Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » ΠΠΜ: Αθώα του «αίματος» η ΑΓΕΤ
ΠΠΜ: Αθώα του «αίματος» η ΑΓΕΤ

ΠΠΜ: Αθώα του «αίματος» η ΑΓΕΤ

Για μια ακόμα φορά η ΑΓΕΤ υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών. Σε κλειστή συνέντευξη τύπου, χθες Δευτέρα, προσπάθησε να πείσει τους πολίτες του Βόλου ότι το εργοστάσιο δεν ρυπαίνει, αφού όλοι, μα όλοι, οι ρύποι, που μέτρησε η ίδια, κατά το Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει, είναι κάτω από τα όρια. Έτσι φαίνεται να έχει συντρίψει όλες τις βιβλιογραφίες και όλους τους επιστήμονες που υποστηρίζουν τα αντίθετα. Έχει εγκαταστήσει, μέσα σε , μηχάνημα το οποίο συλλέγει υλικό, το οποίο η ίδια η ΑΓΕΤ στέλνει για στο Δημόκριτο.

Πρώτα και κύρια το μηχάνημα αυτό δεν μετράει ρύπους και κυρίως διοξίνες, φουράνια και βαρέα «on line», που σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει άμεσα και σε συνεχή βάση, τους εκπεμπόμενους ρύπους, αλλά επιτρέπει την οποιαδήποτε μεθόδευση ώστε τα αποτελέσματα να είναι αυτά που επιθυμεί η ΑΓΕΤ.

Ποιά εμπιστοσύνη βέβαια μπορούν να έχουν οι πολίτες σε μια βιομηχανία η οποία συστηματικά αποβλέπει στο κέρδος, αδιαφορώντας για την υγεία των πολιτών και συστηματικά παρανομεί, ενώ οι κυρώσεις που επιβάλλονται είναι κάτι σαν «χάδι» για την ίδια.

Αν οι πολίτες δεν είχαν ακινητοποιήσει φορτηγό της ΑΓΕΤ στη Γορίτσα, όλοι θα νόμιζαν και κυρίως οι υπηρεσίες θα «νόμιζαν», ότι η ΑΓΕΤ κουβαλάει με τα καράβια και καίει RDF και όχι σκέτο πλαστικό, όπως αποδείχθηκε.

Αν, πάλι οι πολίτες, δεν υποδείκνυαν στις υπηρεσίες ότι η ΑΓΕΤ παραβιάζει τους περιβαλλοντικούς όρους και πρέπει να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία κατά των υπευθύνων του εργοστασίου, πάλι θα ήταν «όλα καλά».

Μόνο που την αυτόφωρη διαδικασία δεν κίνησε το κράτος, όπως είχε υποχρέωση, αλλά πάλι οι πολίτες.

Επομένως και με αυτά τα δεδομένα, ποιά εμπιστοσύνη μπορεί να έχει ο πολίτης στο Ελληνικό κράτος, ότι μπορεί να προστατεύσει την υγεία του, ώστε κάποιοι να φέρνουν παραδείγματα άλλων χωρών, όπου υπάρχουν άλλες αντίστοιχες δραστηριότητες.

Όσο δε για τη συνεχή μυρουδιά πλαστικού, «οποία σύμπτωσις», να βρωμάει η πόλη από τότε που άρχισε η ΑΓΕΤ να καίει πλαστικό!

Eπιτροπή Αγώνα: Φυσικά και προκαλούμε τον τρόμο … σε ανεπαρκείς άρχοντες και ρυπογόνες βιομηχανίες

Όχι πλέον με έκπληξη παρακολουθήσαμε τη Δευτέρα 11-11- τη συντεταγμένη επίθεση πληροφοριών από την και τον Δήμο Βόλου. Η ΑΓΕΤ υποστήριξε, ενώπιον μόνο δημοσιογράφων, ότι πρόκειται για ένα εργοστάσιο που είναι φιλικό στο περιβάλλον και συνεπές στο νόμο και ο Δήμαρχός μας διατράνωσε σε μεσημεριανή εκπομπή πόσο ωφέλιμο για το Δήμο θα είναι το εργοστάσιο παραγωγής SRF.
Η ΑΓΕΤ παρουσίασε το σύστημα Monitoring Systems GmbH, το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι το μόνο πιστοποιημένο παγκοσμίως για μέτρηση διοξινών. Μας κάνει εντύπωση όμως πως αναφέρει αβίαστα ένα εξόφθαλμο ψέμα δεδομένου ότι για το συγκεκριμένο πρότυπο είναι πιστοποιημένες και άλλες εταιρείες, όπως η ENVEA με το σύστημα AMESA και η TECORA με το σύστημα DECS. Η αλήθεια βρίσκεται στον τρόπο λειτουργίας αυτών των συστημάτων. Ο μετρητής που επέλεξε να τοποθετήσει η ΑΓΕΤ απλά κάνει προσρόφηση ρύπων και υπολογίζει ένα μηνιαίο μέσο όρο, χωρίς να μπορεί να αναγνωρίσει συγκεκριμένες ώρες υπέρβασης των ορίων. Επιπλέον τίθεται το ερώτημα, πριν τα δείγματα σταλούν στον Δημόκριτο, ποιος θα είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο του συστήματος ή για τη δειγματοληψία; Μήπως η ίδια η ΑΓΕΤ; Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει, όπως και το συνηθίζει η εταιρεία ως τώρα. Για την παρουσία των βαρέων μετάλλων γύρω από το εργοστάσιο ουδεμία νύξη! Πλέον δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην εν λόγω τσιμεντοβιομηχανία.
Από την άλλη ο Δήμαρχος με τον τσιμεντένιο λόγο του σε μεσημεριανή εκπομπή μας απογείωσε με τον γέλωτα που προσέφερε. Χωρίς να είναι διαβασμένος είπε ότι το εργοστάσιο του Βόλου (αυτό που θέλει διακαώς να κατασκευάσει) θα παράγει RDF, θα είναι δυναμικότητας 100.000 τόνων και είναι σαφώς μεγαλύτερο από της ς και των Τρικάλων-ς. Η αλήθεια και τα έγγραφα τον διαψεύδουν. Η προμελέτη του Δήμου αναφέρει ρητά την παραγωγή SRF, δυναμικότητας 50.000 τόνων και ίδιας δυναμικότητας περίπου με της ς-Τρικάλων. Όσο για την ουσία, ότι θα γίνουμε υπηρέτες της ΑΓΕΤ, δεν είχε κάτι να πει. Απεναντίας εξαπολύει κατηγορίες κατά μελών της Επιτροπής ότι θέλουν να «χαρτζιλικωθούν» από την ΑΓΕΤ για να σωπάσουν. Μήπως κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια;
Βέβαια ακόμη δεν έχει απαντήσει στα δύο βασικά ερωτήματα της Επιτροπής:
1. Ο κύριος Δήμαρχος κατέθεσε τελικά αγωγή κατά της ΑΓΕΤ ή απλά κοροϊδεύει 150.000 συμπολίτες μας με τη μνημειώδη και μεγαλειώδη παρουσία του στα δικαστήρια στις 3-5-;
2. Υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για το εν λόγω εργοστάσιο παραγωγής SRF ή μιλάμε μόνο για μια προμελέτη που βρίσκεται στον αέρα;
Η μόνη αντίδραση που ξέρει καλά είναι να εξυβρίζει τα μέλη της Επιτροπής, χωρίς ίχνος πολιτικού λόγου. Ο Μάιος του 2019 είναι κοντά και οι πολίτες έχουν γνώση. Γιατί η όντως προκαλεί τον τρόμο, αλλά μόνο σε ανεπαρκείς άρχοντες τέτοιου είδους και σε βιομηχανίες που ρυπαίνουν. Τρομάζουν όταν βλέπουν πολίτες να αναρωτιούνται, να ψάχνουν επιστημονικά δεδομένα και να συγκροτούν μέτωπο ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της υγείας μας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση