Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Ραντεβού για «αποθεραπεία» στον Όλυμπο
Ραντεβού για «αποθεραπεία» στον Όλυμπο

Ραντεβού για «αποθεραπεία» στον Όλυμπο

Έχοντας την πεποίθηση ότι οι δυσκολίες της ζωής παίρνουν διαφορετικές –μικρότερες– διαστάσεις, όταν βρεθείς σε υψόμετρο 2.918 μ., μια πολυμελής ομάδα από αποθεραπευμένους, τους συγγενείς τους, και γιατρούς τους, όπως και από εθελοντές και έμπειρους , ξεκινάει για τον Όλυμπο αύριο το πρωί.

«Στόχος μας είναι η κορυφή του βουνού», διαμηνύει ο Κώστας Τσιβελέκας, πρόεδρος του Φυσιολατρικού Αθλητικού Ορειβατικού Συνδέσμου (ΦΑΟΣ), που μαζί με την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα ς» και τον Αθηναϊκό Ορειβατικό Σύλλογο ενώνουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου η περίπου 100μελής παρέα να κατακτήσει επιτυχώς το βουνό των Θεών. Η ανάβαση ξεκινάει το Σάββατο, ακολουθεί διανυκτέρευση σε καταφύγιο και την Κυριακή έχει προγραμματιστεί η κατάβαση. Ταυτόχρονα, στην παραλία της Κατερίνης, ο Ναυτικός Ομιλος της πόλης έχει προγραμματίσει κωπηλατικούς αγώνες και οι εθελοντικές ομάδες καμπάνια ενημέρωσης!

Οι πρώην , που έχουν υποβληθεί επιτυχώς σε μεταμόσχευση και βρίσκονται σε στάδιο αποθεραπείας, θα είναι πλαισιωμένοι από τους γιατρούς και εκείνοι με τη σειρά τους από τους ορειβάτες. «Με τη δράση μας αυτή η λέξη παίρνει σάρκα και οστά», επισημαίνει ο κ. Τσιβελέκας, που σπεύδει να καθησυχάσει όσους βρίσκουν το εγχείρημα παράτολμο. «Έχουμε ανέβει ξανά στον Όλυμπο το 2010». Ο στόχος, άλλωστε, των διοργανωτών είναι διττός: αφενός αποβλέπουν στην ψυχική ανάταση των συμμετεχόντων μετά την εξαιρετικά στρεσογόνο εμπειρία της μεταμόσχευσης, αφετέρου αποσκοπούν στη διάδοση της ιδέας της δωρεάς μυελού των οστών.

«Στην πραγματοποιούνται κάθε χρόνο 200 μεταμοσχεύσεις, 40 σε παιδιά», εξηγεί στην «Κ» ο δρ Στέλιος Γραφάκος, επιστημονικός διευθυντής της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Οραμα ς», «στο 1/3 των περιπτώσεων ο δότης είναι αδελφός, στις υπόλοιπες είναι εθελοντής κυρίως από το εξωτερικό».

Εν προκειμένω, η είναι ουραγός. «Έχουμε φθάσει με κόπο τους 55.000 δότες, όταν η Κύπρος διαθέτει 140.000», διευκρινίζει ο ίδιος. Ο δισταγμός πολλών να γίνουν σχετίζεται μάλλον με την εντύπωση ότι αυτό είναι επώδυνο. «Είναι πλέον τελείως ακίνδυνο και ανώδυνο», διαβεβαιώνει ο δρ Γραφάκος.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση