Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Πρέπει να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για την επιβίωση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας
Πρέπει να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για την επιβίωση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας

Πρέπει να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για την επιβίωση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας

    του

Δημήτρη  Κανελλή 

Έμποροι Ενάντια στην Κρίση

Το μέτρο για περιορισμό της κυκλοφορίας ήταν ένα μέτρο αναγκαίο προκειμένου να μην υπάρχει έκρηξη των κρουσμάτων.

Το μέτρο της αναστολής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων επίσης ήταν ένα πρώτο αναγκαίο μέτρο για τον ίδιο λόγο αλλά και για να διαφυλαχθεί η υγεία τόσο των καταναλωτών όσο και των εμποροϋπαλλήλων και των εμπόρων που απασχολούνται σε αυτά.

Η αναστολή όμως της λειτουργίας των καταστημάτων έχει δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία το εισόδημα σε μια σειρά από επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους είναι τελείως μηδενικό!

Παρά όμως το μηδενικό εισόδημα τα βασικά έξοδα, στην συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξακολουθούν να τρέχουν σχεδόν στο ακέραιο (ενοίκιο καταστήματος, ρεύμα καταστήματος, ενοίκιο σπιτιού, ρεύμα σπιτιού, τηλέφωνο, ασφαλιστικές εισφορές κ.ά.)

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι το ποσό των 800 € για ένα αυτοαπασχολούμενο δεν επαρκεί. Θα πρέπει η οικονομική στήριξη που θα δοθεί από το να είναι μεγαλύτερη και πιο ρεαλιστική. Διαφορετικά το αποτέλεσμα για πολλούς επιχειρηματίες είναι προδιαγεγραμμένο … θα κλείσουν τις τους!

Ακόμα και η μείωση του ενοικίου κατά 40% μπορεί να δίνει μια αίσθηση ανάσας αλλά στην πραγματικότητα η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων αδυνατεί να πληρώσει κι αυτό το 60%, αφού το εισόδημα του τελευταίου μήνα συνεχίζει να είναι το ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ.

Χωρίς όφελος είναι και η πρόταση για χαμηλότοκα ή και με μηδενικά επιτόκια . Ακόμα και κι αν κάποιος δανειστεί προκειμένου να καλύψει τις όποιες ανάγκες του, δεν θα λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ς αφού όταν δεν υπάρχει καθόλου εισόδημα σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει με κανένα τρόπο να αποπληρώσει το δάνειο που θα λάβει.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο ς δεν είναι πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας αλλά μη λειτουργίας, δηλαδή μηδενικού εισοδήματος, με άλλα λόγια το πρόβλημα είναι πτώχευσης.

Με βάση τα παραπάνω θα πρέπει η ενίσχυση που θα δώσει το και η κυβέρνηση να είναι πολύ πιο γενναία και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Διαφορετικά όταν περάσει αυτή η που έχει δημιουργηθεί από τον ιό, δεν θα έχει αφήσει απλά ανοικτές πληγές, αλλά τεράστια οικονομική καταστροφή, πολλές κλειστές τοπικές με συνέπειες που δεν θα χρειαστούν απλά καιρό για να τις ξεπεράσουμε, θα είναι αξεπέραστες και μη αναστρέψιμες. Χρειάζονται λοιπόν άμεσα μέτρα.

Συνεπώς να παίρνονται άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας, όμως να παρθούν άμεσα μέτρα και για τη στήριξη των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση