Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Πορεία παρακμής και επόμενη μέρα
Πορεία παρακμής και επόμενη μέρα

Πορεία παρακμής και επόμενη μέρα

του
Πάνου Σκοτινιώτη

Αναρωτιέμαι ποιά τύχη μπορεί να έχει μια χώρα, ποιό μέλλον και ποιά προοπτική, όταν στο λόγο το κυρίαρχο πια θέμα είναι οι συντάξεις.

Όχι πως υποτιμώ το πρόβλημα, κάθε άλλο μάλιστα. Είναι όμως δυνατόν, όταν η οικονομία κυριολεκτικά βυθίζεται, όταν βαθαίνει η και όταν καταστρέφονται καθημερινά θέσεις εργασίας, να μη συζητάμε για το πώς θα παραχθεί νέος πλούτος, πώς θα ενθαρρύνουμε και θα προσελκύσουμε νέες επενδύσεις, πώς θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, πώς θα παρακολουθήσουμε κι εμείς τους θετικούς ρυθμούς στους οποίους έχει περάσει πια η οικονομία της Ευρώπης; Είναι δυνατό να μη συζητάμε για την καινοτομία, τη γνώση, την εξωστρέφεια, την επιχειρηματικότητα, τον ανασχεδιασμό του κοινωνικού κράτους, την ανασυγκρότηση των θεσμών, το σύγχρονο κράτος δικαίου;

Όταν μάλιστα όλα αυτά, στο τέλος-τέλος, αποτελούν προϋπόθεση και για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού.

Δυστυχώς, όλα δείχνουν μια χώρα, μια και ένα πολιτικό σύστημα σε πορεία παρακμής, χωρίς όραμα, χωρίς συλλογική φιλοδοξία, χωρίς ελπίδα, χωρίς σχέδιο για το παρόν και το μέλλον.

Παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες πολλές αναλύσεις που εναποθέτουν τα πάντα στον Τσίπρα και στην απάντηση που τελικά θα δώσει στο μεγάλο, το ιστορικό δίλημμα που έχει μπροστά του. Όσο μελαγχολικές σκέψεις κι αν προκαλούνται από τις αναλύσεις αυτές, φαίνεται πως δεν απέχουν από την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει άλλωστε αμφιβολία πως το μείζον αυτή τη στιγμή είναι μια αποδεκτή συμφωνία, που θα διασφαλίζει τη θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
Μέχρις εκεί, όμως. Η επόμενη μέρα, η ανάκαμψη δηλαδή της χώρας και η ουσιαστική ενσωμάτωσή της σε μια ευημερούσα και ανεπτυγμένη Ευρώπη, προϋποθέτει τη χειραφέτηση της κοινωνίας και τη ριζική ανασύνθεση του πολιτικού χάρτη.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ασφαλτόστρωση κεντρικής οδού και διαμόρφωσης Δημοτικού χώρου στάθμευσης στον Αμποβό Αφύσσου - https://t.co/dYMvJlviMj… -

  • Δήμος Νοτίου Πηλίου: Συνάντηση  εργασίας με μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου - https://t.co/5055NiRgov… -

  • Θερινά δρομολόγια από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/Fy9gG3cufN -

"Αλιεύοντας" την είδηση