Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Προτάσεις προς ΕΣΒ για αντιμετωπίσουν οι έμποροι το δύσκολο χειμώνα που έρχεται;
Προτάσεις προς ΕΣΒ για αντιμετωπίσουν οι έμποροι το δύσκολο χειμώνα που έρχεται;

Προτάσεις προς ΕΣΒ για αντιμετωπίσουν οι έμποροι το δύσκολο χειμώνα που έρχεται;

του
Δημήτρη Κανελλή
μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου & ς

Τα φώτα της “Λευκής Νύχτας” έσβησαν και οι μουσικές σίγασαν. Οι λίγες αυτές ώρες, που όντως πλήθος κόσμου κατέβηκε στο κέντρο της πόλης, αλλά που σε καμιά περίπτωση δεν ήταν αρκετές για να καλύψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος της πόλης, μας πέρασαν. Οι τζίροι που μπορεί να έκαναν κάποια ελάχιστα καταστήματα, δεν αντισταθμίζουν με τίποτα την απώλεια τζίρου που έχει δεχτεί η αγορά τα τελευταία χρόνια και που δυστυχώς θα εξακολουθήσει να υπάρχει και αυτό το χειμώνα, με βάση τα δεδομένα. Με άλλα λόγια καλές οι όποιες εκδηλώσεις αλλά από μόνες δεν αρκούν. Είναι πλασίμπο και ασπιρίνες.

Γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Εμπορικός κόσμος της πόλης και οι καταναλωτές όχι απλά παραμένουν αλλά θα διογκωθούν σε πρωτόγνωρο βαθμό. Ο πληθωρισμός (αυτός που υποτίθεται δεν θα είχαμε λόγω ευρώ) έχει ξεπεράσει το 10%! Η αγοραστική δύναμη έχει καταβαραθρωθεί και η ακρίβεια καλπάζει.

Και σαν μην φτάνουν όλα αυτά (που προϋπήρχαν της ενεργειακής ς) το κόστος της ενέργειας έχει εκτοξευτεί! Αυτό σημαίνει πολύ πρακτικά ότι πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας θα ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του στην ενέργεια (χωρίς και πάλι να θερμαίνεται επαρκώς) ενώ στις και τα καταστήματα το λειτουργικό κόστος θα εκτοξευτεί (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).

Απέναντι σε αυτή την πολύ δύσκολη πραγματικότητα η Διοίκηση του ΕΣΒ είναι ένα ερώτημα αν θα παραμείνει και πάλι παντελώς άπραγη. Μέχρι τώρα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί μεν, δεν γίνεται καμία απολύτως ουσιαστική προσπάθεια να υλοποιηθούν. Αφού η υλο προϋποθέτει διεκση κι αποφασιστικότητα. Και η προάσπιση των συμφερόντων και των αναγκών του Εμπορικού κόσμου της πόλης μας είναι αναγκαία.

Οφείλουμε λοιπόν να διεκδικήσουμε:

1. Κατάργηση του Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και γενικότερα στην ενέργεια. Διαφορετικά τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν αυτό το τεράστιο βάρος.

2. Μείωση του ΦΠΑ από 24% σε όλα τα προϊόντα σε 18% ή και λιγότερο. Η Γερμανία έχει ΦΠΑ 18% κι εδώ είναι μεγαλύτερος! Επίσης πλέον δεν ισχύει και το επιχείρημα ότι δεν μας αφήνουν οι θεσμοί να μειώσουμε το ΦΠΑ, αφού όπως ανακοινώθηκε για ακόμα μία φορά βγήκαμε από τα Μνημόνια. Άμεση λοιπόν μείωση του ΦΠΑ σε 18% και ο Εμπορικός κόσμος να δεσμευτεί ότι θα ρίξει άμεσα τις τιμές 10%, με παρότρυνση του Εμπορικού Συλλόγου, ώστε το μέτρο αυτό να περάσει κατευθείαν στο .

3. Ουσιαστική οικονομική ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όχι μέσω των διάφορων επιδομάτων ενέργειας (που τελικά κάνουν τους “παρόχους” ενέργειας να πλουτίζουν) αλλά με αύξηση του υ και κατάργηση της προκαταβολής φόρου, με κατάργηση χαρατσιών όπως , το τέλος επιτηδεύματος και των άλλων έμμεσων φόρων.

Αν η Διοίκηση του ΕΣΒ νοιαστεί ουσιαστικά για το προβλήματα του Εμπορικού Κόσμου θα διεκδικήσει άμεσα και επί της ουσίας τα παραπάνω αυτονόητα αιτήματα, που ο πρόεδρος του ΕΣΒ τα ανάγνωσε και στην απεργία της 06/04/2022 αλλά που μέχρι τώρα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να εφαρμοστούν.

Εκτός όμως από τα παραπάνω θα μπορούσε να κάνει και την εξής αναγκαία δράση. Σε μια τόσο κρίσιμη και δύσκολη περίοδο να πάει σε κάθε εμπορική γειτονιά να συγκαλέσει συσκέψεις και να ακούσει τα προβλήματα των εμπόρων της κάθε περιοχής κι όχι μόνο του κέντρου. Κι αφού τα ακούσει να συγκαλέσει ΓΣ του Συλλόγου όπου θα παρθούν αποφάσεις από το σύνολο των εμπόρων.

Ένα από τα θέματα που θα μπορούσε επίσης να συζητηθεί με τους εμπόρους είναι το ωράριο ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Κι αυτό γιατί το χειμώνα θα είναι θέμα πως τις βραδινές ώρες θα καταστεί εφικτό οι να θερμαίνουν τα καταστήματά τους, τόσο για αυτούς τους ίδιους όσο και για τους πελάτες τους. Ή πως θα ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς ρεύματος για το φωτισμό. Να ρωτηθούν λοιπόν οι σε κάθε εμπορική γειτονιά για το πως θέλουν να διαμορφωθεί το ωράριο π.χ από τα μέσα Νοεμβρίου έως και τα τέλη Φεβρουαρίου. Θέλουν να είναι σπαστό κι άρα να λειτουργούν έως τις 21.00 το βράδυ ή μήπως να γίνει συνεχές για τους μήνες αυτούς;

Αυτό οφείλει να το διερευνήσει ο ΕΣΒ, κι όχι απλά μέσω του μοιράσματος ενός απλού ερωτηματολογίου αλλά μέσω συσκέψεων. Γιατί μέχρι τώρα πολλά ερωτηματολόγια έχει υποτίθεται μοιράσει ο ΕΣΒ και πολλά γκάλοπ έχει κάνει αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Αυτά βέβαια για να γίνουν προϋποθέτουν από τη Διοίκηση πραγματική διάθεση για ουσιαστικές δράσεις αλλά και πραγματική διάθεση για να ακούσει τον Εμπορικό Κόσμο. Και το ερώτημα είναι αν αυτή υπάρχει;;;

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση