του ΒΑ Πηλίου, λίγο πριν αρχίσει το Μαυροβούνι.
Σε υψόμετρο 250 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, αμφιθεατρικά χτισμένο, με πλούσια βλάστηση και με ανεμπόδιστη θέα προς το Αιγαίο.

Η περιοχή γύρωθεν αυτού, έχει χαρακτηρισθεί ως περιοχή απείρου κάλλους (natura) και αυτόν τον σπάνιο φυσικό πλούτο, οι κάτοικοί του, τον έχουν προστατεύσει και τον διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού μέχρι και σήμερα. Ακόμη και η ανοικοδόμηση του χωριού, γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

Με την εφαρμογή του Καλλικράτη, το Βένετο υπάγεται πλέον διοικητικά στο Δήμο Ρήγα ου. Μαζί με το , τα δύο αυτά χωριά, αποτελούν τη θαλάσσια πύλη του μεγάλου σε έκταση αυτού Δήμου.
Κι όμως αυτό το χωριό, το Βένετο, το στολίδι του Δήμου Ρήγα Φεραίου, δυστυχώς, δεν τυγχάνει της ανάλογης προσοχής που του αρμόζει, αλλά αντιθέτως, τον τελευταίο χρόνο, δοκιμάζει την πλήρη απαξίωση από τη σημερινή δημοτική αρχή του Δήμου μας.

Τα προβλήματα είναι πολλά, κάποια απαιτούν , κάποια άλλα απλά προγραμματισμό και οργάνωση, αρκεί οι αρμόδιοι φορείς να ενσκήψουν και να ασχοληθούν με αυτά.

Θα αναφέρω λοιπόν ορισμένα προβλήματα του χωριού μας, τα οποία έχουν γνωστοποιηθεί εγγράφως στη σημερινή δημοτική αρχή πολλαπλές φορές, για να δώσω το ερέθισμα να ασχοληθεί με το χωριό μας, κατατάσσοντας αυτά σε εντός και εκτός οικισμού.

Εντός οικισμού: Δρόμοι επικίνδυνοι από την έλλειψη μεταλλικών κιγκλιδωμάτων, επικίνδυνα δέντρα σε κοινόχρηστους χώρους, παντελής έλλειψη καθαρισμού χαντακιών, ρεμάτων και κοινόχρηστων χώρων, έλλειψη ηλεκτροφωτισμού σε πολλά σημεία του χωριού, ανυπαρξία φωτισμού στη δεξαμενή ς.

Εκτός οικισμού: Το σύνολο της αγροτικής οδοποιίας είναι κατεστραμμένο. Για πρώτη φορά φέτος, δεν έγινε καμιά παρέμβαση όπως γινότανε κάθε χρόνο.

Αποτέλεσμα, η αδυναμία των χωριανών να μεταβούν στα τά τους (κυρίως ελαιοπερίβολα), η αδυναμία να συλλέξουν τον καρπό (το 20% της παραγωγής δεν συλλέχθηκε), η αδυναμία να φροντίσουν τα δέντρα τους (λιπάσματα, κλαδέματα κ.λπ.), η αδυναμία των μελισσοκόμων να μεταβούν στους μελισσότοπους. Ακόμη λόγω της κάκιστης κατάστασης των αγροτικών δρόμων η πρόσβαση στην υδρομάστευση της πηγής του «βράχου», δεν είναι εφικτή. Φυσικά ούτε λόγος για καθαρισμό των δεξαμενών.

Το καλοκαίρι, για τους χωριανούς, είναι συνδεδεμένο με το επίνειο του χωριού το ιστορικό λιμανάκι «ΚΟΥΛΟΥΡΙ» και την «ΠΕΤΡΟΜΕΛΙΣΣΟ». Εκεί οι ψαράδες βγάζουν τις βάρκες τους για ψάρεμα και οι χωριανοί απολαμβάνουν το μπάνιο τους στα πεντακάθαρα του Αιγαίου. Δυστυχώς, αυτές οι μικρές απολαύσεις, δεν θα πραγματοποιηθούν εφέτος από τους Βενετιώτες και τους επισκέπτες του χωριού.

Οι , που οδηγούν στις παραλίες αυτές, είναι προσβάσιμες με δυσκολία ακόμα και με αυτοκίνητα 4×4. Μολονότι η δημοτική αρχή είχε δεσμευτεί στα τέλη Μαΐου ότι θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα της οδοποιίας στις επόμενες πέντε μέρες, εντούτοις έχει περάσει τόσος καιρός και όχι μόνο δεν έγινε καμιά παρέμβαση για το θέμα, αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει και κανένας προγραμματισμός επί τούτου.

Κατεστραμμένος είναι επίσης και ο περιφερειακός δρόμος προς «ΣΟΥΒΑΛΙΤ», ο μοναδικός δρόμος διαφυγής των κατοίκων του χωριού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή πυρκαγιάς.

Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα του Βενέτου. Δεν ζητούμε, από τη Δημοτική Αρχή ιδιαίτερη μεταχείριση ή προνόμια. Ζητούμε τη στοιχειώδη προστασία του χωριού μας προκειμένου οι κάτοικοι να έχουν την ποιότητα ζωής που τους αξίζει.

"Αλιεύοντας" την είδηση