Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Πότε ένα κρούσμα θεωρείται ύποπτο για κορωνοϊό
Πότε ένα κρούσμα θεωρείται ύποπτο για κορωνοϊό

Πότε ένα κρούσμα θεωρείται ύποπτο για κορωνοϊό

Οδηγίες προς τους πολίτες

Δεν υπάρχει ένδειξη συνεχιζόμενης μετάδοσης του νέου κοροναϊού στην κοινότητα στην Ελλάδα και δεν κρίνεται απαραίτητη η αναστολή άλλων μαζικών συγκεντρώσεων, εκτός των καρναβαλικών, υπογραμμίζουν οι ειδικοί επιστήμονες. Τονίζουν δε, ότι η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, θα επαναξιολογηθεί το τριήμερο.

Οι επιστήμονες συστήνουν ψυχραιμία και τονίζουν ότι οι άνθρωποι που έχουν έρθει από πληγείσες από τον κοροναϊό περιοχές και εμφανίζουν συμτα κρυολογήματος, βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο, θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (210 5212054), για να λάβουν οδηγίες.

Επαναλαμβάνουν ότι δεν θα πρέπει μόνοι τους να πηγαίνουν στα νοσοκομεία, διότι υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού. Πάντως, όπως αναφέρεται, τα νοσοκομεία προχωρούν στην εφαρμογή συστήματος διαλογής των ασθενών, ενώ προγραμματίζεται και η λειτουργία τετραψήφιου αριθμού στον ΕΟΔΥ, προκειμένου να απευθύνονται οι πολίτες.

Παράλληλα για τα επιβεβαιωμένα , τονίζουν ότι συνεχίζεται η επίπονη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών τους και η παρακολούθηση της υγείας των στενών επαφών τους.

Με βάση αλγόριθμο που έχει το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας διαχωρίζονται σε υψηλού κινδύνου επαφές και χαμηλού κινδύνου επαφές.

Παραδείγματος χάριν, κάποιοι που έχουν βρεθεί σε ένα δωμάτιο περισσότερο από 15 λεπτά, και έχουν έρθει σε πολύ κοντινή επαφή, έχουν δώσει χειραψία, μια αγκαλιά, με κάποιον άνθρωπο που έχει διαγνωστεί με τη νόσο, θεωρούνται στενές επαφές και υψηλού κινδύνου επαφές.

Σε αυτούς τους ανθρώπους έχει απόλυτη σημασία να περιορίζονται για 14 ημέρες, να παρακολουθούν την υγεία τους, και εάν εμφανίσουν συμτα να ειδοποιούν τις αρχές. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σημαντικό να περιορίζονται κατ' οίκον.

«Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη φάση» λένε οι επιστήμονες, και αυτή είναι η εκτεταμένη διασπορά στην κοινότητα, όπου δεν υπάρχει σαφής πηγή προέλευσης του ιού.

Παρά το γεγονός ότι παγκοσμίως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άτομα με συγκεκριμένο επιδημιολογικό ιστορικό ς, ή ταξίδι σε συγκεκριμένες περιοχές, η επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες, και παρουσιάζονται όλο και περισσότερο φαινόμενα μετάδοσης στην κοινότητα, όπου δεν υπάρχει σαφής πηγή προέλευσης.

Επαναλαμβάνουν δε, ότι δεν κολλάει κάποιος κοροναϊό επειδή θα ακουμπήσει κάτι, αλλά επειδή στη συνέχεια θα φέρει τα χέρια του στο στόμα την μύτη τα μάτια. ι' αυτό υπογραμμίζουν τα ατομικά μέτρα υγιεινής: συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, νερό ή αλκοολούχο διάλυμα, αποφυγή επαφών με άτομα που παρουσιάζουν κρυολογήματος.

Καταργείται το επισκεπτήριο στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού

Οδηγίες προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες, απέστειλε το υπουργείο Υγείας για το επισκεπτήριο και την παραμονή συνοδών ασθενών στα νοσοκομεία όλης της χς, στο πλαίσιο διασφάλισης της προφύλαξης των νοσηλευόμενων ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη, λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή χρονίου νοσήματος), τα μέτρα που λαμβάνονται είναι τα εξής:

• Κατάργηση του επισκεπτηρίου και, όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίδεται ειδική .

• Οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση χεριών, χρήση ς κ.λ.π.).

• Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση